Η φούσκα των μπόνους έσκασε», διακήρυξε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Φρέντερικ Ρέινφελντ, πρωθυπουργός της Σουηδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την άτυπη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών-μελών. Ωστόσο, οι προτάσεις της Ε.Ε. για την υιοθέτηση ενιαίου πλαφόν στα υψηλά μπόνους, με τα οποία οι τράπεζες ανταμείβουν τα «ταλαντούχα» στελέχη τους, χαρακτηρίστηκαν από μερίδα του διεθνούς Τύπου ως ασαφείς και απροσδιόριστες, την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια εν όψει της συνόδου κορυφής του G20, που είναι δρομολογημένη για το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.
Αναμφισβήτητα, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και των αγγλοσαξονικών χωρών. Ομως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ξεκαθάρισε ότι κάποιες από τις προτάσεις των «27» θα εφαρμοστούν, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο Πίτσμπουργκ. «Δεν είναι μόνο συστάσεις, αλλά νομικά δεσμευτικές προτάσεις», τόνισε ο ίδιος. Στο επίμαχο ζήτημα των μπόνους, όμως, το νερό θολώνει, με τον κ. Μπράουν να δηλώνει διπλωματικά ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι να βρεθεί κοινό έδαφος στη δημιουργία διεθνών κανόνων που θα ικανοποιούν κάθε χώρα με την ελάχιστη παρέμβαση και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα». Μια τέτοια λύση φαντάζει δύσκολη, αν όχι ουτοπική, αλλά είναι συγχρόνως αναγκαία. Διαφορετικά, θα βρεθούν ορισμένες χώρες σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλες που θα υιοθετήσουν ηπιότερη στάση απέναντι στη «γενναιοδωρία» των τραπεζών.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ δικαιολογημένα αντιστέκονται σε έναν διεθνή κώδικα για την κατάργηση του συστήματος επιβράβευσης των παικτών της αγοράς που αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο. Τόσο η Γουόλ Στριτ, όσο και το Σίτι του Λονδίνου αποτελούν ζωτικό κομμάτι των οικονομιών τους. Η επιβολή ενός μόνιμου πλαφόν στα μπόνους, όπως συστήνουν οι Γάλλοι, ή της άσκησης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που προτείνουν οι Γερμανοί, είναι ενδεχόμενα δυσάρεστα για κάθε υψηλά αμειβόμενο τραπεζίτη. Μεγαλύτερη σύμπνοια υπήρξε στις στρατηγικές εξόδου των κυβερνήσεων από την οικονομική κρίση. Ο κ. Ρέινφελντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, τόνισαν ότι η πρώιμη κατάργηση των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα διέκοπτε την πορεία ανάπτυξης των οικονομιών.
Στις HΠA η Fed θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες σχέδιο για τα μπόνους ώστε να περιορίσει την υπερβολική ανάληψη ρίσκου. Στην πράξη όμως ο Λευκός Οίκος ρίχνει το κέντρο βάρους στην Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας, οι προτάσεις της οποίας θα εστιάζουν στην κεφαλαιακή επάρκεια και θα παρουσιαστούν μέχρι τα τέλη του έτους. Δηλαδή για τους Αμερικανούς η λύση του προβλήματος εντοπίζεται στην ενίσχυση της οχύρωσης των τραπεζών με αποθέματα κεφαλαίων, ώστε να μην επαναληφθούν οι διαγραφές και απώλειες των 1,6 τρισ. δολαρίων της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτό το πεδίο, όμως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υστερούν των αμερικανικών, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια αύξηση των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι προτάσεις των Γάλλων και των Γερμανών είναι ο δρόμος προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν, βεβαίως, στόχος είναι να επιβληθεί ένας διεθνής κώδικας που θα ορίζει τα μπόνους ως ποσοστό της κερδοφορίας ή της μακροπρόθεσμης απόδοσης των τραπεζών, επιβάλλοντας τη δημοσιοποίηση περισσότερων πληροφοριών πάνω στα πακέτα αποδοχών.
Η Ε.Ε. ήταν αρκετά σαφής όταν πρότεινε την επιβολή κυρώσεων εάν οι τράπεζες αρνηθούν να προσαρμοστούν σε νέα, πιο αυστηρά δεδομένα, όπως και την κατάργηση των εγγυημένων πακέτων ή των μπόνους όταν υπάρξει πτώση κερδών. Οι συστάσεις του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), που δημιουργήθηκε προ πεντάμηνου από το G20, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Αναμένεται να υποβληθούν στο G20 την επόμενη εβδομάδα, με τον επικεφαλής της και διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Mάριο Ντράγκι, να ομιλεί συμβιβαστικά περί ενός προσωρινού περιορισμού των μπόνους, μέχρις ότου ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Μήπως, όμως, τελικά όλη αυτή η ιστορία λήξει εκεί;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/09/2009_330047
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment