15.4.08

Eurobank: Παραγωγικά κενά τα αίτια του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα

Oι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται γρηγορότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των νοικοκυριών, καθώς αυξάνεται το κόστος διαβίωσης με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως αναφέρεται σε μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank με τίτλο «Αποκλίσεις πληθωρισμών στην Ευρωζώνη: Χαρακτηριστικά και αιτίες».
Στη μελέτη διερευνάται εάν η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη, δηλαδή αυτό που ονομάζουν οι οικονομολόγοι «διαφορικό πληθωρισμό», αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας. Ως πιο πιθανά αίτια για τον διαφορικό πληθωρισμό μεταξύ Ελλάδας και του μέσου όρου της ευρωζώνης στη μελέτη επισημαίνονται τα θετικά παραγωγικά κενά των τελευταίων ετών, το μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής που δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχες μεταβολές στην παραγωγικότητα, καθώς και η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Αντιθέτως, παράγοντες όπως οι διαφορές παραγωγικότητας μεταξύ τομέων των εμπορεύσιμων και μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και τα μεταφορικά έξοδα, δεν φαίνεται να αποτελούν αίτια διαφορικού πληθωρισμού μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωζώνης. Επιπλέον οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας φαίνεται να έχουν συγκριτικά μικρότερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό από ό,τι στο παρελθόν, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την μελέτη της Eurobank.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/04/2008_229347

Όλη η έκθεση

No comments: