Η διοίκηση της επενδυτικής μονάδας της UBS... πιάστηκε στον ύπνο, όπως παραδέχεται η ίδια η ελβετική τράπεζα, καθώς δεν συνειδητοποίησε την επικινδυνότητα του subprime παρά μόνο στα τέλη Ιουλίου. «Όπως φαίνεται, η αρμόδια μονάδα μας δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει έγκαιρα τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στην αγορά subprime, αλλά στηρίχτηκε στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις άλλων και όχι σε εξέταση όλων των παραγόντων και σε πλήρη ανάλυση της όλης κατάστασης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της UBS.
Η πρώτη ένδειξη ότι η UBS βρισκόταν αντιμέτωπη με ισχυρά προβλήματα εμφανίστηκε τον Μάιο του 2007 όταν το hedge fund Dillion Read Capital Management (DRCM) κατέρρευσε, έπειτα από μεγάλες απώλειες που σχετίζονταν με τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Το hedge fund είχε δημιουργήσει το 2005 ο John Costas πρώην επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας της UBS, ο οποίος παραιτήθηκε από την τράπεζα προκειμένου να διευθύνει το κεφάλαιο. Τον ακολούθησαν 120 εργαζόμενοι από την μονάδα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, ενώ η UBS του... παραχώρησε κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα, δε, με τους "Financial Times", ο επικεφαλής της UBS, κ. Peter Wuffli, εμμέσως πλην σαφώς εξαναγκάστηκε να δεχτεί τη δημιουργία του hedge fund υπό τη διοίκηση του κ. Costas, καθώς γνώριζε ότι το κορυφαίο στέλεχος βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να... μετακομίσει στη Morgan Stanley, η οποία τότε βρισκόταν σε αναζήτηση νέου CEO.
Στις 3 Μαΐου 2007 η UBS ανακοινώνει ότι "κλείνει" το hedge fund, καθώς αυτό σημείωσε απώλειες 150 εκατ. δολαρίων στο α' τρίμηνο, με τον κ. Wuffli, μάλλον να αισθάνεται ιδιαίτερα ατυχής που αποφάσισε να δώσει το "ΟΚ" για τη δημιουργία του. Παράλληλα, η αποχώρηση του κ. Costas οδήγησε σε εξ ανάγκης αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας, με τη UBS να σημειώνει στο report της (το οποίο απευθύνεται στους μετόχους της, αλλά δημοσιοποιείται έπειτα από ανάλογη απαίτηση της υπηρεσίας τραπεζικών υπηρεσιών της Ελβετίας, EBK) ότι «οι νέοι επικεφαλής διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα όσον αφορά τόσο στην επίτευξη υψηλών πωλήσεων όσο και στις επαφές τους με τους πελάτες. Όπως όμως αποδείχτηκε δεν είχαν την απαιτούμενη ισχυρή πείρα στη διαχείριση κινδύνου». Άλλωστε, η κατάρρευση του εν λόγω hedge fund αντιστοιχεί περίπου στο 16% των απομειώσεων ενεργητικού που ανακοίνωσε η UBS κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Σημειώνεται ότι οι συνολικές διαγραφές ενεργητικού της UBS έχουν φτάσει στα 34 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι στο α΄ τρίμηνο αυτό θα σημειώσει μεγάλες απώλειες.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/313681/ArticleNewsWorld.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment