26.10.12

800 δισ. ευρώ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο - Ολάντ: «Όχι» σε πολύ σκληρούς όρους στην Κύπρο

Σε 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανέρχονται τα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνη.

Μόνο στο τεμάχιο 12, δήλωσε στο ΡΙΚ ο κ. Κασίνης, τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 με 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και, όπως σημείωσε, αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 χρόνια.

Η συνολική αξία του τεμαχίου 12 υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο τεμάχιο, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισεκατομμύρια.

Η συνολική αξία των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχεται σε δύο τρισεκατομμύρια ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κασίνη.
Kαι οι δύο εκτιμήσεις αφορούν μόνον το φυσικό αέριο

http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/434620/se-60-tris-kuvika-podia-ta-ta-koitasmata-fusikou-aeriou-stin-kupro/

«Επανέλαβα προς τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, την υποστήριξη της Γαλλίας για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση» δήλωσε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Να μην επιβληθούν πολύ αυστηροί όροι στην Κύπρο για τη στήριξή της ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εν όψει της επιστροφής της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ ΕΚΤ) στη Λευκωσία.
«Επανέλαβα προς τον πρόεδρο (της Κύπρου Δημήτρη) Χριστόφια την υποστήριξη της Γαλλίας για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση» δήλωσε ο Ολάντ σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον Ολάντ, πρέπει να επιτρέπει «να εξέλθει η Κύπρος από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ταυτοχρόνως να μην επιβληθούν όροι που θα είναι υπερβολικά σκληροί, εμποδίζοντας την επάνοδο της ανάπτυξης σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
«Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για το επόμενο Eurogroup» που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως «αυτός θα ήταν ο καλύτερος στόχος, όχι μόνον για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε «στις πολύ σημαντικές προοπτικές όσον αφορά το φυσικό αέριο» ανοιχτά της Κύπρου. «Οι γαλλικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στα αιτήματα που μπορεί να τους τεθούν» πρόσθεσε.
Από την πλευρά το Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς διαπίστωσε πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ της Λευκωσίας - Παρισίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κύπριου προέδρου.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη που προσφέρει η Γαλλία μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζοντας τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, απαλλαγή από τον εποικισμό και δημιουργία συνθηκών ειρήνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυπριακή προεδρία της ΕΕ ασκείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, «επειδή είναι δύσκολο να συμβιβάσει θέσεις κρατών-μελών για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο επείγει να συμφωνηθεί».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Δ. Χριστόφιας ευχήθηκε επιτυχία στις γαλλικές εταιρείες που διαγωνίζονται στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2247913

No comments: