31.10.12

Κινεζικές τράπεζες αφήνουν το Σίτι και μετακομίζουν στο Λουξεμβούργο - Η επιστροφή των αμερικανικών funds

Αποσύρονται οι κινεζικές τράπεζες από το Σίτι του Λονδίνου και μετακομίζουν στο Λουξεμβούργο λόγω της υιοθέτησης πιο αυστηρών κανόνων από τη βρετανική κυβέρνηση στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times (F.T.) κάνουν λόγο για Κινέζους τραπεζίτες που παραπονούνται στο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας για την επιβολή άνισων κανόνων και υψηλών κριτηρίων ρευστότητας. Ως αποτέλεσμα, ισχυρίζονται οι Κινέζοι τραπεζίτες, αναγκάζονται να μεταφέρουν στο Λουξεμβούργο ακόμη και τη διοίκηση δραστηριοτήτων που διατηρούν στην Ευρώπη. Τα παράπονα αυτά διατυπώθηκαν σε επιστολή από την Ενωση Ξένων Τραπεζών της Βρετανίας.
Μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007-09, η οποία ανάγκασε τη Βρετανία να δαπανήσει δισεκατομμύρια στερλίνες για τη διάσωση εγχώριων τραπεζών, δρομολογήθηκε ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να μην επαναληφθεί ανάλογη οικονομική καταστροφή. Τέθηκαν, επίσης, αυστηρές προϋποθέσεις διαφάνειας για τις ξένες τράπεζες που επιθυμούν να επεκταθούν στη βρετανική τραπεζική αγορά.
Σήμερα, η κίνηση των κινεζικών τραπεζών θεωρείται πλήγμα για τη βρετανική κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε να εξελιχθεί το Σίτι του Λονδίνου σε ευρωπαϊκή έδρα για τις κινεζικές τράπεζες, οι οποίες είναι κάποιες από τις ισχυρότερες του κόσμου. Οι Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) και Agricultural Bank of China (ABC) παρουσιάζουν υψηλές κεφαλαιοποιήσεις όταν οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν δεχθεί μεγάλες απώλειες λόγω της τραπεζικής κρίσης και της συνακόλουθης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Με βάση τις πληροφορίες της F.T., μία εκ των κινεζικών τραπεζών που έχουν παρουσία στο Σίτι του Λονδίνου ήδη διοχετεύει δραστηριότητες στο Λουξεμβούργο. Βασικό πρόβλημα για τις κινεζικές τράπεζες είναι η άρνηση της αρχής εποπτείας του Σίτι του Λονδίνου (FSA) να επεκτείνουν το δίκτυο υποκαταστημάτων στο Λονδίνο. Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, πληροφορίες θέλουν τη FSΑ να μην έχει επιτρέψει το άνοιγμα περισσότερων υποκαταστημάτων επειδή δεν ήταν ικανοποιημένη από τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών στην Κίνα, τα κριτήρια διαφάνειας και την κεφαλαιακή θέση τους. Οπως διευκρινίζει η F.T., η θυγατρική ξένης τράπεζας υπάγεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βρετανίας, όπου έχουν επιβληθεί υψηλότερα κριτήρια διαφάνειας, κεφαλαιακών αποθεμάτων και αποθεμάτων ρευστότητας.
Από την άλλη πλευρά, τα υποκαταστήματα μιας ξένης τράπεζας λειτουργούν κάτω από το καθεστώς της εκάστοτε χώρας, όπου η FSA ασκεί περιορισμένη επιρροή. Στην επιστολή της Ενωσης Ξένων Τραπεζών αναφέρεται ότι οι ACB, ICBC, CCB και Bank of Communications απέκτησαν την άδεια μόνον για την ίδρυση θυγατρικών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/10/2012_500117

Σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ευρωζώνη διαπιστώνει ο οίκος Fitch
Επιστρέφουν διστακτικά στην Ευρωζώνη τα αμερικανικά κεφάλαια στην αγορά διαθεσίμων, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για την κρίση χρέους και τους κραδασμούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος που πλήττουν τη Γηραιά Ηπειρο. Η έκθεσή τους στη Γηραιά Ηπειρο παραμένει, πάντως, σε επίπεδα ιδιαιτέρως χαμηλά σε σύγκριση με εκείνα στα οποία ανερχόταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά ακόμη και τον Μάιο του περασμένου έτους. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε σχετική έκθεσή του, στην οποία έχει καταγράψει τα επίπεδα δανεισμού των 10 μεγαλύτερων αμερικανικών funds προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πρόκειται για funds που διαχειρίζονται και επενδύουν κεφάλαια συνολικού ύψους 646 δισ. δολαρίων και αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% του συνόλου της αγοράς διαθεσίμων, ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων.
Η εν λόγω έκθεση επισημαίνει ειδικότερα πως τον Σεπτέμβριο η έκθεση των αμερικανικών κεφαλαίων σε πιστώσεις προς ευρωπαϊκές τράπεζες έφθασε το 10,6% καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου. Σύμφωνα με τη Fitch, αιτία της επανόδου των αμερικανικών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη είναι οι πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών, που περιόρισαν την αστάθεια και την αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει ουσιαστικά σε απεριόριστες αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού τους και την πιθανότητα χρεοκοπίας τους καθώς και στην απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να προχωρήσει σε παρόμοιες αγορές ομολόγων ώστε να επεκτείνει την προσφορά χρήματος στην αμερικανική οικονομία και να στηρίξει την ανάπτυξη.
Οπως, όμως, τονίζει η Fitch, η έκθεση των αμερικανικών κεφαλαίων στην Ευρώπη παραμένει μόλις στο 70% τού προ της κρίσης επιπέδου.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τον Μάιο του 2011 η έκθεσή τους έφθανε στο 77%. Σύμφωνα με τη Fitch, τα επίπεδα δανεισμού των αμερικανικών funds σε ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αναμένεται να ανακάμψουν σύντομα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί προς την Ευρωζώνη. Εξάλλου, οι ίδιες οι τράπεζες δεν επιδιώκουν στον ίδιο βαθμό τη χρηματοδότησή τους από τόσο ασταθείς πηγές, όσο εκείνη της αγοράς διαθεσίμων, και έχουν, αντιθέτως, στραφεί σε ασφαλέστερες πηγές χρηματοδότησης, όπως, για παράδειγμα, στην προσέλκυση περισσότερων καταθέσεων από την πελατειακή τους βάση.
Η αβεβαιότητα έπληξε το ευρώ Σε υποχώρηση έναντι του δολαρίου και του γιεν οδήγησε χθες το ευρώ η εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αλλά και η αβεβαιότητα για το αν και πότε θα ζητήσει η Ισπανία πλήρες πακέτο στήριξης, δίνοντας στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αγορές ισπανικών ομολόγων. Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν, άλλωστε, χθες τα απογοητευτικά αποτελέσματα πολλών από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εταιρείες. Το ευρώ υποχωρούσε χθες το βράδυ στα 1,2898 δολάρια σημειώνοντας απώλειες 0,31% και πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, που ήταν τα 1,2881 δολάρια. Παράλληλα, υποχωρούσε και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 102,90 γιεν, καταγράφοντας απώλειες 0,112%. Σημειωτέον ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής και να χορηγήσει μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία μέχρις ότου επιτύχει τον στόχο του 1% για τον ετήσιο πληθωρισμό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/10/2012_500113

No comments: