11.9.09

Πρόβλεψη για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία θα βγει από την ύφεση με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι αναμενόταν, ωστόσο στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων θα επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.
Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε αυτή, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2,9% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, έναντι 2,2% που έχει προβλεφθεί τον προηγούμενο μήνα.
Παρόλ’ αυτά, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,2%.
Οι νέες αυτές προβλέψεις έρχονται μετά την πτώση – ρεκόρ του δανεισμού στις ΗΠΑ και την άνοδο του ποσοστού ανεργίας τον περασμένο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών.
Οι καταναλωτικές δαπάνες υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν αυτό το τρίμηνο κατά 1,7%, καθώς οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τις ελκυστικές εκπτώσεις για την απόσυρση παλαιών οχημάτων και την αγορά καινούριων, ενεργειακά αποδοτικών. Το πρόγραμμα αυτό έληξε στις 24 Αυγούστου.
Γκάιτνερ: «Μακρύς» ο δρόμος για την ανάκαμψη
Αν και τα χειρότερα έχουν παρέλθει για την αμερικανική οικονομία, ο δρόμος για την ανάκαμψη προβλέπεται να είναι μακρύς, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε κατάθεσή του στην επιτροπή του Κογκρέσου που επιβλέπει το σχέδιο οικονομικής στήριξης.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ επιχείρησε να τονώσει την αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξυγίανσης.
«Τα κλασικά λάθη που γίνονται στην οικονομική πολιτική κατά τη διάρκεια κρίσεων είναι να δράσεις αργά με ανεπαρκή μέτρα και μετά να τα χαλαρώσεις πολύ γρήγορα. Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη αυτά», υπογράμμισε.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μια σειρά ενθαρρυντικών μηνυμάτων για την οικονομία, όπως τη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια από τις τράπεζες και την αποπληρωμή των κρατικών ενισχύσεων, τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ρευστού στην αγορά και τις προβλέψεις της πλειονότητας των οικονομολόγων ότι η οικονομία πιθανόν να αναπτύσσεται.
«Είμαστε πλέον σε θέση να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας, καθώς προχωρούμε από την απάντηση στην κρίση στην ανάκαμψη, από τη διάσωση της οικονομίας στην αποκατάσταση των θεμελίων για τη μελλοντική ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παρόλ’ αυτά, ο Γκάιτνερ προειδοποίησε ότι τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί και εκτίμησε ότι το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται ενώπιον «σημαντικών» προκλήσεων.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/11/1713679.htm

AYTA ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ...
Η ΤΩΡΙΝΗ ΦΟΥΣΚΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΚΑΘΩΣ ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ...

2 comments:

sterk said...

Οι άνθρωποι που οδήγησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην κατάρευση, είναι οι ίδιοι που εγγυώνται τώρα για το μέλλον του. Είναι προφανές ότι είναι είτε ανίκανοι είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Και φυσικά το μόνο που θα μπορούσαν να πουν ή να παπαγαλίσουν είναι "μηδενικα επιτόκια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα".

Αν δεν προκληθεί πληθωρισμός μεσοχρόνια, από μηδενικά επιτόκια και μαζική εκτύπωση χρήματος, τότε πρέπει να ξαναγραφούν τα συγγράματα των οικονομικών και να αποποιηθούν όλοι οι οικονομολόγοι τον τίτλο τους. Διότι αυτό (αν θεωρητικά συμβεί) πρακτικά σημαίνει ότι η παραγωγικότητα και η καινοτομία δεν οδηγεί την ανάπτυξη αλλά η απλή εκτύπωση χρήματος μπορεί να την υποκαταστήσει. Με άλλα λόγια μπορούμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε και να προμηθευτούμε έναν εκτυπωτή. Βέβαια το ερώτημα ποιος θα μας υπηρετεί μένει να το απαντήσουν οι φωστήρες που μας οδηγούν στο γκρεμό.

geokalp said...

sterk

"είτε εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα"
δεν εξηγείται αλλιώς

από ότι καταλαβαίνω πάμε για διψήφιο πληθωρισμό, περίπου στο 2011, είναι από τους λίγους τρόπους "ανάπτυξης"

η καινοτομία και η παραγωγικότητα είναι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα - ο εκτυπωτής τώρα

ο πληθωρισμός πάντως σε χώρες όπως το εγχώριο μπουρδέλο ή τη Τουρκία δημιουργεί στρεβλώσεις