9.4.08

Πέφτουν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία, ιστορικό χαμηλό για στερλίνα

"Βουτιά" σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ έκανε η στερλίνα την Τρίτη μετά από μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση στις τιμές κατοικιών τον Μάρτιο, ένδειξη ότι το πρόβλημα στην αγορά στέγης είναι σοβαρότερο από ό,τι αρχικά εκτιμούσε η αγορά. Το βρετανικό νόμισμα, που ήδη έδειχνε αδύναμο ενόψει νέας μείωσης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, δέχτηκε νέο πλήγμα από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στεγαστική τράπεζα Halifax. Η πτώση των τιμών τον Μάρτιο έφτασε το 2,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία διόρθωση από το 1992.
Η αρνητική έκπληξη είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος. Το ευρώ ενισχύθηκε 1% έναντι της στερλίνας στα 78,8 pence -στο υψηλότερο του επίπεδο από τo 1999. Ενισχυμένο και το δολάριο έναντι της στερλίνας, μια λίρα αγόραζε 1,9690 δολάρια. Η εξασθένηση της αγοράς κατοικιών, που ήδη επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενισχύει τις προσδοκίες ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο 5% αύριο. Μια τέτοια κίνηση θα είχε και τις ευλογίες του Βρετανού πρωθυπουργού Gordon Brown ο οποίος δήλωσε ότο τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν καθώς ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις τιμές κατοικιών υποχώρησε στο 1,1% από διψήφια νούμερα μόλις πριν ένα εξάμηνο. ΄Οπως δείχνουν τα πράγματα, στη Βρετανία η διόρθωση των τιμών στην αγορά στέγης μάλλον θα είναι βαθύτερη από ότι ανέμενε η αγορά. Πτωτική προβλέπεται η πορεία των τιμών κατοικιών φέτος σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους καθώς οι τράπεζες ακολουθούν πιο συντηρητική πολιτική στις δανειοδοτήσεις, συνέπεια της πιστωτικής κρίσης. Δάνεια που προσέφεραν οι τράπεζες για το 100% της αξίας του ακινήτου έχουν πλέον αποσυρθεί.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=482444

No comments: