26.9.09

Εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού από την ισπανική κυβέρνηση

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, αντιμέτωπη με μια σοβαρή ύφεση, ενέκρινε ένα σχέδιο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2010, το οποίο προβλέπει την είσπραξη 11 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αμφιλεγόμενη αύξηση των φόρων, μεταξύ των οποίων και εκείνη του ΦΠΑ, με κίνδυνο να προκαλέσει μια καθυστέρηση της ανάκαμψης.

«Το σύνολο των μέτρων αυτών (των επιπρόσθετων φόρων) θα έχει ως αποτέλεσμα έσοδα περίπου 10,95 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν αύξηση του κύριου ποσοστού του ΦΠΑ από 16 σε 18%, αύξηση του μειωμένου ποσοστού που εφαρμόζεται κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα από 7 σε 8%, ενώ το ελάχιστο ποσοστό που αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης παραμένει στο 4%.

Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να καταργήσει μία έκπτωση 400 ευρώ στο φόρο εισοδήματος την οποία είχε εισαγάγει μερικούς μήνες πριν από την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του 2008. Προβλέπει βαρύτερη φορολόγηση των εισοδημάτων του κεφαλαίου.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία διαψεύδει ότι διατρέχει τον κίνδυνο να ακυρώσει την οικονομική ανάκαμψη που αναμένει για το 2010, προβλέπει επίσης μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 3,9% σε σχέση με το 2009, στα 185,24 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Τα μεγάλα έργα υποδομών και ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας θα είναι οι κλάδοι που θα επηρεαστούν λιγότερο από τις περικοπές του προϋπολογισμού.

Παρ' όλ' αυτά, η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα βρίσκεται αρκετά πέρα από το όριο που καθορίζει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας (έλλειμμα 3% του ΑΕΠ) με ένα έλλειμμα των δημοσίων λογαριασμών στο 8,1% (εκ των οποίων 5,4% για το κράτος) το 2010. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 62,5% του ΑΕΠ.

Είναι ένα σχέδιο προϋπολογισμού «λιτότητας», το οποίο θα συμβάλει «στην ανάκαμψη της απασχόλησης» σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας δεν σταματά να αυξάνεται και βρίσκεται στο 17,9%, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέσα Φερνάντες δε λα Βέγα.

Στο κοινωνικό πεδίο, η κυβέρνηση διατήρησε τη δέσμευσή της για αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης.

Αν και η Μαδρίτη παρουσιάζει τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό «αλληλεγγύης» που επηρεάζει τους πιο πλούσιους, η μεσαία τάξη είναι εκείνη που θα υποστεί περισσότερο άμεσα τις επιπτώσεις στο πορτοφόλι της, κυρίως από την κατάργηση της έκπτωσης των 400 ευρώ στο φόρο εισοδήματος.

Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, που επηρεάζει όλους τους καταναλωτές, η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου.

Ελπίζει πως μέχρι τότε θα έχει αρχίσει η ανάκαμψη. Προς το παρόν, η Ισπανία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, αντίθετα με τη Γαλλία ή τη Γερμανία που πέρασαν στο «πράσινο» στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: