7.11.12

Ένοχος Έλληνας τραπεζίτης για το σκάνδαλο της UBS

Ο πρώην τραπεζίτης της UBS Χρήστος Μπάγιος παραδέχθηκε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο τη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών. Ο κ. Μπάγιος κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τουλάχιστον 150 Αμερικανούς πολίτες να αποκρύψουν από την εφορία περίπου 550 εκατ. δολ με «μαύρους» τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόσω εργαζόταν στη UBS.

Όταν συνελήφθη, τον Ιανουάριο του 2011, ήταν ανώτερο στέλεχος της Credit Suisse στη Νέα Υόρκη. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν και άλλοι τραπεζίτες της UBS, ενώ η ίδια η τράπεζα κατέληξε το 2009 σε συμβιβασμό ύψους 780 εκατ. δολ.

Αρχικά δήλωσε αθώος, αλλά τελικά παραδέχθηκε την ενοχή του, «γεγονός που οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι συνεργάζεται με τις Αρχές ως προς τον εντοπισμό ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών», αναφέρουν οι New York Times. Ο δικαστής Κenneth Marra καταδίκασε τον κ. Μπάγιο σε ποινή 37 ημέρων (που έχει ήδη εκτίσει) και σε 19 μήνες κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Μαϊάμι. Ανέφερε μάλιστα την «ουσιαστική» συμβολή του στην ευρύτερη ομοσπονδιακή έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αρχικά αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/737019/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: