21.11.12

ΔΝΤ: Προς μία «πιο ισόρροπη και βιώσιμη» ανάπτυξη η Τουρκία - ΔΝΤ: Η Πορτογαλία δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο

Η Τουρκία πορεύεται προς μία «πιο ισόρροπη και βιώσιμη» ανάπτυξη, η οποία συνοδεύεται από μείωση του πληθωρισμού, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα παραμένει ευάλωτη στις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Μετά την εκτόξευσή του στο 8,5% το 2011, το τουρκικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% φέτος και κατά 3,5% το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, που κυμάνθηκαν σε ελαφρά χαμηλότερα ποσοστά από εκείνες της κυβέρνησης.
Αν και το ΔΝΤ χαιρετίζει τον πιο αυστηρό προϋπολογισμό του 2013, υπογραμμίζει πως οι οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας επισκιάζονται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.
«Η Τουρκία παραμένει ευάλωτη σε μία απότομη αλλαγή πλεύσης των αγορών, εξαιτίας των σημαντικών αναγκών της χώρας σε έξωθεν χρηματοδότηση», υπογραμμίζει το Ταμείο και προτείνει στην Αγκυρα να συνεχίσει «να μειώνει τις δυσαρμονίες» της οικονομίας της, «αυξάνοντας την εσωτερική εξοικονόμηση και βελτιώνοντας τη δυναμική της οικονομίας».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2254524

Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικούς, μακροπρόθεσμους κινδύνους παρά την επιτυχία των μέτρων λιτότητας, εκτιμά το ΔΝΤ μία ημέρα μετά την θετική αξιολόγηση της Λισαβόνας από τους δανειστές της.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της χώρας είναι επισφαλείς και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις παραμένουν ενώ σημείωσε πως η τύχη της συνδέεται στενά με την κατάσταση στην Ευρωζώνη.
«Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης και από τις μεταρρυθμίσεις που οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι θα θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα στην Ευρωζώνη», τόνισε το ΔΝΤ.
Ο σημαντικότερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος με τον οποίον βρίσκεται αντιμέτωπη η Πορτογαλία είναι ότι «η οικονομία ανακάμπτει πολύ αργά ώστε να έχει μία σημαντική επίπτωση στον υψηλό δείκτη ανεργίας και προκαλεί τη μετανάστευση καταρτισμένων εργαζομένων, που είναι δύσκολο να αναστραφεί».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2254540

No comments: