Μία πλήρη πρόταση για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας παρουσίασαν σήμερα οι πρόεδροι των πέντε μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων της χώρας. Περιλαμβάνει μέτρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσα και μακροπρόθεσμα. Η σχετική έκθεση υπογράφεται από τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Γιάννη Στουρνάρα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της The Boston Consulting Group, Νίκο Βρεττό. Η πρόταση περιλαμβάνει 123 δράσεις που αναφέρονται σε 10 άξονες της προτεινόμενης μεταρρυθμιστικής πολιτικής.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως δε χρειάζονται νέοι φόροι και ανέφερε πως προσεύχεται για τον νέο υπουργό Οικονομίας ο οποίος θα πάει στις Βρυξέλλες και θα δεχθεί πιέσεις για άμεση λήψη μέτρων. Πρέπει όμως να τους πείσει ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δε λύνεται με την επιβολή φορολογικών μέτρων, αλλά χρειάζεται αντιμετώπιση του διαρθρωτικού προβλήματος.
Δε χρειάζεται πάγωμα μισθών αλλά συγκρατημένες αυξήσεις και πρέπει να προσεχθούν οι προσλήψεις. Δεν γίνεται είπε να μη γίνουν προσλήψεις γιατί υπάρχουν ανάγκες, αλλά πρότεινε την επαναφορά του μέτρου 2 προσλήψεις για 5 αποχωρήσεις.
Σημείωσε πως όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο η Ελλάδα έχει μεγάλη κατανάλωση. Έτσι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση μέσω κατάργησης του φόρου στις καταθέσεις προκειμένου να δοθεί κίνητρο για αποταμίευση. Το πλήγμα στη ζήτηση θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση των εξαγωγών.
Επίσης ανέφερε πως σήμερα η μέση σύνταξη αυξάνεται περισσότερο από το μέσο μισθό και αυτό είναι αυτοκτονία. Από αυτή την εξέλιξη πηγάζει και ο φόβος των επενδυτών ομολόγων οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερα spreads.
Ο κ.Στουρνάρας ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει σχέδιο προς τις Βρυξέλλες και αυτό να περιλαμβάνει δεσμεύσεις τριετίας. Μηχανογράφηση στα νοσοκομεία και φορολογικός εκσυγχρονισμός ώστε να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι τα κλειδιά. Αναγνώρισε πως υπάρχει πελατειακή σχέση και αυτή πρέπει να παταχθεί προκειμένου να υπάρξει βελτίωση.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε είναι δεκαετές και μπορεί να φέρει ανάπτυξη 4% ετησίως και μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 75% στο τέλος της δεκαετίας.
Οι δέκα άξονες μεταρρύθμισης είναι: δημοσιονομικός εξορθολογισμός, επαναπροσδιορισμός της έννοιας και του ρόλου του κράτους, υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ισχυροί ελληνικοί όμιλοι- καινοτόμες επιχειρήσεις/ διείσδυση στη ΝΑ Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές, αποτελεσματική παιδεία, ευελιξία εργατικού δυναμικού, περιβάλλον και πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο, ποιοτικός τουρισμός και σύνδεση με τον πολιτισμό, ισχυρή ναυτιλία και ανταγωνιστική γεωργία.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=224105
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment