12.1.09

2009: Αναζητώντας την ανάκαμψη

Τις διαθέσεις του Αη Βασίλη για το ΧΑ το 2009, "βυθομετρά" ο Μ.Χατζηδάκης (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ). Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της αγοράς οι προσδοκίες για το 2009 είναι πολύ περιορισμένες, λέει. Ακόμα κι αν η κερδοφορία το 2009 μειωθεί κατά 50% (~ 4,2 δις ευρώ), η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι κοντά στο 26% του ΑΕΠ που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο ποιοτικό παρά ποσοτικό

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές: Επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας, υποβάθμιση της αγοράς σε ημι-ανεπτυγμένη ή αναδυόμενη, αλλαγές στην νομοθεσία (από την χώρα προέλευσης) σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, εχθρική φορολογική αντιμετώπιση επενδύσεων, κυβερνητική κρίση.

Μέτρα ρευστότητας
Από την άλλη πλευρά τα μέτρα τα οποία έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται για την
τόνωση της ρευστότητας θα αρχίζουν να ομαλοποιούν την κατάσταση σταδιακά στην
πραγματική οικονομία, εξομαλύνοντας κάποιους αρνητικούς παράγοντες αφήνοντας ένα
παράθυρο αισιοδοξίας μετά το μέσον της χρονιάς στους ισολογισμούς των εταιριών.
Στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι οι εισηγμένες εταιρίες είχαν αντέξει λόγω της επαρκούς ρευστότητας και των κερδών που είχαν αποκομίσει τα προηγούμενα χρόνια.
Κλειδί στο πρώτο φετινό εξάμηνο θα αποτελέσει η συγκράτηση της ζήτησης σε κάποια ανεκτά επίπεδα απορρόφησης της παραγωγής αφού η κοστολογική βάση των εταιριών έχει μειωθεί χωρίς όμως να έχει βελτιωθεί η ρευστότητα των εταιριών αυξάνοντας τον κίνδυνο επισφαλειών και αρνητικών έκτακτων αποτελεσμάτων.
Αποτελέσματα
Το πραγματικό σοκ και η πίεση για τις εταιρίες είναι στο ξεκίνημα της χρονιάς και στους νικητές αυτής της περιόδου θα ανήκει (εκτός από το μέλλον) και η κυριαρχία της αγοράς αφού το ξεκαθάρισμα των αδύναμων που βρίσκεται σε εξέλιξη θα κορυφωθεί εντός του 2009.
Από τεχνικής άποψης η αγορά ξεπουλήθηκε σε κάθε ορίζοντα διακράτησης. Ακόμα και σε
μακροχρόνιες σειρές ο βαθμός της υποτιμητικής εικόνας άγγιξε την υπερβολή. Η αγορά δεν αποτοξινώθηκε από τις διακυμάνσεις σε καμιά στιγμή μέσα στο 2008 αφού η κίνηση της ήταν σχεδόν μονότονα καθοδική.
Οι αντιδράσεις οξύτατες εξίσου «δολοφονικές» για τα περιθώρια ασφάλισης των short θέσεων δεν προσέφεραν την σταθερότητα και το δέσιμο που απαιτεί μια ουσιώδης αντίδραση.
Ο Γενικός ∆είκτης έκανε το μεγαλύτερο πτωτικό ράλι της ιστορίας του σε επίπεδο έτους και σταμάτησε μόνο όταν οι τζίροι έπεσαν κάτω από τα 100 εκ. ευρώ.
Τεχνικές ζώνες
Η εξάντληση κάποιων τεχνικών δεικτών ως προς την συνέχιση της πτωτικής κίνησης σε νέα χαμηλά αφήνει κάποιες καλές πιθανότητες για ένα ράλι προς τις 2.500 μονάδες. Αν και το επίπεδο βρίσκεται περίπου 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα δεν είναι παρά το 23,5% της διόρθωσης από την πτώση των 3.700 μονάδων που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007 εώς τον Οκτώβριο του 2008.
Σε αυτό το επίπεδο ενδεχομένως να ολοκληρωθεί ο κύκλος της διόρθωσης πριν η αγορά μπει σε μια ατασική πορεία σφιχτών διακυμάνσεων και μικρών όγκων, ένα σενάριο στο οποίο επίσης δίνουμε κάποιες πιθανότητες όταν ολοκληρωθεί η αποφόρτιση της υπερπουλημένης εικόνας της αγοράς.
Σε ότι αφορά τα επίπεδα στήριξης η ζώνη των δύο χαμηλών (1.625 ? 1.462) θεωρούμε ότι θα είναι επίσης ένα επίπεδο αναφοράς αφού η γενική αίσθηση των αποτιμήσεων έχει χαθεί και μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει πρόσφατη εμπειρία συμπεριφοράς Γενικού ∆είκτη μπορεί να υπάρξει κάποιο τεχνικό γεγονός αντιστροφής.
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της αγοράς οι προσδοκίες για το 2009 είναι πολύ περιορισμένες.
Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο η εκτιμώμενη μείωση της κερδοφορίας θα κινηθεί
κοντά στο 40% - 50%
το οποίο «θα κοστίσει» περί τα 2,1 με 2,3 δις ευρώ στα συνολικά
κέρδη.
Η αύξηση των προβλέψεων θεωρείται δεδομένη, η αύξηση του κόστους επίσης καθώς και η επιβράδυνση στην επέκταση σε νέες αγορές. Στους υπόλοιπους κλάδους απαιτείται
πολύ προσεκτική εστίαση και συντηρητισμός ως προς τις επιλογές τίτλων.
Μεγάλη συρρίκνωση αναμένουμε σε κυκλικούς κλάδους (μέταλλα, κατασκευές, μεταφορές, πληροφορική, εμπόριο) ειδικά το α’ εξάμηνο ενώ αντίθετα καλύτερη εικόνα θα έχουν κλάδοι με μικρή ελαστικότητα ζήτησης οι οποίοι κυρίως εντοπίζονται στις εταιρίες Κοινής ωφέλειας, την Ενέργεια, τα Τρόφιμα, τα Τυχερά Παιχνίδια και την Υγεία.
Από τις μετοχές τέλος που ξεχωρίζουμε ως τα φαβορί της χρονιάς με βάση μια συντηρητική προσέγγιση, επισημαίνουμε τις Εθνική Τράπεζα, , ΤEΡΝΑ Ενεργειακή, ∆ΕΗ, Coca Cola, ΕΥ∆ΑΠ, METKA, Intralot, Jumbo και Ιασώ.
Μάνος Χατζηδάκης

No comments: