30.10.12

Ο Στάινμπρουκ παραδέχθηκε ότι δεν αποκάλυψε έσοδα από διαλέξεις

Ο κύριος αντίπαλος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στις εκλογές του επόμενου χρόνου, Πέερ Στάινμπρουκ, παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν αποκάλυψε ορισμένα από τα έσοδά του από τις υψηλές αμοιβές τις οποίες λάμβανε για διαλέξεις.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, έχει τεθεί στο στόχαστρο αντιπάλων του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είναι ίσως υποχρεωμένος απέναντι σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Ο Στάινμπρουκ παραδέχθηκε ότι δεν αποκάλυψε τα 23.000 ευρώ που έλαβε για δυο διαλέξεις τις οποίες έδωσε πέρυσι, μια σε στελέχη τράπεζας και μια ακόμα σε μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων. Ως μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου, είναι υποχρεωμένος βάσει του νόμου να αποκαλύπτει κέρδη πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης. "Ήταν αμέλεια. Το ξέχασα", είπε ο Στάινμπρουκ.

Η παραδοχή αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στις προσπάθειές του να πείσει τους Γερμανούς ότι μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα από τη Μέρκελ, εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο. Ο Στάινμπρουκ πληρώθηκε 1,25 εκ. ευρώ για συνολικά 89 διαλέξεις τις οποίες έχει δώσει από το 2009. Οι λογιστές του υποστηρίζουν ότι έχει ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο δηλώνοντας τις 81 διαλέξεις. Δυο διαλέξεις δηλώθηκαν αργότερα και οι υπόλοιπες έξι θα δηλωθούν πριν από την καθορισμένη προθεσμία.

Το προεκλογικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες σε τράπεζες και επιχειρήσεις ωστόσο οι ασυνήθιστα υψηλές αμοιβές από σύντομες διαλέξεις του σε στελέχη επιχειρήσεων έχουν εγείρει ερωτηματικά. Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, ζήτησε περισσότερες αποκαλύψεις από τον Στάινμπρουκ. "Τότε θα μπορεί ο καθένας να εκτιμήσει εάν είναι δημιούργημα της δημοσιονομικής βιομηχανίας ή όχι", είχε δηλώσει ο Ντόμπριντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.capital.gr/news.asp?id=1652906

No comments: