16.4.08

Φόβοι για ντόμινο στις τιμές ακινήτων διεθνώς

Μετά την κατάρρευση στις ΗΠΑ επικρατεί υποχώρηση από Ιρλανδία και Ισπανία έως Βαλτική και Ινδία
The New York Times
Η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ μεταλλάσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο με τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν παντού, από την ιρλανδική επαρχία και τις ακτές της Ισπανίας μέχρι τα λιμάνια της Βαλτικής και τη βόρεια Ινδία.
Αναλυτές της αγοράς ακινήτων προβλέπουν πως ορισμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο από τις ΗΠΑ και δεν αποκλείουν γενική κατάρρευση. Ως ένα βαθμό τα προβλήματα έχουν μεταδοθεί στον κόσμο από την Αμερική. Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2008 και προειδοποίησε ότι η κακοδαιμονία ενδέχεται να συνεχισθεί και το 2009. Για χώρες όπως η Ιρλανδία, όπου οι τιμές εκτινάχθηκαν περισσότερο και από τις ΗΠΑ, οι κάτοχοι ακινήτων πήραν ένα πικρό μάθημα. Πολλοί κατέβαλαν πολύ μεγαλύτερο τίμημα από τη σημερινή αξία του ακινήτου τους. Αποθερμαίνονται ραγδαία οι άλλοτε «καυτές» αγορές ακινήτων Ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής, καθώς οι Δυτικοευρωπαίοι σταμάτησαν να επενδύουν στη Βαρσοβία και το Ταλίν.
Ανατολικότερα, στην Ινδία και τη νότια Κίνα, οι τιμές δεν αυξάνονται πια. Οι πωλήσεις διαμερισμάτων στο Χονγκ Κονγκ, που συνήθως είναι μια υπερκινητική αγορά, έχουν επιβραδυνθεί τελευταία και έχουν αρχίσει να πέφτουν οι τιμές των μεσαίων διαμερισμάτων. Στο Νέο Δελχί οι τιμές υποχώρησαν 20% το περασμένο έτος. Εν μέρει οι περικοπές ακολουθούν τον νόμο της βαρύτητας: ό,τι ανεβαίνει πρέπει και να κατέβει. Δεδομένου ότι τα επιτόκια συνεισφέρουν στη φούσκα των ακινήτων, οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την πτώση των τιμών. Δεν πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή κρίση ακινήτων αλλά οι κραδασμοί της ενετάθησαν από την ενοποίηση των χρηματαγορών. Οταν καταλήγουν στους ισολογισμούς ευρωπαϊκών τραπεζών επισφαλή στεγαστικά δάνεια από τις ΗΠΑ, μοιραία επιτείνονται τα προβλήματα όλου του κόσμου.
Η Βρετανία, που είχε μια από τις πλέον στιβαρές αγορές ακινήτων στην Ευρώπη, το περασμένο καλοκαίρι επλήγη όταν η κρίση των επισφαλών στεγαστικών δανείων διέσχισε τον Ατλαντικό. Μέσα σε δύο μήνες μειώθηκαν κατά 31% οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Και τον Μάρτιο ο μέσος όρος των τιμών των ακινήτων είχε μειωθεί κατά 2,5% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1992. Ως ποσοστό της συνόλου της παραγωγής, το ύψος του χρέους από στεγαστικά δάνεια σε εκκρεμότητα είναι υψηλότερο στη Βρετανία από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Και πάλι τα προβλήματα της Βρετανίας ωχριούν μπροστά σ’ εκείνα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιπροσωπεύουν το 12% της ιρλανδικής οικονομίας και το 9% της ισπανικής, ενώ μόλις το 5% της βρετανικής και το 4% της αμερικανικής. Στην Ισπανία τη τελευταία δεκαετία οικοδομήθηκαν περισσότερα από 4.000.000 σπίτια, περισσότερα από το άθροισμα Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας. Οι τιμές τριπλασιάσθηκαν σε ορισμένα τμήματα της χώρας και τώρα χιλιάδες κατοικιών παραμένουν άδειες. Το ΔΝΤ θεωρεί τα ακίνητα υπερτιμημένα κατά περισσότερο από 15%.
Οικονομικοί αναλυτές έχουν μειώσει επανειλημμένως τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη της Ισπανίας και ορισμένοι προβλέπουν στασιμότητα για το καλοκαίρι. Η ισπανική τράπεζα BBVA προβλέπει πως φέτος η ανεργία θα αυξηθεί στο 11% από το 8,6% του 2007. Ανάλογες μειώσεις προβλέπονται και για την Ιρλανδία, όπου οι οδηγοί ταξί παραπονούνται πως το επάγγελμά τους κατακλύστηκε από απολυθέντες οικοδόμους. Πέρυσι οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πτώση 7%, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και αναμένεται το ίδιο και φέτος. Επειτα από μια εκρηκτική ανάπτυξη 16 ετών, η Ιρλανδία έχει την πιο υπερτιμημένη αγορά ακινήτων μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που εκτιμά ότι οι τιμές είναι 30% υψηλότερες από τα σωστά επίπεδα. Το χειρότερο, όμως, είναι πως η Ιρλανδία προσείλκυσε πολλούς ξένους εργάτες κατασκευαστικών που ενοικίασαν κατοικίες. Αν γυρίσουν στις χώρες τους, θα ακολουθήσει περαιτέρω κρίση και νέοι πλειστηριασμοί.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/04/2008_266424

No comments: