1.11.12

Η Ελλάδα ξεμένει από μετρητά – Απειλείται η επιβίωση της κυβέρνησης

Ο φαύλος κύκλος της Ελλάδας έχει έρθει στην κορυφή της ατζέντας της ζώνης του ευρώ και πάλι, με τους οικονομολόγους και αναλυτές να προειδοποιούν ότι είναι πιο κοντά από ποτέ να ξεμείνει από μετρητά, και ότι η επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού είναι υπό απειλή.
«Η Ελλάδα ξεμένει από cash.H τρέχουσα στρατηγική πραγματικά δεν λειτουργεί και υπάρχει ουσιαστικότατος και σοβαρότατος πολιτικός κίνδυνος», επισημαίνει ο Θάνος Βαμβακίδης, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής του G10 στην Bank of America Merrill Lynch.

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει την επόμενη εκταμίευση της βοήθειας μόνο και μόνο επειδή είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί η Ελλάδα στην επιφάνεια μέχρι την επόμενη έκθεση. Αυτός είναι ο ορισμός του να τα βγάλει πέρα η χώρα "κουτσά-στραβά", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος στη Spiro Sovereign Strategy.


Η ελληνική οικονομία έχει απογοητεύσει σε κάθε στοιχείο-κλειδί, στην ανάπτυξη, στην ανεργία και στη μείωση του χρέους, από τότε που συμφωνήθηκαν οι αρχικοί όροι διάσωσης. Το χρέος προς το ΑΕΠ της, ήδη το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ, θα ανέλθει στο 189%, αντί για 179%, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διάσωσης βασίζονται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, επίσης, δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.
Η Ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης την προθεσμία για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5%, να παραταθεί κατά δύο έτη, έως το 2016.
«Η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει την επόμενη εκταμίευση της βοήθειας μόνο και μόνο επειδή είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί η Ελλάδα στην επιφάνεια μέχρι την επόμενη έκθεση. Αυτός είναι ο ορισμός του να τα βγάλει πέρα η χώρα "κουτσά-στραβά", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος στη Spiro Sovereign Strategy.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 40 δισ. ευρώ, αν δοθεί παράταση στην υλοποίηση του προγράμματός της, όπως προειδιοποιούν οι αναλυτές της Credit Suisse.
Ενώ τα 16 δισεκατομμύρια από αυτά μπορεί να καλυφθούν με την ανακατανομή των κεφαλαίων του τρέχοντος προγράμματος, ένας «συνδυασμός μέτρων» θα χρειαστεί για τη χρηματοδότηση του υπολοίπου κενού, όπως υποστηρίζει ο διεθνείς οίκος.
Αυτά τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν haircut στις οφειλές προς το ταμείο διάσωσης, καθώς και του ευρωπαίου φορολογούμενου, ένα άλλο βαρύ δάνειο από τους πιστωτές της, ή μια μείωση του επιτοκίου για τα υφιστάμενα δάνεια.

Το κενό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την Ελλάδα με την επιστροφή της στις αγορές το 2015-16, κάτι που τώρα φαίνεται όλο και πιο απίθανο, αφού η οικονομική επίδοσή της χειροτερεύει.
Οι αγορές δεν έχουν πραγματικά επίκεντρο την Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχει η άποψη ότι η Γερμανία θα κρατήσει κάπως την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο, η δυναμική του χρέους είναι μη βιώσιμη, θα πρέπει να υπάρξει ένα άλλο κούρεμα στον επίσημο τομέα, και η απόφαση αυτή είναι πολιτικά πολύ δύσκολη, όπως τονίζει ο Βαμβακίδης.
Όπως προσθέτει, το trade ευρώ / δολαρίου είναι "πολύ φθηνό" και "κάτω από τα επίπεδα της ελληνικής κρίσης" αυτή τη στιγμή, ενώ η μεταβλητότητα των spreads της περιφέρειας είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών για την Ελλάδα.

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει υποστεί βλάβη με το όλο θέμα της «λίστας Lagarde» - μια λίστα με περίπου 2.000 εύπορους Έλληνες με χρήματα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, και το ότι τοποθετείται στο προσκήνιο η φοροδιαφυγή στα υψηλά κλιμάκια της ελληνικής κοινωνίας, βάζει τους ηγέτες της Ελλάδας σε μία καθόλου κολακευτική θέση, απέναντι τόσο στον πληθυσμό της που πνίγεται στη λιτότητα, όσο και στους διεθνείς πιστωτές της.
Η φοροδιαφυγή – όχι η φοροαποφυγή – κοστίζει στην Ελλάδα 28 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ή περίπου 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, σύμφωνα με μια μελέτη από την Μαργαρίτα Τσούτσουρα από το Univesity of Chicago Booth School of Business.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, που γεννήθηκε μετά από μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, τον Ιούνιο, έχει ήδη αρχίσει και χάνει μέλη του κοινοβουλίου.Το ΠΑΣΟΚ όπως έγινε γνωστό, ήταν σε σύγχυση την Τετάρτη το βράδυ για το αν πρέπει ή όχι να αναφέρουν τις μεταρρυθμίσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά, απειλεί να καταψηφίσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας - και μια γενική απεργία έχει κληθεί για την επόμενη εβδομάδα, ασκώντας πίεση στο Κοινοβούλιο.

Όπως τονίζει ο Spiro, ακόμα και αν συνεχίσει η Ελλάδα να επιπλέει «κουτσά-στραβά», μπορεί να μην είναι αρκετό για την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά να παραμένει στη θέση της. Ο τριμερής συνασπισμός έχει μια αδύναμη λαβή στην εξουσία σε μια εποχή που αυτό του ζητείται να προχωρήσει σε ακόμη περισσότερα μέτρα, με ελάχιστο φως να υπάρχει πια στην άκρη του τούνελ, όπως προσθέτει. Η εσωτερική πολιτική και τα οικονομικά της προσαρμογής τηε Ελλάδας παραμένουν γεμάτα με κινδύνους και αβεβαιότητες.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1825737&nt=103

No comments: