Του John Αuthers
Τέσσερα είναι τα μεγάλα ερωτήματα που θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για την κατάσταση των αγορών.
Πρώτον, γιατί ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει μόλις κατά 10% από το υψηλότερο επίπεδό του, όταν άλλες αγορές αντιδρούν σαν ο κόσμος να βρίσκεται σε βαθιά κρίση;
Υστερα υπάρχει μια ευρεία αντίληψη πως η πώληση της Bear Stearns τον προηγούμενο μήνα ήταν μια στιγμή κάθαρσης. Ο κοινός νους λέει πως τέτοιες στιγμές είναι ιδανικές για αγορά. Το επιχείρημα είναι αυτό-αναιρούμενο: Επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν πως η ώρα της κάθαρσης δεν έχει ακόμη έρθει. Επίσης, οι μετοχές δεν είναι τόσο «ανθεκτικές» όσο δείχνουν. Οι διεθνείς δείκτες υπολογίζονται σε όρους δολαρίου, και είναι «φουσκωμένοι» εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου. Αλλά σε όρους εγχώριων νομισμάτων, οι διεθνείς μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 17% από το ανώτερο επίπεδό τους. Επιπλέον, οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης και ενέργειας, που ενισχύονται χάρη στις τιμές των εμπορευμάτων- βοηθούν στο να συγκαλύπτεται η πραγματική εικόνα των αγορών.
Το δεύτερο ερώτημα είναι, γιατί οι χρηματαγορές αντιμετωπίζουν και πάλι προβλήματα, όταν οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάτι ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες.
Από τα οδυνηρά «μαθήματα» που πήραμε τελευταία είναι ότι οποιοδήποτε σημάδι «ανισορροπίας» πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Το τρίτο ερώτημα είναι γιατί οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνουν όταν οι περισσότεροι αναλυτές ανησυχούν για την οικονομία.
Όμως, ο κλάδος μπορεί να βρίσκεται σε μια φούσκα που μεγαλώνει. Εκτός και εάν οι επενδυτές αντιδρούν στις ενδείξεις πως το παραγωγικό δυναμικό θα περιοριστεί.
Γιατί τότε πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει, ενώ τα πιστωτικά προβλήματα μόλις που αρχίζουν να επηρεάζουν την πραγματική οικονομία;
Στις ΗΠΑ, καμία ένδειξη δεν δείχνει τίποτε περισσότερο από μια ελαφριάς μορφής ύφεση. Εκτός και εάν η απασχόληση επιδεινωθεί, οπότε τα πράγματα θα αλλάξουν. Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμη περάσει στους καταναλωτές. Αλλά οι συναλλασσόμενοι ελπίζουν σε μια δυναμική ανάκαμψη τύπου V. Εάν όμως αποδειχθεί πως οδεύουμε σε ανάκαμψη τύπου U ή και σε πάγωμα τύπου L, τότε θα πρέπει να προσέξουν.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&tag=9502&pubid=1683097
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment