Υπάρχουν μια σειρά λόγοι που εξηγούν την πτώση.
Ένας λόγος είναι ότι η διάρρηξη κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, ιδιαίτερα έναντι του ευρώ, προκάλεσε νέα κύματα πωλήσεων.
Ένας άλλος είναι ότι ο χρυσός, που κινείται αντίστροφα του δολαρίου, τινάχτηκε πάνω από τα 1.000 δολάρια.
Ένας τρίτος λόγος είναι ότι το αμερικανικό νόμισμα πιέζεται από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των χρηματιστηρίων. Κι αυτό έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Από τα μέσα του 2003, τα χρηματιστηριακά κέρδη μεταφράζονται σε αδυναμία του δολαρίου.
Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρίας συμβούλων 4Cast, στα στοιχεία όσον αφορά στην αμερικανική κίνηση κεφαλαίων υπάρχει αρνητική σχέση ανάμεσα στις καθαρές εισροές προς τις ΗΠΑ -οι οποίες κατά κανόνα θεωρούνται θετικές για το δολάριο γιατί καλύπτουν το ισοζύγιο συναλλαγών- και στην κατεύθυνση του "πράσινου χαρτονομίσματος". Η πιο πιθανή αιτία είναι ότι οι εισροές είναι προφυλαγμένες (hedged), γεγονός που από μόνο του λέει πολλά. Όμως, υπήρξε στενή σύνδεση ανάμεσα στην κατεύθυνση του δολαρίου και στις εκροές από Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι δεν προφυλάσσουν τις ξένες αγορές τους. Αγόρασαν αυξημένα ποσά ξένων μετοχών στην άνθηση και δείχνουν να το κάνουν και τώρα.
Αλλά τα κύματα των εξωτερικών επενδύσεων δείχνουν μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση στην πίστη των Αμερικανών επενδυτών στις εγχώριες αγορές τους, που συνδυάζεται από την απροθυμία των ξένων να αφεθούν ανοιχτά στο ρίσκο του δολαρίου.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/539561/ArticleFTgr.aspx
9.9.09
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment