28.10.12

Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης


Σε ένα άρθρο οι αλλαγές σε εργασιακά, υγεία, κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις, φορολογία

Σε ένα άρθρο θα περιληφθούν οι 32 βασικότερες προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό νομοσχέδιο και να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, στην υγεία, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στα κλειστά επαγγέλματα, στις αποκρατικοποιήσεις, στη φορολογία και άλλους τομείς της οικονομίας.
Για πρώτη φορά τίθεται με τόσο επιτακτικό τρόπο από την τρόικα η αναγκαιότητα να περάσουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές. Ανέκαθεν οι δανειστές της χώρας εκτιμούσαν πως μέσω των μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ταχύτερα και να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ωστόσο, στο νέο Μνημόνιο η τρόικα ζήτησε να περιληφθούν ως προαπαιτούμενες δράσεις για να διασφαλιστεί ότι αυτή τη φορά πολλά από τα μέτρα που μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί –αν και είχαν συμφωνηθεί– θα αρχίσουν να εφαρμόζονται.
Παράλληλα, υπάρχει και σειρά δράσεων που αποτελούν νέα μέτρα. Η φιλοσοφία αυτών των παρεμβάσεων έχει να κάνει με την απελευθέρωση των αγορών, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Τα κλιμάκια της τρόικας έχουν μελετήσει τους τελευταίους μήνες τη δαιδαλώδη ελληνική νομοθεσία και έχουν εντοπίσει τα «παραθυράκια» - εμπόδια που υπάρχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Στο επίκεντρο, βέβαια, βρίσκονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Αυτές τις μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά ζητήματα. Εφόσον δεν προκύψει νέα εμπλοκή, τότε το Εuroworking Group θα αποστείλει το οριστικό κείμενο της συμφωνίας στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τετάρτη. Από το στιγμή που θα δοθεί το πολιτικό «ΟΚ» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο νέο πακέτο μέτρων, οι διαρθρωτικές αλλαγές που αποτελούν prior actions θα κατατεθούν στη Βουλή.
Οι βασικότερες μεταρρυθμίσεις είναι:
1. Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων.
2. Νομοθεσία με την οποία θα δίνονται αρμοδιότητες στη νέα γραμματεία.
3. Νομοθεσία για τη δημιουργία μονάδας αποτελούμενη από 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογούμενων και άλλη μία μονάδα με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.
4. Χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνουν οι αλλαγές στο καθεστώς του κατώτατου μισθού.
5. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου.
6. Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων –χωρίς εξαιρέσεις– στον ΕΟΠΥΥ.
7. Λήψη επιπλέον μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.
8. Υιοθέτηση νέων μέτρων –εάν χρειαστεί– για την εφαρμογή του claw-back (επιστροφές από φαρμακευτικές εταιρείες).
9. Περιορισμός των παροχών του ΕΟΠΥΥ.
10. Επικαιροποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και προώθησή του στο κοινοβούλιο.
11. Δημοσίευση εξαμηνιαίας επικαιροποίησης του πλάνου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων με λεπτομέρειες για τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, για το χρονοδιάγραμμα και το συνολικό στόχο εσόδων.
12. Μεταφορά των δικαιωμάτων ψήφου του Δημοσίου για την ΕΛΒΟ στο Ταμείο.
13. Υπογραφή διυπουργικής απόφασης που θα διασφαλίζει ότι τα έσοδα από το ψηφιακό μέρισμα θα μεταφερθούν στο Ταμείο.
14. Αρση της υποχρεωτικής παρουσίας του δικηγόρου για συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ σε περιπτώσεις ενώσεων εταιρειών.
15. Τροποποίηση του καθεστώτος για τους εκτελωνιστές.
16. Να επιτραπεί τα ανεξάρτητα πρατήρια να έχουν ή να νοικιάζουν φορτηγά ανεξαρτήτως μεγέθους.
17. Να επιτραπεί στα ανεξάρτητα πρατήρια να νοικιάζουν δημόσιας χρήσης φορτηγά για μεταφορά καυσίμων.
18. Να επιτραπεί σε οποιοδήποτε φορτηγό –ανεξαρτήτως χωρητικότητας– να εισέρχεται στα διυλιστήρια και τα τελωνεία για τη μεταφορά καυσίμων με τη δικιά του επωνυμία.
19. Εισαγωγή τεχνικών λεπτομερειών και των επόμενων βημάτων για την εφαρμογή του συστήματος μέτρησης εισαγωγής – εξαγωγής σε όλους τους σταθμούς.
20. Υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση συστήματος GPS.

Ανοιγμα επαγγελμάτων
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για ακόμα μία φορά στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ως προαπαιτούμενη δράση θα πρέπει να προχωρήσει η πλήρης άρση των εμποδίων που υπάρχουν σε φορτοεκφορτωτές, ορκωτούς λογιστές, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας, κτηματομεσίτες, εκτελωνιστές, τουριστικά γραφεία, ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_26/10/2012_499849

No comments: