3.4.08

Η σημερινή κρίση, η χειρότερη από το κραχ του ’29

Τη χειρότερη κρίση μετά το κραχ του 1929 διέρχεται η διεθνής οικονομία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το 2008 η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί 3,7%, αναπτύσσοντας τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2002 και μετά. Επιπλέον, εκτιμά ότι υπάρχει μία πιθανότητα 25% για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες η τρέχουσα κρίση είναι και η χειρότερη μετά το Κραχ.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από πέρυσι τον Ιούλιο. Τότε είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να διαχειριστεί τον αντίκτυπο από την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και να αναπτυχθεί ομαλά με ρυθμούς της τάξεως του 5,2%. Εφέτος τον Ιανουάριο είχε προβλέψει ανάπτυξη 4,1% για το 2008.
Σήμερα ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα χρειαστεί να χαράξουν πολιτική ευέλικτη και προσαρμοζόμενη στις καταστάσεις, προσθέτοντας ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι έχει τα περιθώρια να μειώσει το κόστος δανεισμού, δηλαδή να περικόψει τα επιτόκια. «Οι κραδασμοί, που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, μεταδόθηκαν πολύ γρήγορα και κατά τρόπο απρόβλεπτο», επισημαίνει το ΔΝΤ. «Ο αντίκτυπος προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες στις αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που βρίσκονται στην καρδιά του όλου οικοδομήματος».
Ο διεθνής οργανισμός διά στόματος του επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας ανακόπτει ταχύτητα ως αποτέλεσμα του φαινομένου, που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ισοδυναμεί με τη δεινότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση στα τέλη της δεκαετίας του ’30.
Σημειωτέον, τέλος, ότι μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ήταν εκτεθειμένα σε επισφαλή στεγαστικά δάνεια, έχουν αναγκαστεί να διαγράψουν περιουσιακά στοιχεία 208 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/04/2008_264909

No comments: