10.12.12

Καχυποψία μεταξύ των τραπεζών λόγω της κρίσης, σύμφωνα με την BIS

Η συνεχώς μεγαλύτερη βύθιση της ευρωζώνης στην οικονομική ύφεση κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οδήγησε στη δεύτερη απότομη περικοπή των δανείων μεταξύ των διεθνών τραπεζών από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με τα δεδομένα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Κυριακή και δείχνουν ότι ο διατραπεζικός δανεισμός υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό την άνοιξη, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, η οποία μεγέθυνε μάλιστα και τους φόβους των αμερικανών δανειστών σχετικά με την υγεία των ευρωπαϊκών ομολόγων τους. Σημειωτέον, ότι οι αμερικανικές τράπεζες είναι αυτές που «βασιλεύουν» στο δανεισμό της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Συγκεκριμένα, οι διασυνοριακές αξιώσεις μειώθηκαν κατά  575 δισ. δολάρια από το τέλος του Μαρτίου έως και το τέλος Ιουνίου, καθώς ο διατραπεζικός δανεισμός στέρεψε.

Τα στοιχεία της BIS τονίζουν, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στο δημόσιο χρέος των περιφερειακών κρατών, ενώ έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στο γερμανικό και γαλλικό δημόσιο χρέος.
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=487887

No comments: