27.10.12

ΔΝΤ: Στο 136% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020

Η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε στο Euro Working Group, όπου αναφέρεται η ανάγκη για έκτακτο δανεισμό της χώρας, όπως και για νέες μεταρρυθμίσεις.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι ο στόχος. Θα είναι κοντά στο 136% του ΑΕΠ και αυτό βάσει του θετικού σεναρίου, που περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, με επιστροφή στην ανάπτυξη και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις», δηλώνει ανωνύμως στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Θα χρειαστούν νέες προαπαιτούμενες δράσεις, πέραν των υφιστάμενων 89».

Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπολογίζουν πόσα περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστεί η Αθήνα εάν της δοθεί παράταση μέχρι το 2016 -αντί μέχρι το 2014- ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου. «Οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα αποτιμώνται τώρα περίπου στα 30 δισ. ευρώ», δήλωσε ο αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Euro Working Group.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι από πού θα προκύψουν αυτά τα κεφάλαια. «Το ΔΝΤ πιέζει για εμπλοκή του επίσημου τομέα στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η Γερμανία αντιδρά σθεναρά. Και δεν είναι οι μόνοι», αναφέρει ο ίδιος.

Τα σενάρια που εξετάζονται
«Εν αντιθέσει με όσα συνέβαιναν πριν από μερικούς μήνες, πλέον οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Επίσης, λίγο ή πολύ παραδέχονται ότι η Αθήνα χρειάζεται δύο χρόνια παράταση, από το 2014 στο 2016, για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 4,5% του ΑΕΠ», αναφέρει στο σχετικό της δημοσίευμα και η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη δύο αξιωματούχους, που συμμετείχαν στο Euro Working Group, αναφέρει ότι τέθηκε επί τάπητος λίστα με 15 προτάσεις για να κλείσει το κενό των 30 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών ήταν η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον ESM, η διαγραφή μέρους της στήριξης των 53 δισ. ευρώ που έχει δοθεί από κυβερνήσεις της ευρωζώνης και άλλα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν, όμως, ότι υπήρχε έντονη διαφωνία στο EWG. Τα σημεία στα οποία είναι εφικτή μία συμφωνία δεν αρκούν για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης. Το ΔΝΤ εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναδιαρθρώσει τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα. Η αναδιάρθρωση αυτή μπορεί να γίνει με τη μορφή νέας μείωσης του επιτοκίου των υφιστάμενων δανείων και με παράταση της λήξης τους. Η λύση αυτή, όμως, αν και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, δεν λύνει από μόνη της το κενό αυτής.

Μία άλλη επιλογή είναι να επιταχυνθεί η εκταμίευση δόσεων από το ΔΝΤ που θα δίνονταν αργότερα στην Ελλάδα, και πάλι όμως αυτή η λύση δεν αρκεί. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν και η μείωση του ελληνικού χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του με επαναγορά χρέους.

«Ο νέος δανεισμός της Ελλάδας, όμως, μοιάζει αναπόφευκτος», αναφέρει και το Reuters και συμπληρώνει: «Τα όποια νέα κεφάλαια θα πρέπει να έρθουν από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπου είναι πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από χώρες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία».

«Δεν υπάρχει αρκετή πολιτική βούληση για δραστικά βήματα», δήλωσε ένας αξιωματούχος στην WSJ αναφερόμενος στη διαγραφή μέρος του ελληνικού χρέους.

Στήριξη από την ΕΚΤ
Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι θα χρειαστεί και νέα στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με νέα στήριξη ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το θέμα της Ελλάδας θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος στο νέο Euro Working Group της Δευτέρας. «Εάν υπάρξει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις έγκαιρα, τότε η απόφαση για τη νέα χρηματοδότηση μπορεί να ληφθεί και στο επόμενο eurogroup που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Νοεμβρίου», αναφέρει το Reuters.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/734660/Article.aspx

No comments: