21.4.08

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέο σχέδιο εξομάλυνσης της κρίσης (update)

Σχέδιο ανταλλαγής (swap) κυβερνητικών ομολόγων αξίας 50 δισ. στερλινών με τίτλους διασφαλισμένους σε ενυπόθηκα δάνεια αναμένεται ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η εν λόγω κίνηση διενεργείται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Κεντρική Τράπεζα για να μειώσει το πιστωτικό κόστος.Το σχέδιο θα “ξεμπλοκάρει την τρέχουσα κατάσταση” φέρεται να δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Alistair Darling, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που θα διατεθεί. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως “αυτό που θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι να δανείσει στις τράπεζες τα χρήματα”.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου, οι τράπεζες θα μπορούν να ανταλλάσουν πάγια οποιαδήποτε στιγμή εντός των επόμενων έξι μηνών. Τα swaps έχουν διάρκεια ενός έτους, ενώ φέρουν τη δυνατότητα ανανέωσης για τρία με τέσσερα έτη".
Η αξία της ανταλλαγής είναι διπλάσια από αυτή των δανείων και των εγγυήσεων που είχαν δοθεί από τον διοικητή του Ιδρύματος, Mervyn King, το Σεπτέμβριο κατά την επιχείρηση "διάσωσης" της Northern Rock Plc, η οποία αποτελούσε το πρώτο “θύμα” της κρίσης των subprime στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ο M. King δήλωσε χαρακτηριστικά πως το πρόγραμμα "έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να αυξήσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει πως ο κίνδυνος των απωλειών από τα δάνεια παραμένει με τις τράπεζες".Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας είχε επέμβει και στις 20 Μαρτίου για να εξομαλύνει τις πιστωτικές συνθήκες στην αγορά, διοχετεύοντας στο τραπεζικό σύστημα επιπλέον κεφάλαια.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=489187

TO ΣΧΕΔΙΟ-FED ΑΛΑ ΑΓΓΛΙΚΑ!!

No comments: