Ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Κογκρέσου ότι είναι πιθανή η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς αναμένεται επιδείνωση στην αγορά ακινήτων, στην απασχόληση και στις καταναλωτικές δαπάνες. Προηγήθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση ως τη χειρότερη μετά το κραχ του 1929. Στην ίδια διαπίστωση είχε καταλήξει προχθεσινή έκθεση της MorgaStanley. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και πρότεινε στις κεντρικές τράπεζες να χαράξουν πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική. Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι έχει περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια.
Ο κ. Μπερνάνκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης της Bear Stearns από τη Fed και την εξαγορά της από την JP Morgan, o κ. Μπερνάνκι υποστήριξε ότι η βοήθεια αυτή δόθηκε «για να αποφευχθούν τα χειρότερα».
Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους διαχειριστές της κρίσης στις ΗΠΑ, αναφερόμενη κυρίως στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον, ο οποίος από το Πεκίνο διατύπωσε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αμερικανική οικονομία.
Αντίθετα, οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά, καθώς θεωρούν ότι τα χειρότερα πέρασαν. Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε πάνω από τα 105 δολάρια.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/04/2008_264933
Στον κίνδυνο μιας ήπιας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, στην κατάθεσή του ενώπιον της μικτής οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου, προσθέτοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. «Μια ύφεση είναι πιθανή, αλλά αναφερόμαστε σε έναν τεχνικό όρο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερνάνκι. «Δεν δύναται, όμως, να εξακριβωθεί ακόμη εάν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση». Νωρίτερα, ο κεντρικός τραπεζίτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ήταν πιο συγκρατημένος ως προς την τοποθέτησή του. «Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεν θα παρουσιάσει μεγάλη άνοδο, ίσως και καθόλου, στο πρώτο ήμισυ του 2008. Μπορεί να υπάρξει και μικρή συρρίκνωση».
Κατά τον κ. Μπερνάνκι, το οικονομικό τοπίο στις ΗΠΑ παραμένει ομιχλώδες λόγω της πιστωτικής κρίσης, τονίζοντας πως μια ακόμη πηγή ανησυχίας είναι ο πληθωρισμός. Πράγματι, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια κρίση σε τρία μέτωπα: Την παρατεταμένη ύφεση στην αγορά κατοικίας, τον κλονισμό εμπιστοσύνης στις αγορές πίστωσης και την αναστάτωση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μια εκδοχή ύφεσης στην οικονομία σηματοδοτείται από την πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο διάστημα ενός εξαμήνου. Ελπίδες δόθηκαν για μια ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, καθώς από τότε θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα οφέλη από τις φοροαπαλλαγές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προώθησε η κυβέρνηση 168 δισ. δολαρίων.
Εγκρίθηκε η εξαγορά
από το Δ.Σ. της FED
Επιπροσθέτως, το διοικητικό συμβούλιο της FED ενέκρινε χθες επισήμως την εξαγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της Bear Stearns από την J. P. Morgan, μια συναλλαγή που δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί δίχως την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας για «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία, ύψους 30 δισ. δολαρίων. Αναφερόμαστε σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (subprime loans) της Bear, η αξία των οποίων κατέρρευσε λόγω της ύφεσης στην αγορά κατοικίας. Αυτή η κίνηση της FED όπως και οι συστάσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, για μια διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της FED στον κλάδο των επενδυτικών τραπεζών σηματοδοτούν για πολλούς την έναρξη μιας νέας εποχής παρεμβατισμού στις λειτουργίες της ελεύθερης αγοράς.
Ο κ. Μπερνάνκι αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε στην εξαγορά της Bear από την J. P. Morgan, τονίζοντας πως δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από τη διάσωσή της. Υπενθυμίζεται πως η J. P. Morgan αύξησε στα 10 δολάρια ανά μετοχή την προσφορά της λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αρχική των 2 δολαρίων, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μετόχων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_03/04/2008_264913
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment