19.12.12

19/12


κυβέρνηση
Έρχεται ο κυρωτικός νόμος - μαμούθ στη Βουλή

IIF: Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία
Ευ. Βενιζέλος: Tα μέτρα είναι πράγματι τα τελευταία 
O έλληνας πολίτης πρέπει να νιώσει ασφαλής και να πιστέψει ότι τα μέτρα τα δύσκολα, τα βαριά, είναι πράγματι τα τελευταία
Βουλή: Στην επιτροπή Οικονομικών το φορολογικό ν/σ 

Στουρνάρας: Για χρόνια ήμασταν τζίτζικες
Για χρόνια ήμασταν τζίτζικες και τώρα είμαστε μέρμηγκες, παρατήρησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση πριν το 2014. «Εάν όντως το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, τότε το 70% του πλεονάσματος μπορούμε να το διανείμουμε ως κοινωνική πολιτική, με χαλάρωση το 2014. 
Αρειος Πάγος: Κανονικά μέσω ΔΕΗ το τέλος ακινήτων
Προς πώληση έξι δημόσια ακίνητα στο εξωτερικό

Η τρόικα ζητάει κατάργηση θητείας και επαγγελματικό στρατό

Προχωρά το ηλεκτρονικό φακέλωμα - Διασταυρώσεις με κάρτες, δίδακτρα, ασφάλιστρα

Στα 86,9 εκατ. η επιχορήγηση των κομμάτων   
Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το τρέχον, καθώς και για τα επόμενα δύο έτη, το συνολικό ποσό της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα ανέρχεται στα 86.955.000 ευρώ. Βάσει εγγράφου που έστειλε στη Βουλή -στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου- ο κ. Γ. Στουρνάρας, το ποσό που «μεταφέρεται» από τον κρατικό προϋπολογισμό στα κομματικά ταμεία μόνο για το 2012 ανέρχεται στα 45,15 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, για τα έτη 2013 και 2014 είναι 21.827.000 και 19.978.000 ευρώ.

Σάλος στο υπουργείο Οικονομικών - Ο Μαυραγάνης καρατόμησε 165 στελέχη των ΔΟΥ
  
κοινωνία
Σε έως και 48 δόσεις η εξόφληση οφειλών προς την εφορία
Τι θα προβλέπει η μόνιμη ρύθμιση για όσους χρωστούν στο δημόσιο.
Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σταματούν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Bloomberg: Οι Ελληνες κλείνουν τα σχολεία γιατί δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο


διάφορα
ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε τρία άτομα και αυτοκτόνησε
Ρωσία: 21 νεκροί από το κρύο
Πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ν. Κορέας η Παρκ Γκεούν-χίε

ΕΕ/ΟΝΕ
Συστάσεις Βεστερβέλε στους Ιταλούς εν όψει εκλογών
EFSF: Προς άντληση 58 δισ. σε μακροπρόθεσμο δανεισμό το 2013
Ράλι ευρώ έναντι δολαρίου, γεν
Ρεν: «Καμπανάκι» για το χρέος της Φινλανδίας
αναμένεται να φτάσει στο 54,9% του ΑΕΠ το 2013 
Ραχόι: Δεν ζητεί προς το παρόν βοήθεια η Ισπανία
«Πρωτιά» για Ελλάδα και Πορτογαλία στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης 

Ολλανδία: Πρόβλεψη για έλλειμμα 3,3% το 2013


Σουηδία: Υποχώρησε περαιτέρω η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Ιταλία: Στο 6,1% τα "κόκκινα δάνεια" τον Οκτώβριο - Ετήσια αύξηση 16,6%
Γαλλία:Αποκάλυψε το νέο πλαίσιο για τράπεζες-Διαχωρίζεται το proprietary trading

Le Monde: Απανωτά «χτυπήματα» στον Φρανσουά Ολάντ 
συνέβη και με τη φορολογική εξορία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ηταν αφελής όποιος πίστευε, πριν από μια εβδομάδα, ότι μερικές λέξεις θα ήταν αρκετές για να κατακεραυνωθεί ένας ιδιόρρυθμος ηθοποιός, που μετρά τα ευρώ του σαν να είναι εισιτήρια του κινηματογράφου. Ανταλλάχθηκαν, αντίθετα, σκληρά λόγια και η ιστορία αυτή μετατράπηκε σε εθνικό δράμα. Με τον πρωθυπουργό επικεφαλής, όλοι συνέβαλαν ώστε να μεταμορφωθεί ο μέγας «Ζεζέ» σε βασιλιά των φοροφυγάδων, που αδιαφορεί για τους άλλους και γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη στοιχειώδη εθνική αλληλεγγύη.

ΗΠΑ/ΗΒ/Ιαπωνία
«Αλμα» 2,4% στο Τόκιο
Ώθηση στις ιαπωνικές μετοχές έδωσαν τόσο οι προσδοκίες για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) όσο και οι ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. 
UBS: Πρόστιμο 1,5 δισ. δολ. για το σκάνδαλο Libor 

Βρετανία: Στάσιμη οικονομία «βλέπει» η κεντρική τράπεζα
Fitch: Προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ
Αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης «ΑΑΑ» των ΗΠΑ «βλέπει» ο οίκος Fitch, σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου δεν έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό.
Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή περικοπές δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων στις αρχές του 2013.
«Η αποτυχία να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός... θα κλιμάκωνε μάλλον παρά θα μείωνε την αβεβαιότητα σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική, και θα ωθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ύφεση (...) που μπορούσε να αποφευχθεί», αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του για την παγκόσμια προοπτική το 2013, που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τη Fitch, «αυτό θα μπορούσε να υποσκάψει τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και την χρηματοοικονομική σταθερότητα. (Εάν υλοποιηθεί) ένα τέτοιο σενάριο, θα υπάρξει μια αυξημένη πιθανότητα οι ΗΠΑ να χάσουν την αξιολόγηση AAA».
Σήμερα ο οίκος διατηρεί αρνητική προοπτική στο κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ. Ο άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, ήταν ο πρώτος που υποβάθμισε τις ΗΠΑ, στερώντας τους το «AAA» τον Αύγουστο του 2011.

Προς πρωτοβουλία για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή
GM: Πωλεί το μερίδιό του το αμερικανικό δημόσιο
 

XA
Αναβάθμιση σε B- από S&P
η S&P είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε CCC από Β στις 13 Ιουνίου του 2011
Ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων
Το ομόλογο ελληνικού δημοσίου, λήξης 2023, διακινείται σήμερα στην αγορά στο 47,4% της ονομαστικής του αξίας και ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Η απόδοσή του έχει υποχωρήσει κατά 50 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 12,16%.
Έναρξη συνομιλιών για τον αγωγό TAP
Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στη χώρα. Η υλοποίησή της, ωστόσο, εξαρτάται από την απόφαση που αναμένεται στις αρχές του 2013 από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα επιλεγεί για να τροφοδοτηθεί από το κοίτασμα.
Ανταγωνιστής του TAP, ο οποίος σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας, είναι ο αγωγός Ναμπούκο που δεν περνά από την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας για την Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφιας, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Αθήνα αποτελεί σημείο-κλειδί εν όψει της επιλογής της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ.
Σημειώνεται ότι μέτοχοι του TAP είναι οι εταιρίες Axpo (Ελβετία) με 42,5% η Νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).
Ράλι στο Χ.Α.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο Standard & Poor's κατά έξι βαθμίδες, σε Β- από «Επιλεκτική Χρεοκοπία».
Χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη αυτή και αναμένουν ανάλογη αναβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών. Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα γίνονται και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση από τις 21 Δεκεμβρίου.
O Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε κέρδη 4,81% και ανήλθε στις 878,41 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,803 εκατομμύρια ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 5,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,01%.
Με κέρδη έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών (+9,94%),των Τηλεπικοινωνιών (+7,53%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,87%) και των Πρώτων Υλών (+6,69%).
Άνοδο κατέγραψαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (+12,37 %), της Πειραιώς (+11,25%), της Εθνικής (+10,40%), της Alpha Bank (+9,30%), της MIG (+ 9,23%) , της Κύπρου (+8,86%), της Frigoglass (+8,79 %) και του ΟΤΕ (+7,53%).



Ένεση ηθικού από την S&P, με πάρτι στο Χ.Α. και πτώση των spreads κάτω από τις χίλιες μονάδες βάσης
Brookings Institution: Μισοάδειο και όχι μισογεμάτο το ποτήρι... προόδου των Ευρωπαίων - Με άριστα το 100... παίρνουν 45! - Η Ευρωζώνη έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει, ούτως ώστε να μπει τέλος στην κρίση χρέους - Παραμένει σε κατάσταση συναγερμού 
 
Pimco: Σε βαθιά ύφεση η Ευρωζώνη και το 2013 – Εντός του πρώτου εξαμήνου η προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης – Έχει μειωθεί σημαντικά το ρίσκο χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 με 24 μήνες


Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank, υπάρχουν μερικά γεγονότα που θα προκαλέσουν πάταγο παγκοσμίως, και αυτά θα συμβούν μέσα στο 2013. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ανακαλύψει αποθέματα φυσικού αερίου που θα είναι ικανά να αποπληρώσουν το χρέος της χώρας.
Ήδη πολλές μεσογειακές χώρες έχουν ανακαλύψει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ πολλές αναλύσεις δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχει πετρέλαιο νότια της Κρήτης. Αυτά τα αποθέματα αναμένεται να προσδιοριστούν εντός του 2013, αλλάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στα υπόλοιπα γεγονότα που θα προκαλέσουν αίσθηση παγκοσμίως είναι σύμφωνα με την Deutsche Bank τα εξής:
- Η Federal Reserve θα αρχίσει να αγοράζει περισσότερους τίτλους στο πλαίσιο της άσκησης νομισματικής πολιτικής.
- Η Σουηδία, η Τουρκία και η Βραζιλία θα φέρουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
- Η βρετανική κυβέρνηση θα καταρρεύσει.
- Οι κεντρικές τράπεζες θα αποφασίσουν να υιοθετήσουν αρνητικά επιτόκια και οι μετοχές παντού θα αυξηθούν.
- Η Βόρεια Κορέα θα κάνει πολιτικά ανοίγματα.
- Το Ιράν θα ομαλοποιήσει την εξωτερική του πολιτική.
- Η σύνδεση μεταξύ μετοχών και νομισμάτων θα διαρραγεί.
- Οι εντάσεις στη νότια κινεζική θάλασσα θα αυξηθούν επικίνδυνα.
- Η Ευρώπη θα αντλεί ηλιακή ενέργεια από την έρημο Σαχάρα.
- Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.
- Η φούσκα στις αναδυόμενες αγορές ομολόγων θα σκάσει
.


Αγοράστε καλού κακού και το Καζαμία του 13, που ξέρεις...


Fitch: οι μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες 2013

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δανειστούν το 2013 από τις αγορές 1,765 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση 6,6% σε σχέση με το 2012, εκτιμά η Fitch σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν μικρότερες δανειακές ανάγκες το 2013 σε σχέση με το 2012.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Fitch προβλέπει ότι το 2013 θα δανειστεί 43,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ.

Με βάση τις προβλέψεις του διεθνούς οίκου, σε απόλυτους όρους η Γαλλία (337 δισ.) θα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες. Ακολουθούν η Ιταλία (333 δισ.) η Μ. Βρετανία (277 δισ.) και η Γερμανία (232 δισ.).

Σε όρους επί του ΑΕΠ, η Κύπρος θα καταλάβει την πρώτη θέση, καθώς θα δανειστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του εθνικού της προϊόντος. Αμέσως μετά ακολουθούν η Ελλάδα με 23%, η Ιταλία με 21% και η Ισπανία με την Πορτογαλία με 19%.  
 

No comments: