15.11.12

Economist: Η Γαλλία είναι η βόμβα της Ευρώπης

Την Γαλλία και όχι τις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης αναγνωρίζει ως τη βόμβα που απειλεί την Ευρωζώνη το βρετανικό περιοδικό Economist.
H γαλλική οικονομία χάνει διαρκώς έδαφος στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει από το 22% το 1981 στο 90%.
Την ίδια ώρα, έχει επιδεινωθεί σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα. Οι γαλλικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από την ανελαστική αγορά εργασίας και την υπερβολική ρύθμιση της αγοράς προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει ο Economist, οι νέες επιχειρήσεις αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στη Γαλλία. Η χώρα έχει λιγότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Η γαλλική οικονομία είναι στάσιμη και μπορεί να εισέλθει σε ύφεση αυτό το τρίμηνο, ενώ το 2013 αναμένεται να αναπτυχθεί οριακά.
Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού και περισσότερο από το 25% των νέων είναι χωρίς εργασία.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βουλιάξει από ένα μικρό πλεόνασμα το 1999 σε ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρώπη.
Εν ολίγοις, καταλήγει ο Economist, πολλές γαλλικές εταιρείες δεν είναι ανταγωνιστικές και η κυβέρνηση της χώρας ζει πέρα από τις δυνάμεις της.
Η κυβέρνηση Hollande
Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να επιλυθούν, αν η κυβέρνηση της χώρας ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει ο Economist.
Υποστηρίζει ωστόσο, ότι παρόλο που ο κ. Hollande έχει τονίσει αρκετές φορές την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, οι αποφάσεις του κινούνται ως τώρα σε αντίθετη κατεύθυνση.
Ψήφισε φόρο 75% για τα εισοδήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ, αύξησε τους φόρους στις εταιρείες, τον πλούτο, τα κεφαλαιακά κέρδη και τα μερίσματα, αύξησε τον κατώτατο μισθό και πήρε πίσω την προηγούμενη απόφαση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει εκσυγχρονιστεί και παραμένει εχθρικό στον καπιταλισμό, προειδοποιεί ο Economist, λέγοντας ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης εφαρμόζουν δομικές μεταρρυθμίσεις με πιο γρήγορο ρυθμό από τη Γαλλία.
Υπενθυμίζει μάλιστα, το πρόσφατο καμπανάκι του ΔΝΤ, που σε έκθεση του υποστήριζε ότι η Γαλλία κινδυνεύει να μείνει πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία.
Αν ο κ. Hollande δεν δείξει ότι είναι πραγματικά αποφασισμένος να αλλάξει το δρόμο που έχει πάρει η χώρα του τα τελευταία 30 χρόνια, η Γαλλία θα χάσει την πίστη των επενδυτών και της Γερμανίας, τονίζει το έγκριτο οικονομικό περιοδικό.
Όπως ανακάλυψαν πολλές χώρες της ευρωζώνης, το κλίμα στις αγορές μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και μια κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει ήδη από τις αρχές του 2013.
Σύμφωνα με τoν Economist, η Γαλλία και όχι η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι ο τόπος που θα κριθεί το μέλλον του ευρώ και ο κ. Hollande δεν έχει πολύ χρόνο για να απενεργοποιήσει τη βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης.

http://fmvoice.eu/index.php/2012-09-12-05-28-06/world-news/2012-09-12-05-28-29/item/48303-economist-%CE%B7-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82

__________________________________________________

βασικές εκτιμήσεις των επενδυτών στις στάχτες του 2008 τις διαβάζουμε στον Εκόνομιστ
καλά είναι, 4 χρόνια...


No comments: