Σε περιβάλλον ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων θα πορευτεί στο σύνολο του έτους η ελληνική οικονομία το 2008, την ώρα που αποδυναμώνονται περαιτέρω οι προοπτικές ανάπτυξης.
Η ΤτΕ με την ετήσια έκθεση του διοικητή αναθεωρεί στο 4% την πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό το τρέχον έτος, από 3,5% που προέβλεπε μόλις 2 μήνες νωρίτερα, ενώ παράλληλα χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 3,5% από 3,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.
Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνας εμφανίστηκε έντονα ανήσυχος τόσο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την αποδυνάμωση αυτής που αντικατοπτρίζεται στο τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όσο και για την επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Μάλιστα, δεν έλειψαν οι έμμεσες αιχμές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται από την Πολιτεία, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού στη ρίζα του.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Γκαργκάνα, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα εποπτείας της αγοράς για την αποτροπή της αισχροκέρδειας, όπως αυτά που λαμβάνονται από το ΥΠΑΝ, αφορούν στα συμπτώματα και όχι στα αίτια του προβλήματος που συνδέονται με τη διάρθρωση των αγορών.
«Μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα». Με την έκθεσή της η ΤτΕ σημειώνει παράλληλα, ότι σε αρκετές αγορές όπου ορισμένες επιχειρήσεις κατέχουν δεσπόζουσα θέση, η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι σε εκείνες που λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Ως αιχμή μπορεί να ερμηνευτεί, άλλωστε, και η τοποθέτηση για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου την τελευταία 12ετία σωρευτικά κατά 51%, η οποία, όμως, δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και σήμερα το 13% των εργαζομένων, το 25% των συνταξιούχων και το 33% των ανέργων εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.Αναφορικά με την επίπτωση της διεθνούς πιστωτικής κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, παρά τις περιορισμένες και κυρίως έμμεσες μέχρι σήμερα επιπτώσεις.
«Η συνέχιση της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς, η ταχεία πιστωτική επέκταση στην Ελλαδά και η ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών τραπεζών σε νέες αγορές στη ΝΑ. Ευρώπη αυξάνουν τους κινδύνους για τις τράπεζες. Για τον λόγο αυτόν είναι επιβεβλημένη η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών». Ιδιαίτερα επισημαίνει η ΤτΕ τους κινδύνους που απορρέουν από τη δραστηριοποίηση των τραπεζών στην αγορά των Βαλκανίων, συστήνοντας ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων, ενώ συνολικά για το τραπεζικό σύστημα προβλέπει ότι ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων θα φτάσει στο 4% τον Ιούνιο και στόχος είναι να μειωθεί στο 3,5% στο τέλος του έτους από 4,5% στο τέλος του 2007, με την επισήμανση ότι αν και έχει μειωθεί σημαντικά, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνα (22/04/2008)
22.4.08
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment