30.9.09
Productivity, Unemployment, and the End of the Recession-Becker
http://www.becker-posner-blog.com/archives/2009/09/productivity_un.html
«Επιθετική» θα πρέπει να είναι η Fed στην αύξηση των επιτοκίων, λέει στέλεχός της
Με γρήγορο και επιθετικό ρυθμό θα πρέπει να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην αύξηση των επιτοκίων «αμέσως μόλις αναρρώσει» η αμερικανική οικονομία, λέει ο Ρίτσαρντ Φίσερ, πρόεδρος της Fed του Ντάλας, για να προλάβει τον πληθωρισμό.
«Περιμένω ότι, όταν έρθει η ώρα να σφίξουμε τη νομισματική μας πολιτική, οι συνάδελφοί μου και εγώ θα προχωρήσουμε με προθυμία, η οποία αν χρειαστεί θα είναι τόσο σύντομη όσο και έντονη» ανέφερε ο Φίσερ, στον ίδιο τόνο με παρόμοιες δηλώσεις άλλου στελέχους της Fed την Παρασκευή.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αν η Κεντρική Τράπεζα αποσύρει την υποστήριξή της πολύ νωρίς, μπορεί να «βραχυκυκλώσει» την ανάκαμψη, ενώ αν αντιδράσει πολύ αργά θα έχει ανοίξει την «κερκόπορτα» του πληθωρισμού. Οι περισσότεροι παρατηρητές ερμηνεύουν τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Fed σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της να κρατήσει για καιρό σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια ως πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κάπου μέσα στο 2010.
Η υποχώρηση από τα μέτρα στήριξης «θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις υπάρξουν σαφή σημάδια ανάκαμψης και ενίσχυσης της ικανότητας δανεισμού του τραπεζικού συστήματος» δηλώνει ο Ρ.Φίσερ.
Οι οικονομολόγοι της Fed πιστεύουν ότι καταναλωτές, επιχειρηματίες και επενδυτές θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς ότι οι τιμές δεν θα εκτοξευτούν μελλοντικά αν η Κεντρική Τράπεζα αυξήσει «μία και έξω» τα επιτόκια και όχι σταδιακά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
βιομηχανική παραγωγή
Την παραγωγή τους αύξησαν οι Ιάπωνες βιομήχανοι για έκτο μήνα τον Αύγουστο, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα αύξησης σε 12 χρόνια, καθώς οι έκτακτες δαπάνες των κυβερνήσεων διεθνώς αναζωπύρωσαν το παγκόσμιο εμπόριο.
Κίνα: Για έκτο μήνα αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή
Αύξηση για έκτο μήνα τον Σεπτέμβριο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα μετά τα οικονομικά πακέτα στήριξης και δαπανών της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον δανεισμό ρεκόρ των τραπεζών, σύμφωνα με τον manager’s index της HSBC Holdings Plc
Γιούνκερ: Δύσκολη δεκαετία για την Ευρώπη
«Αυτό που διαπιστώνω σήμερα ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση «εξακολουθεί να είναι εύθραυστη» και η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται «διστακτική και συγκρατημένη» στην Ευρώπη, με μια μακρά περίοδο αργής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα παραμείνει καθηλωμένη στο 1,5% τη δεκαετία 2010-2020, ενώ οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης συνεπάγονται περιορισμό των περιθωρίων ελιγμών στο δημοσιονομικό τομέα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προετοιμασθούν για τον αποφασιστικό περιορισμό των ελλειμμάτων και των χρεών τους, τα οποία έχουν διογκωθεί σημαντικά μετά τα προγράμματα ανάκαμψης και την αύξηση των δημόσιων δαπανών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη σημείωσε, ωστόσο, μεγαλύτερη βελτίωση από το αναμενόμενο το Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, ο κλάδος των υπηρεσιών παρουσιάζει ανάπτυξη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ανέκαμψαν από τα ιστορικά χαμηλά του Αυγούστου.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/29/1721428.htm
29.9.09
Fed: Αυστηρότερες ρυθμίσεις για πιστωτικές κάρτες
«Αυτές οι προτάσεις είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Federal Reserve να διασφαλίσει την δίκαιη αντιμετώπιση των καταναλωτών,» δήλωσε στέλεχος της Fed.
Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, η Fed θα απαγορεύσει οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίου κατά τον πρώτο χρόνο μιας συνδρομής, την έκδοση πλαστικού χρήματος σε άτομα μικρότερα των 21 ετών και την επιβολή επιπλέον τόκων υπερημερίας.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/546298/ArticleNewsWorld.aspx
ΗΠΑ: Αιφνίδια πτώση δείκτη καταναλωτικού κλίματος
Ο δείκτης υποχώρησε στις 53,1 μονάδες, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί στις 57 μονάδες.
Στην προηγούμενη μέτρηση, το βαρόμετρο για το καταναλωτικό κλίμα είχε διαμορφωθεί στις 54,5 μονάδες (αναθεωρημένο μέγεθος).
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/546260/ArticleNewsWorld.aspx
ΗΠΑ: Αύξηση τιμών κατοικιών 1,6% τον Ιούλιο - S&P/Case-Shiller
Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που σημειώνεται άνοδος αξιών, όπως καταγράφεται στον δείκτη.
Τον Ιούνιο είχε εκδηλωθεί αύξηση 1,4% στον δείκτη, που καταγράφει τις τιμές οικιών σε 20 μητροπόλεις της Αμερικής.
Η μέτρηση είναι υψηλότερη της αναμενόμενης, αφού οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,5%.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/546238/ArticleNewsWorld.aspx
An ancient Scandinavian model may help modern mortgage markets
η συνέχεια
και όλη η συζήτηση
The Danish mortgage model
Ιαπωνία: Μείωση - ρεκόρ των τιμών καταναλωτή
Οι τιμές – εκτός των νωπών τροφίμων – μειώθηκαν κατά 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τη μείωση 2,2% του Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η μείωση ήταν η μεγαλύτερη από το 1971, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω αρχεία.
Όμως, και το ράλι του γιέν [JPY=X] στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών απειλεί την ανάκαμψη της χώρας, καθιστώντας τις ιαπωνικές εξαγωγές πιο ακριβές και περιορίζοντας την αξία των κερδών που επαναπατρίζονται. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 89,96 ανά δολάριο στις 9:53 π.μ. στο Τόκιο από 89,63 που ήταν πριν από τη ανακοίνωση των τιμών καταναλωτή. Χθες, αναρριχήθηκε έως τα 88,24, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.
ΠΗΓΗ: Bloomberg
Εκτός των «επίσημων» 55,4 δισ. ευρώ, το κράτος δανείστηκε «κρυφά» άλλα 4 δισ. τουλάχιστον
Πρόκειται για δανεισμό που έχει πραγματοποιηθεί μέσω των αποκαλούμενων Eurocommercial Papers (ECP's). Τα ECP's είναι ένας βραχυχρόνιος δανεισμός, διάρκειας λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων και χρησιμοποιείται από τα κράτη για να καλύψουν άμεσες ταμειακές ανάγκες μέχρις ότου πραγματοποιήσουν κανονικές εκδόσεις ομολόγων ή εντόκων γραμματίων. Επίσης, αυτή η πρακτική δανεισμού δεν ανακοινώνεται. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι πρόκειται για μια συνήθη κατά τα άλλα πρακτική του Δημοσίου, η οποία πράγματι δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου:
1. δεν είχε διαβεβαιώσει στο παρελθόν ότι το φετινό πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα πως έχει δανειστεί και 8 δισ. ευρώ επιπλέον για το ενδεχόμενο επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.
2. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg δεν ανέφερε ότι εκκρεμεί μόνο μια αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 6 Οκτωβρίου.
3. δεν είχε υποστηρίξει χθες σε τηλεοπτική συζήτηση ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει στα ταμεία της 8,2 δισ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα.
Κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», ανέφερε ότι ο καθαρός δανεισμός (εκτός αναχρηματοδοτήσεων) μέσω ECP's ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 4 δισ. ευρώ. Πηγές της αγοράς ομολόγων υποστηρίζουν ότι κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιανουάριο του 2010, έγιναν δηλαδή με ECP's διάρκειας 4 μηνών και άνω.
Αυτά τα 4 (τουλάχιστον) δισ. ευρώ δεν υπολογίζονται στα 55,4 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει επισήμως ότι δανείστηκε το Δημόσιο. Με αυτά, ο δημόσιος δανεισμός ανέρχεται σε 59,4 δισ. ευρώ έναντι των αρχικώς προϋπολογισθεντων 40 δισ. ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ταμειακό έλλειμμα είναι κατά 4 δισ. ή κατά 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερο από όσο υποδήλωνε ο επίσημος δανεισμός. Επίσης, σημαίνει ότι το πρόγραμμα δανεισμού δεν είχε ολοκληρωθεί με τις επίσημες εκδόσεις τίτλων. Τα ελλείμματα επέβαλαν τον δανεισμό (τουλάχιστον) άλλων 4 δισ. ευρώ.
Ερωτήματα προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι ενώ το Δημόσιο είχε ανάγκη ρευστού κατέφυγε σε ECP's και όχι σε κανονική έκδοση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων. Η παρούσα περίοδος προσφέρεται άλλωστε, αφού και τα spreads έχουν υποχωρήσει και οι αγορές είναι ήρεμες. Προφανώς, ο μόνος λόγος είναι το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει προεκλογικά η αποκάλυψη ότι ο πραγματικός δανεισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον επίσημο και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός πολύ μεγαλύτερος.
Ερώτημα αποτελεί και το πώς μπορεί ενώ το Δημόσιο έχει ταμειακά διαθέσιμα 8 δισ. ευρώ, να πληρώνει τόκους για ECP's. Η μόνη πιθανή απάντηση είναι ότι είτε δεν τα έχει ή ότι δεν θα τα έχει έως το τέλος του έτους.
Στελέχη του ΟΔΔΗΧ άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να αναχρηματοδοτηθεί μέρος των ECP's μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις η έκδοση θα είναι ύψους 3,5 δισ. ευρώ, όσο και τα έντοκα που λήγουν. Ανεπισήμως, τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ σε επικοινωνία τους με τις τράπεζες -γιατί επισήμως δεν πρόκειται να γίνει καμία ανακοίνωση έως τις εκλογές, επίσης για προφανείς πολιτικούς λόγους- κάνουν λόγο για 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η αναχρηματοδότηση των υπολοίπων θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα δανεισμού του 2010.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100084_29/09/2009_331094
Γερμανικό "πολιτικό" σκηνικό
Αν εξαιρέσει κανείς τις εταιρείες-κολοσσούς κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, E.on και RWH, που κατέγραψαν αλματώδη άνοδο χθες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και ώθησαν σε υψηλά επίπεδα τον δείκτη DAX, οι επενδυτές «παρέλυσαν». Μετά τα αποτελέσματα της Kυριακής, η αβεβαιότητα κυριάρχησε στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο εντός των συνόρων της Γερμανίας, αλλά σε ολόκληρη την Eυρωζώνη, προκαλώντας πτώση του ευρώ (από τα 1,4720) στα 1,4565 δολάρια και στα 130 γιεν.
H Kυριακή επιφύλαξε ισχυρό ράπισμα στη γερμανική πολιτική ζωή, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο σε εκλογές της Γερμανίας για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς πυροδοτεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Tο αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί σύμπτωμα της γενικότερης σύγχυσης και των μοιραίων λαθών του SPD. H ηγέτις των Xριστιανοδημοκρατών Αγκελα Μέρκελ, αφού πέταξε πολλή «νεοφιλελεύθερη σαβούρα», υποσχέθηκε χθες ότι θα είναι «συνετή» στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDΡ) ζητούν ριζική «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων» και μεγάλη μείωση των φόρων. Με συνέπεια η «μαυροκίτρινη κυβέρνηση» (Χριστιανοδημοκράτες και Ελεύθεροι Δημοκράτες), να προκαλεί αβεβαιότητα. «Bίαιη αντίσταση» ήδη προανήγγειλαν και τα γερμανικά εργατικά συνδικάτα. Aντίθετα, τα Iνστιτούτα ζητούν η νέα κυβέρνηση να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωση του φόρου εισοδήματος, την αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών και την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και εκείνου της περίθαλψης. H νέα κυβέρνηση «δεν πρέπει να διστάσει» να ανακτήσει τη χαμένη ταχύτητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, απαιτούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.
Ο αρχηγός που «ανέβασε» τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, Γκουίντο Βέστερβελε, δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος και μισεί τους φόρους. Κάπως έτσι, ο Γκουίντο Βέστερβελε έφερε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ξανά στην εξουσία, έπειτα από 11 χρόνια. Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες οι δημοσκοπήσεις ήταν σαν σκωτσέζικο ντους. Την περασμένη εβδομάδα έδειχναν το όνειρο της επιστροφής στην εξουσία να απομακρύνεται.
Οταν ο 47χρονος δικηγόρος Γκουίντο Βέστερβελε ανέλαβε πριν από οκτώ χρόνια τα ηνία του κόμματος, το FDΡ μετρούσε ήδη μια τριετία μακριά από την εξουσία και έμοιαζε να βυθίζεται στην αφάνεια. Την εποχή εκείνη, ο Γκουίντο Βέστερβελε ήταν ο νεώτερος ηγέτης στην ιστορία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και ο νεώτερος υποψήφιος καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας.
Με τον αέρα του φρέσκου και ασυμβίβαστου προσώπου στην πολιτική, ο Βέστερβελε υιοθέτησε για τις εκλογές του 2002 ένα στυλ που έδινε έμφαση στο «απολιτίκ» κοινό. Το κόλπο δεν έπιασε: το FDΡ έμεινε στο 7,4%. Δύο χρόνια αργότερα ο φιλόδοξος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σόκαρε τους συντηρητικούς όταν στο πάρτι που παρέθεσε η Αγκελα Μέρκελ για τα 50ά γενέθλιά της εμφανίστηκε με τον σύντροφό του Μίκαελ Μροντζ, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Το 9,9% στις εκλογές του 2005 δεν ήταν αρκετό για στηρίξει έναν κεντροδεξιό συνασπισμό με τη μετέπειτα καγκελάριο, η οποία υποχρεώθηκε να μοιραστεί την εξουσία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η οικονομική ατζέντα του FDΡ περιορίζεται σήμερα σε τρεις λέξεις: «μείωση των φόρων».
Η Μέρκελ κεφαλαιοποίησε έξυπνα την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Απόδειξη η πρόσφατη άνοδος των παραγγελιών στη βιομηχανία, που μπορεί να μην εμποδίζει την αύξηση της ανεργίας, βάζει όμως φρένο στο μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Η επιτυχία αυτή είναι προϊόν μιας «αριστερόστροφης» πολιτικής, που αποκατέστησε την αξία του κρατικού παρεμβατισμού ως του κύριου μέσου επιβολής τάξης σε περιόδους κρίσης.
28.9.09
Θωμόπουλος (ΕΤΕ) : Έρχονται κέρδη έκπληξη το 2010 για τις τράπεζες
Χρηματιστηριακά τους επόμενους μήνες αναμένεται να καταγραφεί μια άνοδο 25% με 30% ως απόρροια της προεξόφλησης ότι το 2010 θα είναι μια σαφώς καλύτερη χρονιά για τις τράπεζες, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής και εκτιμά ότι ορισμένες τράπεζες και μεταξύ αυτών και η Εθνική το 2010 θα επιτύχουν ανάλογα ή και υψηλότερα κέρδη σε σχέση με αυτά του 2007 της χρονιάς όπου οι τράπεζες πέτυχαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους και χαρακτηρίσθηκε η χρυσή χρονιά των τραπεζών.
Η Εθνική το 2007 είχε επιτύχει κέρδη 1,625 δισ. ευρώ και μάλλον θα τα επιτύχει εκ νέου το 2010. Σύμφωνα με τον κ Θωμόπουλο η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών χρηματιστηρίων έχει πάρει μπρος και δεν θα την αφήσουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να σβήσει. Συν τοις άλλοις τα πάνω από 4 τρισ. ευρώ ρευστότητα παγκοσμίως τώρα αρχίζουν και κινούν την παγκόσμια οικονομική μηχανή και αν πάρει εμπρός για τα καλά θα αντιμετωπίσει ακόμη και τα προβλήματα του πληθωρισμού που θα ανακύψουν.
Τι πρόκειται να συμβεί όμως το 2010;
Που εδράζετε αυτή η εκτιμώμενη ανατροπή στο χρηματιστηριακό κλίμα και στα τραπεζικά κέρδη;
Με βάση όλες τις ενδείξεις 6 παράγοντες θα επιδράσουν καίρια στην διαμόρφωση τάσης όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο:
1) Η πιστωτική επέκταση από 5% με 6% το 2009 θα αναρριχηθεί στο 10% με 11% το 2010. Ο διπλασιασμός του ρυθμού αύξησης των δανείων μεταξύ 2009 και 2010 αναμένεται να προσδώσει μια δυναμική στα κέρδη των τραπεζών.
2) Τα Βαλκάνια αναμένεται να αποτελέσουν τον μεγάλο πρωταγωνιστή το 2010 καθώς από την καθίζηση του 2009 αναμένεται να ακολουθήσουν πορεία δυναμικής ανόδου άρα θα αυξηθούν και τα δάνεια και προφανώς και η κερδοφορία αναφέρει ο κ Θωμόπουλος. Το 2009 τα κέρδη από τα Βαλκάνια θα ανέλθουν σε μετά φόρων βάση περίπου στα 650 εκατ ευρώ , επιδόσεις που θα ξεπεραστούν κατά πολύ το 2010. Σύμφωνα με τον κ Θωμόπουλο η ανάκαμψη στην Ανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία θα έρθει πιο γρήγορα και πιο βίαια. Οι χώρες της Α. Ευρώπης αργά και σταθερά αναστρέφουν το κλίμα και μέσα στο 2010 αναμένεται να πάρουν μπρος.
3) Διαφαίνεται ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2010 στις αγορές χρήματος θα επικρατήσουν δύο τάσεις που θα ωφελήσουν τις τράπεζες. Από την μια πλευρά το κόστος χρήματος αναμένεται να παραμείνει χαμηλό έως τα μέσα του 2010 αυτό συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα δανείζονται φθηνά. Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της πριν τα μέσα του 2010. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες θα τιμολογούν πλέον ορθολογικότερα τα προϊόντα τους άρα το περιθώριο κέρδους θα είναι τέτοιο που θα επιτρέπει ικανοποιητικά προ προβλέψεων κέρδη.
4) Αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων και καταθέσεων ταμιευτηρίου. Πριν ένα χρόνο τα επιτόκια βρίσκονταν στο 6,5% έχουν υποχωρήσει στο 2,5% ενώ θα βρεθούν το επόμενο διάστημα κάτω του 1%. Αυτή η μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων αναμένεται να αυξήσει τα οργανικά κέρδη και ουσιαστικά να βελτιώσει τα καθαρά έσοδα από τόκους δηλαδή τον βασικό κορμό της κερδοφορίας των τραπεζών παγκοσμίως.
5) Ο μόνος παράγοντας που δεν μπορεί να προβλεφθεί αλλά εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης είναι οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια. Παρ΄ ότι έχουν αναφερθεί εκτιμήσεις ακόμη και για 13% NPLs ουσιαστικά όμως διαφαίνεται ότι μπορεί να φθάσει έως το 10% επί συνόλου 250 δισ. ευρώ δηλαδή 25 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια το 2010.
6) Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κερδοφορία των τραπεζών το 2010 θα είναι μακράν πολύ καλύτερη σε σχέση με το 2009. Πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για αύξηση από 20% έως 25% στα κέρδη των τραπεζών το 2010 σε σχέση με το 2009. Για ορισμένες τράπεζες όπως η Εθνική το 2010 ίσως να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ δηλαδή να επιτύχει τα κέρδη που ανακοίνωσε το 2007 δηλαδή την χρυσή χρονιά για τις τράπεζες , την χρονιά πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν κέρδη 5,4 δισ. ευρώ ενώ το 2009 θα επιτύχουν κέρδη 2,5 δισ. ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Το 2010 ορισμένες τράπεζες θα επιτύχουν τα κέρδη του 2007 δηλαδή τα κέρδη της χρυσής χρονιάς. Όμως η Alpha bank , η Eurobank και η Πειραιώς για να επιτύχουν τα κέρδη του 2007 θα πρέπει να περιμένουν έως το 2011 καθώς είναι αδύνατο να αγγίξουν επιδόσεις των 850 εκατ ευρώ η Alpha και η Eurobank και των 650 εκατ ευρώ η Πειραιώς ήδη από το 2010.
Ερχεται ράλι ανόδου 25% στις τραπεζικές μετοχές
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι οι ξένοι προβαίνουν σε επιθετικές αναθεωρήσεις των τιμών στόχων των τραπεζών οδηγώντας την Εθνική στα 30 ευρώ ή την Alpha bank στα 16 και 17 ευρώ. Οι μεγάλες αναθεωρήσεις των τιμών στόχων εδράζονται στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν καλά κέρδη το 2010, τα Βαλκάνια θα κινηθούν πολύ καλύτερα, οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κέρδη τους από το εξωτερικό και η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα θα αρχίσει να αυξάνεται προς διψήφιο ποσοστό. Αν όλα αυτά αρχίζουν να επιβεβαιώνονται τότε όντως η Εθνική θα μπορούσε να οδηγηθεί προς τα 30 ευρώ , η Alpha bank προς τα 16 με 17 ευρώ , η Eurobank στα 14 ευρώ κ.ο.κ.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=224519
ΕΣΥΕ: Το 2010 η ανάκαμψη της οικονομίας
«Η ανάπτυξη και τα επόμενα δύο τρίμηνα του 2009 θα έχει αρνητικό πρόσημο (σε ετήσια βάση)», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters και εκτίμησε πως, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στο σύνολο του έτους θα είναι αρνητικός, αλλά λιγότερο από -1,0%.
Σημειώνεται ότι στην έκθεση οικονομικών προοπτικών που θα στείλει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΣΥΕ στη Eurostat εν όψει της σύνταξης των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου, θα υπάρχει η επίσημη παραδοχή για μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,5-1%.
Η ΕΣΥΕ, που είναι η αρμόδια αρχή για την αποστολή των στοιχείων, έχει ήδη συλλέξει τα περισσότερα από τα απαραίτητα στοιχεία, ωστόσο κρατάει ακόμη ανοιχτή την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη, με δεδομένο ότι η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών έχει καταστήσει προβληματική την πορεία εσόδων και δαπανών.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/28/1720887.htm
Κοινός χρηματιστηριακός δείκτης ελληνικής – τουρκικής αγοράς
Ο Δείκτης θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του τις 15 πρώτες μετοχές από κάθε αγορά, με βάση την κεφαλαιοποίηση τους, με τον αριθμό των μετοχών του τραπεζικού κλάδου να περιορίζεται σε 4 μετοχές από κάθε αγορά. Επιπλέον, το ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στη σύνθεσή του δεν θα είναι δυνατό να υπερβαίνει το 10% της αξίας του Δείκτη.
Όπως αναφέρει το Χ.Α. σε ανακοίνωσή του, ο Δείκτης θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) όσον αφορά τη σύνθεσή του, και τέσσερις φορές το χρόνο (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) όσον αφορά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στην σύνθεση του. Ο υπολογισμός, η συντήρηση και η διανομή του θα γίνεται από τον οίκο STOXX ltd.
Ο εν λόγω Δείκτης «είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δυο Χρηματιστηρίων και πρόκειται να αποτελέσει ένα επιπλέον επενδυτικό εργαλείο ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων που επιθυμούν να επενδύσουν στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες των δύο αγορών», τονίζει το Χ.Α. στην ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνει, στόχος του Δείκτη είναι να διευκολύνει την διασυνοριακή πρόσβαση των επενδυτών στις δύο αγορές. Άμεση προτεραιότητα των δύο χρηματιστηρίων είναι η έκδοση και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στις δύο αγορές, Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Δ.Α.Κ.) και Παράγωγων Προϊόντων συνδεδεμένων στο νέο Δείκτη.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συνεργασία των δυο Χρηματιστηρίων επισφραγίζεται σήμερα με την έκδοση ενός κοινού δείκτη (του GT 30) με τις 15 πρώτες μετοχές από κάθε αγορά. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων και πιστεύουμε ότι τόσο ο κοινός δείκτης, όσο και τα προϊόντα που πρόκειται να εκδοθούν σε αυτόν και να εισαχθούν στα δύο χρηματιστήρια, θα δώσουν νέες επιλογές στους επενδυτές των δύο αγορών και θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή πρόσβαση στα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο κ. Hüseyin Erkan, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, επεσήμανε από την πλευρά του: «Ο Δείκτης GT-30 σίγουρα θα προσθέσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και των δύο αγορών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε μια εποχή που οι αγορές παγκοσμίως σταδιακά ανακάμπτουν από την χρηματοοικονομική αναταραχή του περασμένου έτους. Επίσης, χάρις στα νέα προϊόντα που θα βασιστούν στον Κοινό Δείκτη, η γκάμα των προσφερόμενων από τα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας προϊόντων, προς τους επενδυτές χαρτοφυλακίου θα διευρυνθεί. Η έκδοση του Δείκτη GT-30 αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην ήδη στενή συνεργασία μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/28/1720703.htm
27.9.09
Μπόνους και ελλείμματα
Οσον αφορά τα μπόνους, το G20 απέρριψε, κατόπιν σθεναρής αντίστασης των ΗΠΑ, τις προτάσεις Σαρκοζί για πραγματικό «ψαλίδι», προκρίνοντας αντ΄ αυτού πιο... ημίαιμες λύσεις: αντί να περικόψουν ή έστω να επιβάλουν άκαμπτες οροφές στα μπόνους και στις αμοιβές των κατ΄ εξοχήν υπευθύνων της κρίσης, προκρίνουν λύσεις όπως τη μετάθεση των μπόνους σε άλλα έτη, τη σύνδεσή τους με τα συνολικά κέρδη των εταιρειών τους και τη δυνατότητα «ανάκτησής» τους, αν τα κέρδη μειωθούν στην πορεία. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, το G20 ζητεί συγκεκριμένα «τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης», διευκρινίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για τα μπόνους του 2009, που καταβάλλονται στις αρχές του 2010.
Στην ουσία, οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες: οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης κατά των τραπεζών, αλλά και των αδύναμων να παρέμβουν κυβερνήσεων, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παραμένουν αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, συνεχίζοντας να υπερασπίζονται τα (ιδιωτικά) συμφέροντα των πανίσχυρων χρηματοπιστωτικών τους «λόμπι».
Οπως συνήθως συμβαίνει άλλωστε με αυτού του τύπου τις «γενικές» συμφωνίες, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες· και οι λεπτομέρειες δεν αποσαφηνίστηκαν ούτε χθες, αφού στην πραγματικότητα επικρατούν αντίθετες απόψεις για το θέμα όχι μόνον ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και εντός του ευρωπαϊκού «στρατοπέδου».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=17&artId=274215&dt=27/09/2009
Aναλυση: Νέα ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία σημαίνει νέα προβλήματα
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, θεωρούν τη σύνοδο της «Ομάδας των Είκοσι» (G20) ως μία ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν και να αποκαταστήσουν τα προβλήματα με τις ανισορροπίες στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας. Πράγματι, τι θα ήταν ευκολότερο; Η Κίνα απλώς θα επέτρεπε στο νόμισμά της να καταστεί λίγο ακριβότερο και θα προσπαθούσε να καταναλώσει περισσότερα. Η Γερμανία και η Ιαπωνία από την πλευρά τους θα μπορούσαν κι εκείνες να καταναλώνουν λίγο πιο πολύ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία.
Δεν φαίνεται, παρόλ’ αυτά, ότι η Κίνα θέλει να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους να διατηρήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες σε αμετάβλητα με το παρελθόν επίπεδα στις χώρες τους. Η πραγματικότητα έγκειται στο ότι οι παγκόσμιες ανισορροπίες αποτυπώνουν τις προσπάθειες κάθε κράτους να αποφύγει την ύφεση.
Συνήθως, οι παγκόσμιες ανισορροπίες προκύπτουν από άτακτες χώρες, οι οποίες τα θέλουν όλα. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επί σειρά ετών είχαν υψηλότερα έξοδα από έσοδα και η Ασία τις βοηθούσε. Τα χρήματα, που εξοικονομούσαν οι συγκριτικά φτωχοί και συντηρητικοί ως προς τους επενδυτικούς κινδύνους Ασιάτες εισέρρεαν στις αγγλοσαξονικές οικονομίες. Προ της κρίσεως το σύστημα διευκόλυνε τους πάντες. Οι εξαγωγές της Κίνας αυξάνονταν θεαματικά και η οικονομία της επίσης κατά 10% ετησίως. Το νόμισμά της παραμένει φθηνό για να ευνοεί την αύξηση αυτή. Η ιδέα ήταν να συγκεντρωθεί η παραγωγή και η απασχόληση σε αυτήν τη φτωχή και πυκνοκατοικημένη χώρα, ώστε να προσφερθούν δουλειές σε εκατομμύρια απελπισμένους και άνεργους προερχόμενους από αγροτικές περιοχές.
Από μέρους του, ο Γκόρντον Μπράουν μάλλον θεωρεί ότι οι ασιατικές χώρες συσσωρεύουν ολοένα και υψηλότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα, φοβούμενες την οικονομική κρίση. Μια περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ίσως τις κάνει να αλλάξουν στάση. Εν τούτοις, η Κίνα και άλλα κράτη της ΝΑ Ασίας εμφανίζουν πλεονάσματα και υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα όχι από τον φόβο της κρίσης, αλλά επειδή στοχεύουν σε μία ανάπτυξη καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές. Είναι απίθανο να μεταβάλουν τις πολιτικές τους. Η Κίνα ειδικά δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση του γουάν προς το δολάριο, διότι με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξασθενημένη επιδιώκει περισσότερο από ποτέ να υπερσκελίσει σε ανταγωνιστικότητα την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι άλλοι παράγοντες της εξίσωσης, δηλαδή οι Ομπάμα και Μπράουν, δεν θέλουν στην πραγματικότητα να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού. Ο καθένας από αυτούς ηγείται μιας κυβερνήσεως, η οποία εμφανίζει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 13% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος. Οι φορολογικές περικοπές και η παροχή ρευστού με αποδέκτες αποτυχημένες εταιρείες συνιστούν πολιτικές, οι οποίες χρησιμοποιούν κρατικά κονδύλια και αποσκοπούν στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών. Ποιος προμηθεύει τις κυβερνήσεις με τα κονδύλια αυτά; Φυσικά, οι Κινέζοι και οι λοιποί Ασιάτες, που αποταμιεύουν, εξακολουθώντας να αγοράζουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να αντιμετωπισθούν και να λειανθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες; Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα μείωναν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, οι κινεζικές εξαγωγές θα κατέρρεαν και όλος ο κόσμος θα υπέφερε. Αυτός θα ήταν ο γρήγορος τρόπος για νέα ισορροπία στην οικονομία.
26.9.09
Which central bank will raise interest rates first?
Australia’s economic outlook is brighter than many expected.
Norway’s outlook is rosy, too.
Εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού από την ισπανική κυβέρνηση
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, αντιμέτωπη με μια σοβαρή ύφεση, ενέκρινε ένα σχέδιο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2010, το οποίο προβλέπει την είσπραξη 11 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αμφιλεγόμενη αύξηση των φόρων, μεταξύ των οποίων και εκείνη του ΦΠΑ, με κίνδυνο να προκαλέσει μια καθυστέρηση της ανάκαμψης.
«Το σύνολο των μέτρων αυτών (των επιπρόσθετων φόρων) θα έχει ως αποτέλεσμα έσοδα περίπου 10,95 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν αύξηση του κύριου ποσοστού του ΦΠΑ από 16 σε 18%, αύξηση του μειωμένου ποσοστού που εφαρμόζεται κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα από 7 σε 8%, ενώ το ελάχιστο ποσοστό που αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης παραμένει στο 4%.
Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να καταργήσει μία έκπτωση 400 ευρώ στο φόρο εισοδήματος την οποία είχε εισαγάγει μερικούς μήνες πριν από την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Προβλέπει βαρύτερη φορολόγηση των εισοδημάτων του κεφαλαίου.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία διαψεύδει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να ακυρώσει την οικονομική ανάκαμψη που αναμένει για το 2010, προβλέπει επίσης μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 3,9% σε σχέση με το 2009, στα 185,24 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Τα μεγάλα έργα υποδομών και ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας θα είναι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν λιγότερο από τις περικοπές του προϋπολογισμού.
Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα βρίσκεται αρκετά πέρα από το όριο που καθορίζει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (έλλειμμα 3% του ΑΕΠ) με ένα έλλειμμα των δημοσίων λογαριασμών στο 8,1% (εκ των οποίων 5,4% για το κράτος) το 2010. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 62,5% του ΑΕΠ.
Είναι ένα σχέδιο προϋπολογισμού «λιτότητας», το οποίο θα συμβάλει «στην ανάκαμψη της απασχόλησης» σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας δεν σταματά να αυξάνεται και βρίσκεται στο 17,9%, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέσα Φερνάντες δε λα Βέγα.
Στο κοινωνικό πεδίο, η κυβέρνηση διατήρησε τη δέσμευσή της για αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης.
Αν και η Μαδρίτη παρουσιάζει τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό «αλληλεγγύης» που επηρεάζει τους πιο πλούσιους, η μεσαία τάξη είναι εκείνη που θα υποστεί περισσότερο άμεσα τις επιπτώσεις στο πορτοφόλι της, κυρίως από την κατάργηση της έκπτωσης των 400 ευρώ στο φόρο εισοδήματος.
Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, που επηρεάζει όλους τους καταναλωτές, η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου.
Ελπίζει πως μέχρι τότε θα έχει αρχίσει η ανάκαμψη. Προς το παρόν, η Ισπανία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, αντίθετα με τη Γαλλία ή τη Γερμανία που πέρασαν στο «πράσινο» στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξεκινάει ιδιωτική πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_26/09/2009_330864
το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ο κ. Θωμαδάκης και οι άλλοι
Επειδή το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου αναφέρθηκε χθες από τον Κ. Καραμανλή στο debate του με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά καμιά εφημερίδα δεν φροντίζει να το υπενθυμίσει σήμερα, αναδημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ στο περιοδικό ΑΝΤΙ, τον Δεκέμβριο του 2003:
Έρευνες για κύκλωμα στο Χρηματιστήριο διενεργεί η Εισαγγελία Εφετών.
Εισαγωγές –εξπρές εταιρειών των μεγαλοδιαπλεκομένων εκδοτών και εργολάβων με μαγειρεμένα στοιχεία, αθετήσεις επενδυτικών υποχρεώσεων , υπέρογκες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς επιχειρηματικά πλάνα, εξωπραγματικές αυξήσεις μετοχών χάρις στην έντεχνη διασπορά φημών. Αυτά και άλλα πολλά παρελαύνουν στην έρευνα που διεξάγει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για την ύπαρξη «εγκληματικού κυκλώματος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η έρευνα στρέφεται κυρίως κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και επικουρικώς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων της σχετικής νομοθεσίας. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Αντί» την έρευνα ανέλαβε και διενεργεί ο εισαγγελέας εφετών κ. Πλιώτας.
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου είναι γνωστό σε όλους. Χιλιάδες μικροεπενδυτές εξαπατήθηκαν και είδαν να εξανεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες οι οικονομίες χρόνων ,ενώ τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων του κράτους λεηλατήθηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί ο χρηματιστηριακός τζόγος της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου και να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σημίτης.
Αυτό όμως που αποτελεί, όχι μόνο σκάνδαλο, αλλά και πρόκληση προς τη νομιμότητα είναι η ιδιότυπη «ασυλία» που απολαμβάνουν οι υπεύθυνοι αυτής της λεηλασίας. Ο νόμος της Μαφίας , ο νόμος της «ομερτά» ισχύει προκλητικά και στην περίπτωση αυτή. Αποκαλυπτικά δημοσιεύματα αγνοούνται προκλητικά. Δικαστικές έρευνες περιφέρονται μήνες και χρόνια στις δικαστικές καλένδες. Κορυφαίο παραδείγματα:
- Η περίπτωση της ανακρίτριας Μπουρμπούλια Ανέλαβε την προανάκριση για σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει το Χρηματιστήριο, αλλά κατηγορήθηκε για σοβαρότατα αδικήματα και μεταξύ άλλων στενή σχέση με …δικηγόρο κατηγορουμένων κλπ. Πριν όμως υποστεί τις κυρώσεις υπέβαλε την παραίτηση της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο υπουργός κ. Πετσάλνικος την έκανε δεκτή. Έτσι η υπόθεση τελείωσε εκεί και κανείς δεν επελήφθη των κατηγοριών για τις απατές στο Χρηματιστήριο.
- Το αγνοούμενο εδώ και μήνες πόρισμα του εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακα που διαπιστώνει κακουργηματικές παραβάσεις στον τότε υφυπουργό και τα μέλη της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
- Αγνοείται επίσης η τύχη της δικαστικής έρευνας για τις «Αθηναϊκές Συμμετοχές» για παράβαση καθήκοντος και υπόλογους το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μεταξύ άλλων τους κ.κ. Στ.Θωμαδάκη, Παν.Αλεξάκη,Γ.Φλώρο,Α.Βουσβούνη,Δ.Μόσχο.
Χάρις στην «ομερτά», οι υπεύθυνοι του Χρηματιστηρίου συνεχίζουν επί μια επταετία το έργο τους, εξυπηρετώντας όλους τους μεγαλοδιαπλεκόμενους εκδότες και εργολάβους και όλες τις κυβερνητικές αλχημείες. Αντί να τιμωρούνται, ή ,έστω, να παραιτούνται επειδή έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη επιβραβεύονται – όπως ο πρώην τσάρος της Οικονομίας Γιάννος Παπαπαντωνίου που εστάλη και εκτελέσει το θεάρεστο έργο του και στο υπουργείο των Προμηθειών (Εθνικής Άμυνας). Το αποτέλεσμα είναι να καθίστανται έτσι περισσότερο προκλητικοί, όπως ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης που δήλωνε πρόσφατα: «δεν με έχει ενημερώσει κανείς γιατί διώκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».«Κρείττον σιγάν» κ. Θωμαδάκη. Θα έχετε τώρα την ευκαιρία να μελετήσετε προσεκτικά τις συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον σας που βρίσκονται πλέον στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Η νέα δικαστική έρευνα κρίνεται, σε σχέση με προηγούμενες, «σοβαρότατη» επειδή θίγει σε βάθος «το έγκλημα που συνετελέσθη στο Χρηματιστήριο τη διετία 1999-2000». Η έρευνα – την οποία διεξάγει ο εισαγγελέας εφετών κ.Γ.Πλιώτας, κατόπιν παραγγελίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γ.Ζορμπά – θίγει, μεταξύ άλλων «συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης κατά την εξωπραγματική αύξηση μετοχών εταιρειών» και «παραπλάνησης μικροεπενδυτών». Η έρευνα επικεντρώνεται επίσης σε «συγκεκριμένες ευθύνες των διοικούντων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο , η ύπαρξη των οποίων μαρτυρεί πρωτοφανείς παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, προς όφελος ευνοηθεισών χρηματιστηριακών εταιρειών, κατά την αμαρτωλή περίοδο 1999-2000.»
Πιο συγκεκριμένα , η έρευνα επικεντρώνεται στις ευθύνες των διοικούντων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφορικά με την «παραβίαση διατάξεων του ΠΔ 348/1985 και 51/1992 ως και της υπ. Αρ. 5/204/2000 αποφάσεως της ιδίας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , όσον αφορά τον επιβαλλόμενο έλεγχο των συναλλαγών επί των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών».
Ερευνάται επίσης «η παραβίαση διατάξεων του Ν. 2396/96 εκ μέρους χρηματιστηριακών εταιρειών, όσον αφορά την εκ μέρους των τελευταίων παραβίαση των προβλέψεων του άρθρου 6 του Νόμου περί υποχρεωτικού διαχωρισμού των κεφαλαίων και λογαριασμών/καταθέσεων/διαθεσίμων των πελατών αυτών από τα διαθέσιμα των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά και στην παράλειψη εκ μέρους των οργανωτής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ελέγχου της επιβεβλημένης εκ του νόμου , τοιαύτης διαδικασίας τηρήσεως των κεφαλαίων των πελατών-επενδυτών σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, συνέπεια των οποίων υπήρξε πλήθος πλασματικών συνθηκών διαμορφώσεως των τιμών σε μετοχές…» .
Σε απλούστερα ελληνικά οι χονδροειδείς αυτές παραβιάσεις της νομοθεσίας και κυρίως η προφανής απροθυμία του κ.Θωμαδάκη και των λοιπών αρχόντων του Χρηματιστηρίου να ελέγξουν τις εταιρείες των μεγαλοδιαπλεκομένων εκδοτών και εργολάβων, οδήγησαν στο φαινόμενο που καθιερώθηκε στη νεοελληνική πραγματικότητα σαν «φούσκες».
Οι «φούσκες» της «Εθνικής»
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μετοχής της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ», η οποία ήταν θυγατρική της «Εθνικής Τράπεζας» την οποία διοικεί ως γνωστόν ο πρωθυπουργικός φίλος κ.Καρατζάς. Μέσα σε δέκα μόνο μήνες το 1999, η μετοχή των «Γενικών Αποθηκών» κατέγραψε μια εξωφρενική και πλασματική άνοδο κατά …5.000% και κεφαλαιοποίηση από 13,5 δις σε 679 δις. Δηλαδή …πενηνταπλασιάστηκε η αξία της ως εταιρεία. Πως έγινε αυτό το θαυμαστό για τα επιχειρηματικά δεδομένα; Μα φυσικά με συνήθη μέθοδο που διαπιστώνεται στην εισαγγελική έρευνα: Την διασπορά από την «Εθνική Τράπεζα στα «παπαγαλάκια» και κάποια από τα δεκάδες «οικονομικά» έντυπα που ανεφύησαν αιφνιδίως της ψευδούς πληροφορίας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα γινόταν δήθεν «ο βραχίων της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των ακινήτων».
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες που έχει στα χέρια του οι εισαγγελέας στο χρονικό διάστημα μέχρι το Νοέμβριο 1999 ,όταν δηλαδή η τιμή της μετοχής των «Γενικών Αποθηκών» είχε φτάσει στα ύψη, η ίδια η …Εθνική Τράπεζα πουλούσε μετοχές «σε ανυποψίαστους και αθεμίτως παραπεισθέντες ιδιώτες». Και μιλάμε για εταιρεία του δημοσίου. Φανταστείτε, τώρα, τι έκαναν οι ιδιώτες, χωρίς να τους ελέγχει κανείς. Στο θέμα αυτό η παραγγελία από τον Άρειο Πάγο είναι σαφέστατη για τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουδόλως ήλεγξε τις ύποπτες συναλλαγές, κατά τις οποίες συγγενείς και φίλοι διοικητών και ανωτάτων στελεχών Οργανισμών και κυβερνητικοί παράγοντες αγόρασαν μετοχές σε χαμηλές τιμές και τις πώλησαν σε αφελείς μικροεπενδυτές μετά την εξωπραγματική άνοδο της τιμής αυτών».
Η εισαγγελική έρευνα εστιάζεται επίσης σε πολλές άλλες εταιρείες οι οποίες κατηγορούνται για πλασματική αύξηση τιμών και εξαπάτηση των μικροεπενδυτών. Περιοριζόμαστε όμως στο παράδειγμα της κρατικής Εθνικής, όχι μόνο επειδή δεν θέλουμε να εμπλακούμε στα παιχνίδια του Χρηματιστηρίου, αλλά κυρίως επειδή αυτό που προέχει είναι να επισημανθούν και εντοπισθούν οι ευθύνες των υπευθύνων του Χρηματιστηρίου, της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού:.
Η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων του κράτους αίρει πάσα αμφιβολία (αν υπήρχε δηλαδή) για τις ευθύνες αυτής της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, επειδή χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά των ταμείων για να στηρίξουν την αγορά κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου του 2.000. Με άλλα λόγια χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις και τις συντάξεις του Ελληνικού Λαού για να να κερδίσουν τις εκλογές.
Πέρα από το ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο της ενέργειας αυτής , υπάρχουν ποινικές πτυχές του θέματος που τώρα διερευνώνται και συγκεκριμένα οι επενδύσεις από συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά από τη νομοθεσία ποσοστά επί των αποθεμάτων , όπως ορίζει ο Ν.2676/1999 αλλά και κατοπινές υπουργικές αποφάσεις.
Και για να κλείνουμε, προς το παρόν: Όπως εκτιμούν έγκυροι νομικοί κύκλοι, η νέα δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, «θίγει σοβαρότατα θέματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απατώ σε βάρος παραπλανηθέντων μικροεπενδυτών κατά την εξωπραγματική αύξηση των μετοχών συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και σε συγκεκριμένες ευθύνες των διοικούντων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «τα στοιχεία που υπάρχουν στο φάκελο μαρτυρούν πρωτοφανείς παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας προς όφελος ευνοηθεισών χρηματιστηριακών εταιρειών κατά την αμαρτωλή διετία 1999-2000.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η σοβαρότητα της νέας έρευνας για το Χρηματιστήριο, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η δικαιοσύνη έρευνα τα πεπραγμένα ενός «ολόκληρου εγκληματικού κυκλώματος παραβάσεως της νομοθεσίας», το οποίο ευθύνεται μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι «πακέτα μετοχών απετέλεσαν αντικείμενο πλείστων προσυμφωνηθέντων εικονικών συναλλαγών με στόχο την τεχνητή άνοδο της τιμής συγκεκριμένων μετοχών». Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας εφετών διερευνά την υπόθεση με πολλή προσοχή. Να ελπίσουμε, άραγε, ότι οι πραγματικοί ένοχοι θα καθίσουν στο εδώλιο; Ένας ολόκληρος κόσμος παθόντων και εξαπατηθέντων το περιμένει.
ΑΝΤΙ, Δεκέμβριος 2003
http://www.antinews.gr/?p=15588
Ελπίδες ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανακάμψει από το 2010
Ειδικά ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει σημαντική αύξηση αφίξεων όποτε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας υπερβαίνει το 2%, όπως κατέδειξε έρευνα της Εurobank για την περίοδο 1991-2007.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι αυξήσεις των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα το 1992, 1997, 2000 και 2005, όταν η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν πάντα μεγαλύτερη από το 2% (2,22%, 3,66%, 4,05% και 2,66% αντίστοιχα). Αντίθετα, σε κάθε πτώση του παγκόσμιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι ετήσιες τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα μειώνονται κατά 10% περίπου.
Σε περιβάλλον προσδοκιών ότι ο τουρισμός θα είναι και πάλι ο τομέας που θα «τραβήξει» σε αναπτυξιακή τροχιά και τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί η 41η Διεθνής Εκθεση Χenia, από τις 27 ως τις 30 Νοεμβρίου 2009, στο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Εxpo. Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στους τουριστικούς επιχειρηματίες τη δυνατότητα για άμεση ενημέρωση γύρω από τις νέες τάσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες.
«Υποστηρίξτε τον τουρισμό, υποστηρίξτε την οικονομία σας» διαμηνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ), επισημαίνοντας ότι η ανάδειξη του ρόλου του τουρισμού στην αντίληψη τόσο των πολιτικών όσο και του κοινού είναι κρίσιμης σημασίας. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνείδησης για τη δυναμική που έχει ο τομέας τόσο στην οικονομία όσο και στην απασχόληση, αφού σχεδόν ένα δισεκατομμύριο διεθνείς τουριστικές αφίξεις δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ένας από τους λίγους τομείς που ενεργοποιούν την απασχόληση, τις επενδύσεις, αλλά και ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες. «Ξεπερνούμε την καταιγίδα» δήλωσε ο Τζόφρεϊ Λίπμαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΠΟΤ. «Η παγκόσμια οικονομική ύφεση επέφερε πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά αντιστεκόμαστε στα χειρότερα από την αναστάτωση της αγοράς. Θα επανέλθουμε πιο δυνατοί από πριν, διαφορετικοί απ΄ ό,τι είμαστε ως τομέας, και εκείνοι που αντιλαμβάνονται πώς να λειτουργήσουν μαζί μας συλλογικάθα τα καταφέρουν καλύτερα» πρόσθεσε.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=290521&dt=26/09/2009
25.9.09
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει την επιβολή του «φόρου Τόμπιν»
«Στο πλαίσιο της πολιτικής μας απάντησης στην κρίση, θα έχουμε ανάγκη από νέες μορφές καταμερισμού των φορολογικών βαρών. Μία από αυτές είναι η θέσπιση ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Στάινμπρουκ. Ένας τέτοιος φόρος , ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμοσθεί από όλες τις χώρες της Ομάδας των 20 για την αποφυγή στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό και θα ανέρχεται σε 0,05% επί του συνόλου των συναλλαγών χρηματιστηριακών προϊόντων, θα επέτρεπε «τη χρηματοδότηση του κόστους της κρίσης», επισημαίνει ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών.
Η ιδέα του φόρου Τόμπιν, που ανήκει στον νομπελίστα Αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν, επανήλθε στο προσκήνιο με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ανάγκη ελέγχου της ανεξέλεγκτης χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.
Η Γαλλία έχει προτείνει τη θέσπιση ενός τέτοιου φόρου για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι η επιβολή τέτοιου φόρου «αξίζει να εξετασθεί», ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι θα ήταν «μια εξαιρετική ιδέα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό
και
Tax trades to share the costs of the crisis
δημόσιο έλλειμμα
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=290338&dt=25/09/2009
Motor Oil: Συμφωνία εξαγοράς του δικτύου της Shell
- τη διακίνηση και εμπορία καυσίμων μέσω του δικτύου των 700 περίπου πρατηρίων καυσίμων που φέρουν το σήμα της,
- τις συνοδευτικές ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 137.000 κ.μ. (Καλοχώρι, Αμφιλοχία, Πέραμα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος), - την ανάμιξη και παρασκευή λιπαντικών στις εγκαταστάσεις στο Πέραμα,
- την αποθήκευση και διανομή χημικών,
- το 49% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων.
Η μεταβίβαση των εν λόγω δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας SHELL HELLAS A.E. η οποία, μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης που υφίσταται και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ενσωματώνει τις δραστηριότητες αυτές.
Το υπολοιπόμενο 51% της εμπορίας αεροπορικών καυσίμων θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της SHELL OVERSEAS HOLDINGS LTD. Η δραστηριότητα της εμπορίας λιπαντικών με το εμπορικό σήμα SHELL δεν αποτελεί μέρος της ως άνω περιγραφόμενης συμφωνίας.
Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε ευρώ 219,1 εκατ.
Παράλληλα συμφωνήθηκε η διατήρηση του εμπορικού σήματος της SHELL στα πρατήρια καυσίμων που αποτελούν αντικείμενο της συναλλαγής για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών.
Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. ήρθε σε συμφωνία με τη SHELL GAS (LPG) HOLDINGS BV για τη μεταβίβαση από την τελευταία του 100% των μετοχών της SHELL GAS A.E.B.E. ΥΓΡΑΕΡΙΩΝ, εταιρείας μέσω της οποίας ο Όμιλος SHELL δραστηριοποιείται στον κλάδο του υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα.
Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει σε Ευρώ 26,5 εκατ.
Οι ανωτέρω συμφωνίες τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και των επιτροπών ανταγωνισμού.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/24/1719490.htm
Tην υπογραφή συμφωνίας με τον Όμιλο Shell για την αντιπροσώπευση και διανομή στην Ελληνική αγορά των λιπαντικών με το σήμα Shell ανακοίνωσε σήμερα η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.
Η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ θα εξαγοράσει από την Shell Ελλάς Α.Ε την δραστηριότητα πωλήσεων και εμπορίας λιπαντικών αυτοκινήτου, ναυτιλίας, αεροπορίας και βιομηχανίας.
Επίσης θα παρέχει υπηρεσίες παράδοσης λιπαντικών στους διεθνείς πελάτες ναυτιλίας της Shell Marine Products (SMP).
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/24/1719488.htm
24.9.09
ΗΠΑ: Πτώση 2,7% στις μεταπωλήσεις κατοικιών
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των μεταπωλήσεων στα 5,40 εκατομμύρια από 5,25 εκατομμύρια που ήταν τον Ιούλιο.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/24/1719453.htm
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας
Η ιδιωτική κατανάλωση, υπογράμμισε, αυξανόταν 3,5% ετησίως και έχει προσεγγίσει το 72% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των «27» και δεν έχει αντικειμενικά πολλά περιθώρια να πρωταγωνιστήσει στον νέο αναπτυξιακό κύκλο.
Η δημόσια κατανάλωση, επίσης, θα πρέπει να περιοριστεί κάτω από το βάρος και την πίεση αφενός ενός δραστικού περιορισμού του μεγάλου αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος και αφετέρου της ανάγκης αύξησης των δημοσίων επενδύσεων και συνεπενδύσεων με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο επόμενος αναπτυξιακός κύκλος, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, θα πρέπει να στηριχτεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών επενδύσεων, στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, στις επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα, την τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη, στην προώθηση του ποιοτικού και επώνυμου προϊόντος και των αντίστοιχων υπηρεσιών...
http://www.kerdos.gr/ECHome.aspx?page=KerdoskoposXrysostomos.ascx&mode=k
ΗΠΑ: Σημαντική μείωση στα επιδόματα ανεργίας
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/544681/ArticleNewsWorld.aspx
Μ. Κινγκ: Καθοριστική για τη βρετανική οικονομία η εξασθένηση της στερλίνας
«Η εξισορρόπηση της βρετανικής οικονομίας, για την οποία μιλάω εδώ και περίπου 10 χρόνια, είναι πολύ απαραίτητη», ανέφερε ο Κινγκ, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρόλ’ αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ο τρόπος αλλαγής των πόρων στις καθαρές εξαγωγές – είτε άμεσα είτε παράγοντας προϊόντα ανταγωνιστικά των εισαγωγών, ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα – τόνισε ο διοικητής της ΒοΕ.
Στον απόηχο των σχολίων του, η στερλίνα [GBP=X] υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα 1,6225 δολάρια. Το ευρώ ενισχυόταν έναντι του βρετανικού νομίσματος κατά 1,1% στις 90,96 πένες.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/24/1719360.htm
Fed 23-9-2009
Στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση της κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ, η Fed μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι "τα νεώτερα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής τον Αύγουστο υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά την ραγδαία επιβράδυνση.
Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν βελτιωθεί περαιτέρω και η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει ενισχυθεί. Οι δαπάνες των νοικοκυριών φαίνεται να σταθεροποιούνται αν και παραμένουν περιορισμένες λόγω των συνεχιζόμενων απωλειών στην αγορά εργασίας, την αδύναμη αύξηση των εισοδημάτων, την υποχώρηση των αξιών στη στεγαστική αγορά και τις σφικτές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις επενδύσεις τους και το προσωπικό τους, αν και με μικρότερο ρυθμό: συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στην ευθυγράμμιση των αποθεμάτων τους με τις πωλήσεις.
Αν και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για κάποιο διάστημα, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δράσεις που έχει αναλάβει για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και ιδρυμάτων, τα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης αλλά και οι δυνάμεις της αγοράς θα υποστηρίξουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης των πόρων στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών.
Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αποδυναμωμένος για κάποιο χρονικό διάστημα.Στο πλαίσιο των εν λόγω συνθηκών, η Federal Reserve θα συνεχίσει να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ πλαίσιο εργαλείων για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και να διασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών.
Η Επιτροπή θα διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα των επιτοκίων και εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο διευρυμένο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου να υποστηρίξει τις αγορές των ενυπόθηκων δανείων και τις στεγαστικές αγορές και να βελτιώσει τις συνολικές συνθήκες στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές, η Federal Reserve θα αγοράσει συνολικά έως 1,25 τρισ. δολ. σε χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) και έως 200 δισ. δολ. σε ομόλογα κρατικών οργανισμών (agency debt).
Η Επιτροπή σταδιακά θα επιβραδύνει τον ρυθμό των εν λόγω αγορών προκειμένου να προωθήσει την ομαλή μετάβαση στις αγορές και περιμένει ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα αυτά αναμένονταν να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το πρόγραμμα αγορών έως 300 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του υπουργείου Οικονομικών από την Federal Reserve θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου 2009. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το χρονοδιάγραμμα και τα συνολικά ποσά των αγορών χρεογράφων σε συνάρτηση με την εξέλιξη των οικονομικών προοπτικών και των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές.Η Federal Reserve θα συνεχίσει να εξετάζει με προσοχή το μέγεθος και τη σύσταση του ισολογισμού της σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομικές συνθήκες".
http://www.capital.gr/News.asp?id=818974
Ο αναλυτής των «FT» Krishna Guha δίνει μια συνοπτική εικόνα για την ουσιαστική σημασία των διατυπώσεων της FOMC, της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.
1. Η FOMC προβλέπει ανάκαμψη στον κλάδο κατοικίας, αλλά δεν είναι βέβαιη για τις καταναλωτικές δαπάνες.
2. Προβλέπει ότι ο ρυθμός επιχειρηματικού «μαζέματος» θα επιβραδυνθεί.
3. Είναι λίγο πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης απ’όσο αναμέναμε ή, εν πάση περιπτώσει, κάνει ξεκάθαρο ότι δεν διαβλέπει ύφεση με «διπλό πάτο.»
4. Αυτή την φορά, δεν κάνει αναφορά σε υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων.
5. Εκανε το ελάχιστο δυνατό υπονοούμενο ότι δρομολογείται μια σταδιακή στρατηγική εξόδου –η FOMC δήλωσε ότι θα αναπτύξει «μια ευρεία κλίμακα εργαλείων» και όχι «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» από εδώ και πέρα.
Τα highligths του ανακοινωθέντος ήταν, θα λέγαμε, επιγραμματικά τα εξής:
*Καμία αλλαγή φρασεολογίας για την παρατεταμένη περίοδο διευκολυντικής πολιτικής.
*Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικών.
*Καμία προοπτική πρόωρης αύξησης των επιτοκίων.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/544442/ArticleFTgr.aspx
Geithner: Αναγκαία η Αρχή Προτσασίας Καταναλωτή
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/544346/ArticleNewsWorld.aspx
23.9.09
Το δολάριο δεν "θα πεθάνει"
"Θα μπορούσαμε να συνταχθούμε με το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν ότι έφτασε το τέλος του δολαρίου. Θα ήταν, όμως, λάθος να το πράξουμε. Η πιθανότητα κρίσης στο δολάριο δεν φαίνεται και τόσο πιθανή από τη στιγμή όπου οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια".
ΠΗΓΗ: FT.com
Γ. Στουρνάρας: Δε χρειάζονται φόροι...
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως δε χρειάζονται νέοι φόροι και ανέφερε πως προσεύχεται για τον νέο υπουργό Οικονομίας ο οποίος θα πάει στις Βρυξέλλες και θα δεχθεί πιέσεις για άμεση λήψη μέτρων. Πρέπει όμως να τους πείσει ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δε λύνεται με την επιβολή φορολογικών μέτρων, αλλά χρειάζεται αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος.
Δε χρειάζεται πάγωμα μισθών αλλά συγκρατημένες αυξήσεις και πρέπει να προσεχθούν οι προσλήψεις. Δεν γίνεται είπε να μη γίνουν προσλήψεις γιατί υπάρχουν ανάγκες, αλλά πρότεινε την επαναφορά του μέτρου 2 προσλήψεις για 5 αποχωρήσεις.
Σημείωσε πως όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο η Ελλάδα έχει μεγάλη κατανάλωση. Έτσι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση μέσω κατάργησης του φόρου στις καταθέσεις προκειμένου να δοθεί κίνητρο για αποταμίευση. Το πλήγμα στη ζήτηση θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση των εξαγωγών.
Επίσης ανέφερε πως σήμερα η μέση σύνταξη αυξάνεται περισσότερο από το μέσο μισθό και αυτό είναι αυτοκτονία. Από αυτή την εξέλιξη πηγάζει και ο φόβος των επενδυτών ομολόγων οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερα spreads.
Ο κ.Στουρνάρας ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει σχέδιο προς τις Βρυξέλλες και αυτό να περιλαμβάνει δεσμεύσεις τριετίας. Μηχανογράφηση στα νοσοκομεία και φορολογικός εκσυγχρονισμός ώστε να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι τα κλειδιά. Αναγνώρισε πως υπάρχει πελατειακή σχέση και αυτή πρέπει να παταχθεί προκειμένου να υπάρξει βελτίωση.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι δεκαετές και μπορεί να φέρει ανάπτυξη 4% ετησίως και μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 75% στο τέλος της δεκαετίας.
Οι δέκα άξονες μεταρρύθμισης είναι: δημοσιονομικός εξορθολογισμός, επαναπροσδιορισμός της έννοιας και του ρόλου του κράτους, υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυροί ελληνικοί όμιλοι- καινοτόμες επιχειρήσεις/ διείσδυση στη ΝΑ Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές, αποτελεσματική παιδεία, ευελιξία εργατικού δυναμικού, περιβάλλον και πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο, ποιοτικός τουρισμός και σύνδεση με τον πολιτισμό, ισχυρή ναυτιλία και ανταγωνιστική γεωργία.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=224105
Faber: "Ψήφος εμπιστοσύνης" στις μετοχές
Παράλληλα, υποστήριξε ότι "η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τυπώνει χρήμα" και αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αδυναμία του δολαρίου αλλά και σε υποχώρηση των ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές του, συνιστά στους επενδυτές τοποθετήσεις στον φαρμακευτικό κλάδο και σε εταιρίες όπως η Johnson&Johnson αλλά και σε πετρελαϊκούς ομίλους.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπογραμμίζει πως η υφήλιος πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα κρίση εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών, γεγονός το οποίο εάν συμβεί μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το καπιταλιστικό σύστημα.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/544113/ArticleNewsWorld.aspx
22.9.09
Ασφαλιστικές: Το μεγαλύτερο λουκέτο στην αγορά από το 1981
Τα πέντε λουκέτα μέσα σε μία ημέρα είναι χωρίς αμφισβήτηση κάτι το πολύ εντυπωσιακό, αλλά δεν αποτελούν ρεκόρ, αφού ισάριθμες εταιρείες έκλεισαν στις 11 Νοεμβρίου 1997, με απόφαση της τότε εποπτικής αρχής, του υπουργείου Εμπορίου. Ωστόσο, με βάση το μέγεθος των εταιρειών, η χθεσινή απόφαση της ΕΠΕΙΕ αποτελεί το μεγαλύτερο «ξεκαθάρισμα» που έγινε ποτέ στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=16691224
ΗΠΑ: Επιδείνωση βιοτικού επιπέδου
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί από τη διεθνή ύφεση και το βιοτικό επίπεδο του μέσου Αμερικανού. Συγκεκριμένα, το μέσο ετήσιο εισόδημα των Αμερικανών σημείωσε πτώση σε 27 πολιτείες, ενώ το ποσοστό της ιδιοκτησίας στον πληθυσμό υποχώρησε στο 66,6% το 2008 –στα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 2002– από 67,2% το 2007.
Πηγή: The Wall Street Journal
Επιτόκιο vs ανεργία ΙΙ
In the early '90s, the Fed waited more than a 1 1/2 years after the unemployment rate peaked before raising rates. The unemployment rate had fallen from 7.8% to 6.6% before the Fed raised rates.
Following the peak unemployment rate in 2003 of 6.3%, the Fed waited a year to raise rates. The unemployment rate had fallen to 5.6% in June 2004 before the Fed raised rates.
Although there are other considerations, since the unemployment rate will probably continue to increase into 2010, I don't expect the Fed to raise rates until late in 2010 at the earliest - and more likely sometime in 2011.
You guys from calculatedrisk you're doing great job!
I would like a graph putting together unemployment-interest rates-S&P500!!!
21.9.09
ΧΑ: Οι 6 παγίδες για το 2010
1) Διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ύφεση να μην έχει λήξει και να επανέλθει δριμύτερη ή να μην υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη σε διεθνές επίπεδο. (Σύνδρομο «W»: double dip).
2) Κάτω από αυτές τις διεθνείς συνθήκες και την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τα κέρδη του συνόλου των ελληνικών μετοχών είναι σαφώς υπερεκτιμημένα για το 2010.
3) Δεν μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να ανεβαίνει 40%-50% κάθε 6 μήνες ακόμα και αν η προηγούμενη πτώση μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.
4) Από τεχνικής απόψεως βιώνουμε ένα τελευταίο τίναγμα της ανοδικής διόρθωσης, το οποίο έχει ημερομηνία λήξης τους επόμενους μήνες ασχέτως αν σημειώνονται νέα υψηλά.
5) Η χώρα εισέρχεται σε μία φάση μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας, η οποία θα έχει τρομερό αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην εγχώρια οικονομία όσο και στη στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στις ελληνικές μετοχές.
6) Από όποια πλευρά κι αν εξετάσει κανείς την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πιο προβληματική χώρα της Ευρώπης. Πότε επιτέλους και πώς θα διορθωθούν οι μεγάλες δομικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές ανισορροπίες της χώρας, τις οποίες τα 2 μεγάλα κόμματα που ήταν στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια απεύχονταν και απέφευγαν να αντιμετωπίσουν για ψηφοθηρικούς λόγους πετώντας το μπαλάκι το ένα στο άλλο;
Επιστροφή στις 1.500 μονάδες;
Επειδή λοιπόν νομίζω ότι έφτασε η ώρα να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά, αλλιώς ο κοινωνικοοικονομικός ιστός της χώρας θα καταρρεύσει με απύθμενα κοινωνιολογικής φύσεως προβλήματα και για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, κατά τη διάρκεια του 2010 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο γενικός δείκτης να βρεθεί και κάτω από τις 1500 μονάδες.
Πιστεύω ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών ένας επενδυτής θα πρέπει να είναι συνεχώς πωλητής και να μειώνει τις θέσεις του, διότι με την πάροδο του χρόνου η μεταβλητότητα και το ρίσκο για τις μετοχές θα αυξηθεί δραματικά.
Φαίνεται ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της εγχώριας μακροοικονομικής κατάστασης και την τραγική επιδείνωση της σχέσης απόδοσης - ρίσκου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.
Η μοναδικότητα των στιγμών που βιώνουμε σήμερα, από χρηματιστηριακή άποψη, είναι ότι κάθε σοβαρή προσπάθεια εγχώριας μακροοικονομικής, μικροοικονομικής και θεμελιώδους ανάλυσης (ασχέτως των τεχνικών συμπερασμάτων βάσει των διαγραμμάτων που κι αυτά θα είναι αρνητικά) καταδικάζει απ’ τα πρώτα στάδια κάθε μετοχική επένδυση λόγω του υπερβολικού ρίσκου που εμπεριέχει.
Δημήτρης Λαζόπουλος, καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Deree College
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=16621145
Οι φόβοι των αγορών για νέα φούσκα
"Αντί να έχουμε πληθωρισμό στις τιμές καταναλωτή από τη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας, έχουμε πληθωρισμό στα ενεργητικά και όλοι ξέρουμε ότι συνήθως αυτή η κατάσταση δεν έχει καλό τέλος για τους επενδυτές", σημειώνει ο κ. Steven Ricchiuto της Mizuho Securities.
Από το ναδίρ του Μαρτίου τα χρηματιστήρια έχουν ανατιμηθεί κατακόρυφα και βρίσκονται πια σε επίπεδα που προεξοφλούν εύρωστη και βιώσιμη ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία. Τα εμπορεύματα έχουν επίσης ανακάμψει πειστικά από τα χαμηλά Μαρτίου, ενώ τα πιστωτικά spreads εμφανίζουν κερδοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα του έτους, παρά τις εκδόσεις-ρεκόρ νέων χρεογράφων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η τεράστια παροχή χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δημιουργήσει κάποιες αποκαλούμενες "γλυκές στιγμές" για τους επενδυτές - για την ώρα. "Το μεγάλο ερώτημα για τα χρηματιστήρια είναι τι τύπου ανάκαμψη θα προκύψει στην οικονοία", σημειώνει ο κ. Gerald Lucas της Deutsche Bank. "Το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει ανάκαμψη εταιρικών κερδών τύπου V, όμως υπάρχουν ανησυχίες που σχετίζονται με μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας". Ο S&P 500 έχει αυξηθεί περίπου 60% από τα χαμηλά Μαρτίου και το ράλι τον έχει ωθήσει στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο 200 ημερών, από τον Μάιο του 1983.
"Ούτε στη μεγάλη bull αγορά του ’90 δεν ανήλθε ο S&P τόσο πιο ψηλά από τον μέσο όρο 200 ημερών", δηλώνει ο κ. Justin Walters της Bespoke Investment Group. "Πολλοί άνθρωποι που ήταν επιφυλακτικοί για την αγορά και περίμεναν υπαναχώρηση αρχίζουν να βγαίνουν από το περιθώριο. Πληρώνεσαι για την εμφάνιση του χαρτοφυλακίου, όχι για να κρατάς το ρευστό". Αυτό σημειώνει ο κ. Anthony Conroy, επικεφαλής trading της BNYConvergEx.
Καθώς ο S&P 500 έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% στο έτος, η προοπτική να επιδιώξουν την απόδοση οι επενδυτές, οι οποίοι ήταν "underweight" σε μετοχές, δυνητικά μπορεί να ωθήσει πολύ ψηλότερα την αγορά, τραβώντας περισσότερο τις αποδοσεις. Η όλη κατάσταση ίσως οδηγήσει τις αγορές πολύ υψηλότερα από τις θεμελιώδεις αξίες και μπορεί να επιφέρει μεγάλη πτώση για τους επενδυτές, εκτός κι αν η οικονομία αναπτυχθεί πολύ γρηγορότερα κι απ’ όσο περιμένουν σήμερα οι αισιόδοξοι". "Κάτι θα προκαλέσει διάρρηξη στην τρέχουσα τάση και με ανησυχεί ο κίνδυνος μεγάλης ημερήσιας διόρθωσης τύπου 1987", προειδοποιεί ο κ. Bill Strazzullo της Bell Curve Trading. Γιατί, παρά τις όποιες ελπίδες των αγορών για εύρωστη οικονομική ανάκαμψη, ίσως η καταναλωτική δαπάνη αποδειχθεί η Αχίλλειος πτέρνα για το αποτέλεσμα. Ενώ οι τιμές των ενεργητικών ευνοούνται από το χρήμα που τρέχει στο σύστημα, δεν έχουν εκτονωθεί οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες για τους καταναλωτές και για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Και αν δεν πατήσει ο καταναλωτής το κουμπί της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, οι προοπτικές και για την οικονομία και πολύ περισσότερο για τις αγορές είναι αβέβαιες.
ΠΗΓΗ: FT.com
Δύσκολος ο δρόμος της ανάκαμψης προειδοποιεί ο διοικητής της Bundesbank
«Η οικονομική ανάκαμψη θα έχει μεγάλη διάρκεια, η γερμανική οικονομία δεν θα ξαναφθάσει το επίπεδο ευημερίας που βρισκόταν το 2008 παρά μόνο το 2013 και η πορεία θα είναι ανώμαλη», τόνισε ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
Η Γερμανία αναμένεται να βιώσει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση της πρόσφατης ιστορίας της, που υπολογίζεται μεταξύ 5% και 6%. Ωστόσο, οι οικονομικοί δείκτες επανέρχονται προοδευτικά στο «πράσινο», κυρίως λόγο της ανάκαμψης του διεθνούς εμπορίου.
Επιφυλακτικό ως προς τη διάρκεια της ανάκαμψης είναι και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αν και «βλέπει» επιστροφή στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, θεωρεί ασαφές το κατά πόσο η ανάκαμψη αυτή έχει γερά θεμέλια.
Στη μηνιαία έκθεσή του, προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, έπειτα από την ανάπτυξη που καταγράφηκε το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.
«Παρόλ’ αυτά, είναι ασαφές, αν οι θετικές οικονομικές ενδείξεις υποδηλώνουν μια ουσιαστική και βιώσιμη στροφή προς το καλύτερο», υπογραμμίζει το υπουργείο.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε εκτός ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο, με τους πλέον πρόσφατους δείκτες να ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές αυξήθηκαν για τρίτο κατά σειρά μήνα, ενώ άνοδο μεγαλύτερη της αναμενόμενης κατέγραψαν και οι βιομηχανικές παραγγελίες.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
Δεσμεύσεις για έλεγχο των μπόνους ζητούν από το G20 οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Αναμφισβήτητα, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και των αγγλοσαξονικών χωρών. Ομως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ξεκαθάρισε ότι κάποιες από τις προτάσεις των «27» θα εφαρμοστούν, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο Πίτσμπουργκ. «Δεν είναι μόνο συστάσεις, αλλά νομικά δεσμευτικές προτάσεις», τόνισε ο ίδιος. Στο επίμαχο ζήτημα των μπόνους, όμως, το νερό θολώνει, με τον κ. Μπράουν να δηλώνει διπλωματικά ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι να βρεθεί κοινό έδαφος στη δημιουργία διεθνών κανόνων που θα ικανοποιούν κάθε χώρα με την ελάχιστη παρέμβαση και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα». Μια τέτοια λύση φαντάζει δύσκολη, αν όχι ουτοπική, αλλά είναι συγχρόνως αναγκαία. Διαφορετικά, θα βρεθούν ορισμένες χώρες σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλες που θα υιοθετήσουν ηπιότερη στάση απέναντι στη «γενναιοδωρία» των τραπεζών.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ δικαιολογημένα αντιστέκονται σε έναν διεθνή κώδικα για την κατάργηση του συστήματος επιβράβευσης των παικτών της αγοράς που αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο. Τόσο η Γουόλ Στριτ, όσο και το Σίτι του Λονδίνου αποτελούν ζωτικό κομμάτι των οικονομιών τους. Η επιβολή ενός μόνιμου πλαφόν στα μπόνους, όπως συστήνουν οι Γάλλοι, ή της άσκησης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που προτείνουν οι Γερμανοί, είναι ενδεχόμενα δυσάρεστα για κάθε υψηλά αμειβόμενο τραπεζίτη. Μεγαλύτερη σύμπνοια υπήρξε στις στρατηγικές εξόδου των κυβερνήσεων από την οικονομική κρίση. Ο κ. Ρέινφελντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, τόνισαν ότι η πρώιμη κατάργηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα διέκοπτε την πορεία ανάπτυξης των οικονομιών.
Στις HΠA η Fed θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες σχέδιο για τα μπόνους ώστε να περιορίσει την υπερβολική ανάληψη ρίσκου. Στην πράξη όμως ο Λευκός Οίκος ρίχνει το κέντρο βάρους στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, οι προτάσεις της οποίας θα εστιάζουν στην κεφαλαιακή επάρκεια και θα παρουσιαστούν μέχρι τα τέλη του έτους. Δηλαδή για τους Αμερικανούς η λύση του προβλήματος εντοπίζεται στην ενίσχυση της οχύρωσης των τραπεζών με αποθέματα κεφαλαίων, ώστε να μην επαναληφθούν οι διαγραφές και απώλειες των 1,6 τρισ. δολαρίων της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτό το πεδίο, όμως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υστερούν των αμερικανικών, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια αύξηση των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι προτάσεις των Γάλλων και των Γερμανών είναι ο δρόμος προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν, βεβαίως, στόχος είναι να επιβληθεί ένας διεθνής κώδικας που θα ορίζει τα μπόνους ως ποσοστό της κερδοφορίας ή της μακροπρόθεσμης απόδοσης των τραπεζών, επιβάλλοντας τη δημοσιοποίηση περισσότερων πληροφοριών πάνω στα πακέτα αποδοχών.
Η Ε.Ε. ήταν αρκετά σαφής όταν πρότεινε την επιβολή κυρώσεων εάν οι τράπεζες αρνηθούν να προσαρμοστούν σε νέα, πιο αυστηρά δεδομένα, όπως και την κατάργηση των εγγυημένων πακέτων ή των μπόνους όταν υπάρξει πτώση κερδών. Οι συστάσεις του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), που δημιουργήθηκε προ πεντάμηνου από το G20, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Αναμένεται να υποβληθούν στο G20 την επόμενη εβδομάδα, με τον επικεφαλής της και διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Mάριο Ντράγκι, να ομιλεί συμβιβαστικά περί ενός προσωρινού περιορισμού των μπόνους, μέχρις ότου ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Μήπως, όμως, τελικά όλη αυτή η ιστορία λήξει εκεί;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/09/2009_330047
18.9.09
ΤτΕ: Στο 9,4% η πιστωτική επέκταση τον Ιούλιο
Τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά "έτρεξαν" με ρυθμό 6,6% τον Ιούλιο, έναντι 7,4% τον προηγούμενο μήνα.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/542801/Article.aspx
Durables
Νομίζω ότι είναι από τους δείκτες που θα δείξουν πολλά.
Ο καταναλωτισμός κρύβεται κατά μεγάλο μέρος σε αυτόν και είναι από τα έξοδα που κόβονται μαχαίρι στις δύσκολες περιόδους.
Αυγ.09: τέλος ύφεσης
Βέβαια, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η έντονη ανοδική πορεία που ίσως αναμενόταν σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία...
New Carry Trade? $
Now, some currency watchers say investors are getting tempted into to giving the carry trade another try, only this time investors are considering using the dollar as the base of the trade. That could help explain some of the slide the buck has suffered lately and — if true — it’d likely mean more downward dollar pressure to come.
Is Dollar Set to Become the New Yen?: Part II
We’re not the only ones who’ve noticed the dollar has become a favorite funding currency for carry traders.
Goldman Sachs: Αύξηση τιμής – στόχου για ελληνικές τράπεζες
Πιο συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος αύξησε την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] στα 24,7 ευρώ από τα 20,0 ευρώ, για τη Eurobank στα 10,9 ευρώ από τα 8,5 ευρώ και την Alpha Bank στα 11,7 ευρώ από τα 9,3 ευρώ, δίνοντας αξιολόγηση «neutral» και για τις τρεις τράπεζες.
Αύξησε ακόμα την τιμή-στόχο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,5 ευρώ από τα 4,2 ευρώ, με αξιολόγηση «neutral», και για την Τράπεζα Πειραιώς σε 9,2 ευρώ από 6,2 ευρώ, με αξιολόγηση «sell».
Παράλληλα, αύξησε την τιμή-στόχο για τη Marfin Popular στα 2,5 από τα 2,3 ευρώ και για την Ελληνική Τράπεζα στα 1,3 από 1,1 ευρώ, δίνοντας αξιολόγηση «neutral» και για τις δύο τράπεζες.
Η Goldman Sachs αναβάθμισε, τέλος, την αξιολόγηση για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] σε «neutral» από «sell», ενώ αφαίρεσε τη μετοχή από την πανευρωπαϊκή λίστα «sell».
Πηγή: Reuters
17.9.09
'I Expect a Currency Crisis or Semi-Crisis': Jim Rogers
"How can the solution for debt and consumption be more debt and more consumption? How can that be the solution to our problems?"
"I would expect there to be a currency crisis or a semi-crisis this fall or next year. It's crony capitalism, Bernanke and Greenspan have brought crony capitalism to America … but that's not going to solve the world's problems"
http://www.cnbc.com/id/32837500