30.10.12

Soros: Η κρίση χρεών στην Ελλάδα είναι ανθρωπιστική κρίση, έγραψε στο Project Syndicate, καταθέτοντας πρόταση για την βοήθεια των μεταναστών αλλά και όλων των Ελλήνων που υποφέρουν

Η κρίση χρεών στην Ελλάδα είναι ανθρωπιστική κρίση, έγραψε στο Project Syndicate, ο φιλάνθρωπος μεγαλοεπενδυτής George Soros, καταθέτοντας πρόταση για την βοήθεια «των μεταναστών αλλά και όλων των Ελλήνων που υποφέρουν.»

Γράφει ο κ. Soros: «Πρόσφατα ίδρυσα μια νέα πρωτοβουλία Open Society Initiative for Europe (OSIFE). Συνειδητοποίησα ότι ο καλύτερος τόπος για να ξεκινήσει αυτή η πρωτοβουλία είναι εκεί όπου η επιβαλλόμενη πολιτική έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση: Στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν δεν είναι εκείνοι που καταχράστηκαν το σύστημα και προκάλεσαν την κρίση. Μεγάλη συγκίνηση προκαλεί μάλιστα η μοίρα των πολλών μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Τα προβλήματά τους όμως δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα προβλήματα των ίδιων των Ελλήνων. Και, ένα πρόγραμμα που θα επικεντρωνόταν στους μετανάστες, θα επέτεινε την ξενοφοβία και τον εξτρεμισμό.»

Ο κ. Soros εξομολογείται ότι πήρε την ιδέα κατόπιν πρόσφατης επίσκεψης στην Στοκχόλμη για την επέτειο της γέννης του ήρωα του γ΄ παγκοσμίου πολέμου Raoul Wallenberg, ο οποίος έσωσε τις ζωές πολλών Εβραίων στην γενέτειρα του κ. Soros, την Βουδαπέστη. Εκεί, ενθυμούμενος τον πατέρα του που του δίδαξε «να μάχεται την σκληρή πραγματικότητα και όχι να υπομένει παθητικά», είχε την ιδέα της ίδρυσης της πρωτοβουλίας.

«Θα στήσουμε καταφύγια αλληλεγγύης στην Ελλάδα, που θα λειτουργούν ως κοινωνικά κέντρα για τον ντόπιο πληθυσμό και θα παρέχουν επίσης τρόφιμα και στέγη σε μετανάστες. Ήδη γίνονται πολλά συσσίτια και κοινωνικές πρωτοβουλίες για να βοηθηθούν οι μετανάστες, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη κλίμακα του προβλήματα. Η δική μου ιδέα, θα ενισχύσει την προσπάθειά τους.»
Ο κ. Soros γράφει ακόμη ότι το σχέδιο που εφαρμόζει η Ευρώπη στην Ελλάδα είναι αποτυχημένο.
Συμπληρώνει ότι «όσο το δυνατόν συντομότερα, θα αποσπάσω μια ομάδα αποτίμησης των αναγκών του OSIFE στην Ελλάδα που θα επικοινωνήσει με τις αρχές, καθώς και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που ήδη υπάρχουν, ώστε να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα που θα εμπνεύσει ευρεία υποστήριξη.» «Στόχος μου είναι να αναβιώσω την ιδέα της ΕΕ ως οργάνου αλληλεγγύης και όχι μόνο πειθαρχίας,» καταλήγει.  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/735542/Article.aspx

No comments: