16.9.09

FT.com: Τα αντιφατικά μηνύματα ΗΠΑ-Βρετανίας

Σε "κανονικούς" ρυθμούς επέστρεψαν οι αγορές την Τρίτη - από την άποψη ότι τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ αρχικά οδήγησαν τις μετοχές σε υψηλότερο επίπεδο, τα ομόλογα σε χαμηλότερο και το δολάριο επίσης σε υψηλότερο όριο. Έτσι είχε η κατάσταση πριν από την αλλαγή που έφεραν στους κανόνες του παιχνιδιού τα τεράστια πακέτα στήριξης της οικονομίας. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ήταν σημαντικά υψηλότερες απ’ ό,τι αναμενόταν, ακόμα και εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων (κλάδος που στηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση). Αυτό αποτέλεσε την ένδειξη ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι πιο χαρούμενοι, σήμα που όλοι περίμεναν. Οι πωλήσεις και οι μετοχές ακολουθούν πολύ στενά η μία την πορεία της άλλης. Πρόσφατα, οι οικονομολόγοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν σχετικά με την προφανή έλλειψη καταναλωτικής ζήτησης, αφού μέχρι σήμερα το ράλι των μετοχών βασίζεται σε παράγοντες που αφορούν στην προσφορά, όπως για παράδειγμα η αύξηση των αποθεμάτων. Και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία, όσον αφορά στην αισιοδοξία, ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke, δήλωσε ότι πιστεύει πως η τεχνική ύφεση έχει πιθανότατα τελειώσει.

Όμως, ακόμα και αυτές οι τόσο θετικές ειδήσεις δεν ήταν αρκετές για να βγάλουν τις αγορές από το στενό -αν και θετικό στις περισσότερες περιπτώσεις- εύρος διαπραγμάτευσής τους. Τα νέα από τις ΗΠΑ διέφεραν από τα γεγονότα στη Βρετανία, όπου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, κ.Mervyn King, τήρησε πιο ήπια στάση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Ως παράδειγμα του νέου μοντέλου που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο φέτος, τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα επιδόθηκαν σε ράλι, ωθούμενα από τις προσδοκίες ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή για πολύ καιρό ακόμα.

Όμως, αυτά τα δύο μηνύματα -η αισιοδοξία των καταναλωτών και η ασυνήθιστα χαλαρή νομισματική πολιτική- δεν μπορούν να συνυπάρχουν για πάντα.

Ίσως η έλλειψη ενθουσιασμού από την πλευρά των επενδυτών για άμεση άνοδο των αμερικανικών κεφαλαίων αποτελεί ένδειξη της υποβόσκουσας γνώσης ότι όσο πιο πολύ βλέπουμε θετικές ειδήσεις σαν αυτές των ΗΠΑ τόσο πιο σύντομα θα τελειώσουν τα βρετανικού τύπου καθησυχαστικά μηνύματα.
ΠΗΓΗ: FT.com

Αντιφατικά, ε;

Μα αφού έτσι κινείται το σύστημα τους τελευταίους μήνες...

Και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει όταν το νόμισμα σταματήσει να στρίβει.

No comments: