25.10.12

Σε απεργία -την πρώτη επί Ολάντ- κατέβηκαν οι Γάλλοι σιδηροδρομικοί - Δημοσκόπηση καταγράφει δυσαρέσκεια των Γάλλων απέναντι στον Ολάντ

Οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF) κατέβηκαν την Πέμπτη σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση -την πρώτη σημαντική από τους Γάλλους μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Φρανσουά Ολάντ- που προκηρύχθηκε κατά των συνθηκών εργασίας και της ανεπαρκής αύξησης των αποδοχών τους.

Η κατάσταση στους σταθμούς ήταν ομαλή και η κυκλοφορία των συρμών πραγματοποιούνταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας σιδηροδρόμων, ανέφερε η εταιρεία.

Η κινητοποίηση δεν θα έχει κάποια επίπτωση στη σιδηροδρομική σύνδεση με το εξωτερικό, καθώς τα δρομολόγια των γραμμών του TGV-Est, του Eurostar, του Thalys, καθώς και οι γραμμές προς τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία εξυπηρετούνται κανονικά.

Στην απεργία κατέβηκε το σύνολο των εργατικών ενώσεων του κλάδου, οι οποίες διαμαρτύρονται για τις εργασιακές συνθήκες, που κατ’ αυτές έχουν επιδεινωθεί, και για την πενιχρή αύξηση των αποδοχών τους κατά 0,5%, την οποία χαρακτηρίζουν «προκλητική».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της SNCF, το ποσοστό των απεργών ανερχόταν το μεσημέρι στο 23%, ενώ σύμφωνα με το συνδικάτο CGT το ίδιο ποσοστό ήταν 30%.

Στη Γαλλία, οι μισθωτοί που απεργούν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν εκ των προτέρων, επιτρέποντας κατά κανόνα στις κρατικές επιχειρήσεις να προϋπολογίσουν τυχόν επιπλοκές και να πληροφορούν τους ταξιδιώτες.

* Άλλη μία απεργία περιμένει τους ταξιδιώτες την Παρασκευή, αυτή τη φορά από το προσωπικό της Air France. Η εταιρεία προβλέπει ότι θα μπορέσει να μεταφέρει όλους τους επιβάτες, όμως θα πρέπει να αναμένονται καθυστερήσεις, καθώς η προκήρυξη της απεργίας έχει γίνει από το μεγαλύτερο συνδικάτο στην Air France, τη CGT.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231219342

Μόνον το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πολιτών στη Γαλλία είναι ικανοποιημένο με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ - είναι και το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό των ανέργων, προκύπτει από τη σημερινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinion Way, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Figaro. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με τον πρόεδρο Ολάντ, όμως ποσοστό 64% δήλωσε «δυσαρεστημένο» με τα πεπραγμένα του στο προεδρικό μέγαρο, όπου και εγκαταστάθηκε φέτος τον Μάιο.
Η δημοφιλία του προέδρου Ολάντ τελευταία φθίνει με σταθερό ρυθμό, την ώρα που οι Γάλλοι ανησυχούν ολοένα περισσότερο με την κατάσταση στο εγγύς μέλλον της εθνικής τους οικονομίας, το ΑΕΠ της οποίας φθάνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο, υπήρχε 50% θετικών κρίσεων για τον πρόεδρο Ολάντ, που μετατράπηκε σε 41% τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα, καταγράφηκε δημοσκοπικά η δημοφιλία του Ολάντ σε ποσοστό 55%.
Οι Γάλλοι παραπονούνται για την αύξηση των φόρων τους και για την υψηλή ανεργία, προκύπτει από την σημερινή δημοσκόπηση, και το 47% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι «το τελευταίο 6μηνο, επιδεινώθηκαν οι όροι στην καθημερινή ζωή τους».
Στο μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση προχωρεί με την εξοικονόμηση 30 δισ.ευρώ στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Κατά βάση, θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, ο ΦΠΑ, αλλά και θα φορολογηθούν αυστηρότερα τα υψηλότερα εισοδήμάτα των φυσικών προσώπων. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συυρικνωθεί κατά την κυβέρνηση της Γαλλίας και μέσω της συρρίκνωσης κοινωνικού χαρακτήρα δαπανών για την «οικονομική χρήση 2013».
Ανησυχία προκαλεί, στο μεταξύ, στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι μηδενική κατά το τελευταίο 9μηνο, μαζί με το ότι το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο ζενίθ της 13ετίας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι η τάση στην αγορά εργασίας πιθανότατα θα αντιστραφεί «περί τα τέλη του 2013» - δήλωση που συσχετίστηκε με την φθίνουσα πορεία του ποσοστού δημοτικότητάς του. Η σημερινή δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή 1.002 Γάλλων το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/10/2012_467471

No comments: