29.10.12

Μνημόνια στα υπουργεία - Αυτόματες περικοπές προϋπολογισμών και ορισμοί εποπτών

Τα …δυο πόδια σε ένα δημοσιονομικά στενό παπούτσι, με επόπτες και Μνημόνια, επιχειρεί να βάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε κάθε υπουργείο και φορέα που επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθιερώνοντας αυτόματες περικοπές λειτουργικών δαπανών ή επιχορηγήσεων σε περίπτωση όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις υψηλότερες του 10% επί των τριμηνιαίων δημοσιονομικών στόχων που θα έχουν τεθεί.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας, "η δημοσιονομική πολιτική και η εφαρμογή της αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα για την αύξηση του εθνικού προϊόντος και τη δίκαιη διανομή του.

Η δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία, μέσα και από την κάλυψη του ελλείμματος σύγχρονων δημοσιονομικών κανόνων και μηχανισμών, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης.

Κυβέρνηση, η οποία, μεταξύ άλλων, παρεμβαίνει με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αλλαγή του πλαισίου αναφορικά με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους.

Με την εν λόγω Πράξη ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την παρακολούθηση και εκτέλεση των προϋπολογισμών όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, εντός των ορίων και των στόχων που αποφασίζονται και εγκρίνονται από τη Βουλή των Ελλήνων". 

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθιερώνεται η υπογραφή «Μνημονίων Συνεργασίας» ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τα υπόλοιπα υπουργεία, έως τις 31 Ιανουαρίου, στα οποία θα προβλέπονται:

1) Οι τριμηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα,

2) Προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους,

3) Οι επιπτώσεις στην περίπτωση μη υλοποίησης των διορθωτικών παρεμβάσεων,

4) Ο χρόνος και το είδος των δημοσιονομικών αναφορών που υποβάλλει ο κάθε φορέας,

5) Δεσμεύσεις ότι υφίστανται και λειτουργούν εσωτερικά συστήματα, διαδικασίες και μηχανισμοί που να διασφαλίζουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση ή μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωσή τους,

6) Ο ρυθμός αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού,

7) Οι προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να ανταποκριθεί το Υπουργείο Οικονομικών σε ερωτήματα, διευκρινίσεις ή επιλύσεις διαφορών μεταξύ των Υπουργείων και των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ).

Επιμέρους Μνημόνια θα μπορούν να συνάπτονται ανάμεσα στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Αν διαπιστώνονται παρεκκλίσεις έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί θα επιβάλλονται κυρώσεις οι οποίες αφορούν:

· Περικοπή των προϋπολογισμών όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν σε τριμηνιαία βάση διαπιστώνονται αποκλίσεις άνω του 10% θα κόβονται αυτόματα και ισόποσα λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων ή επιχορηγήσεις.

· Ορισμό Επόπτη των οικονομικών υπηρεσιών στα νομικά πρόσωπα φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπου διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση.

Παράλληλα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται ότι όλοι επιχορηγούμενοι από τον προϋπολογισμό φορείς, από την 1-1-2014 δεν μπορούν να δανείζονται για άλλο λόγο παρά μόνο για την υλοποίηση επενδύσεων. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/735225/Article.aspx

No comments: