23.4.08

Προβλέψεις για άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα 150 δολάρια ως το φθινόπωρο

Ως τα 150 δολάρια το βαρέλι ενδέχεται να φτάσει η τιμή του πετρελαίου μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμούν οι αναλυτές, παρά τις αντίθετες προβλέψεις στις αρχές του χρόνου για σταδιακή μείωση των τιμών, καθώς το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί.
«Στις αρχές του χρόνου, εκτιμούσαμε ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσουν το 2008 και θα κυμανθούν γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι» τονίζει ο Αντουάν Χαλφ, στρατηγικός αναλυτής της Newedge Group.
Αλλά, «λόγω της εξέλιξης του περιβάλλοντος στις πετρελαϊκές αγορές, βλέπουμε ότι θα υπάρξει σαφής άνοδος» προσθέτει.
Πολλοί αναλυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν από 120 έως 150 δολάρια το βαρέλι το φθινόπωρο.
«Σε αυτό το στάδιο ανόδου των τιμών, το φθινόπωρο το πετρέλαιο θα φτάσει στα 150 δολάρια» λέει ο Ντάγκλας ΜακΙντάιρ, αναλυτής της 24/7 Wall Street.com.
Στην αγορά της Σιγκαπούρης, το πρωί της Μ.Τετάρτης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου κατέγραφε αύξηση 4 σεντς στα 118,11 δολάρια. Το Μπρεντ ήταν επίσης αυξημένο κατά 5 σεντς στα 116 δολάρια.
Χθες, στη Νέα Υόρκη, η τιμή του ελαφρού αργού έφτασε και τα 119,90 δολάρια. Το τελευταίο έτος η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 86%.
Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών οφείλεται στην εξασθένηση του δολαρίου -που υποχώρησε στο 1,60 έναντι του ευρώ- και τις γεωπολιτικές εντάσεις . Το σημαντικό είναι ότι ενώ ιστορικά η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί όταν η αμερικανική οικονομία κινείται σε ρυθμούς ύφεσης, δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο σήμερα.
«Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι δευτερεύον στοιχείο για τις πετρελαϊκές αγορές, καθώς η προσφορά δεν αυξάνεται, ενώ η ζήτηση παραμένει αυξημένη» λέει ο Τζεφ Ρούμπιν, αναλυτής της CIBC World Markets, που είχε πρώτος προβλέψει οτι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το 2008.
* Το ευρώ σταθεροποιείται κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Μ.Τετάρτη, ενώ το δολάριο Αυστραλίας σημείωνε άνοδο σε υψηλό 24 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Το ευρώ περιόρισε κάπως τα κέρδη του μετά την άνοδό του πάνω από το 1,60 την Τρίτη για πρώτη φορά από το 1999, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω βάσει των προβλέψεων για τα επιτόκια σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.
«Ενώ το ευρώ μπορεί να μην ενισχυθεί σημαντικά, εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα» είπε ο επικεφαλής συναλλαγματικών ισοτιμιών σε αμερικανική επενδυτική τράπεζα στο Τόκιο.
Στις 09:50 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν 1,5961 και δολαρίου/γεν 102,91.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

No comments: