Επειδή το τεράστιο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου αναφέρθηκε χθες από τον Κ. Καραμανλή στο debate του με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά καμιά εφημερίδα δεν φροντίζει να το υπενθυμίσει σήμερα, αναδημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ στο περιοδικό ΑΝΤΙ, τον Δεκέμβριο του 2003:
Έρευνες για κύκλωμα στο Χρηματιστήριο διενεργεί η Εισαγγελία Εφετών.
Εισαγωγές –εξπρές εταιρειών των μεγαλοδιαπλεκομένων εκδοτών και εργολάβων με μαγειρεμένα στοιχεία, αθετήσεις επενδυτικών υποχρεώσεων , υπέρογκες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς επιχειρηματικά πλάνα, εξωπραγματικές αυξήσεις μετοχών χάρις στην έντεχνη διασπορά φημών. Αυτά και άλλα πολλά παρελαύνουν στην έρευνα που διεξάγει η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για την ύπαρξη «εγκληματικού κυκλώματος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η έρευνα στρέφεται κυρίως κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και επικουρικώς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων της σχετικής νομοθεσίας. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Αντί» την έρευνα ανέλαβε και διενεργεί ο εισαγγελέας εφετών κ. Πλιώτας.
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου είναι γνωστό σε όλους. Χιλιάδες μικροεπενδυτές εξαπατήθηκαν και είδαν να εξανεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες οι οικονομίες χρόνων ,ενώ τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων του κράτους λεηλατήθηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί ο χρηματιστηριακός τζόγος της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου και να κερδίσει τις εκλογές ο κ. Σημίτης.
Αυτό όμως που αποτελεί, όχι μόνο σκάνδαλο, αλλά και πρόκληση προς τη νομιμότητα είναι η ιδιότυπη «ασυλία» που απολαμβάνουν οι υπεύθυνοι αυτής της λεηλασίας. Ο νόμος της Μαφίας , ο νόμος της «ομερτά» ισχύει προκλητικά και στην περίπτωση αυτή. Αποκαλυπτικά δημοσιεύματα αγνοούνται προκλητικά. Δικαστικές έρευνες περιφέρονται μήνες και χρόνια στις δικαστικές καλένδες. Κορυφαίο παραδείγματα:
- Η περίπτωση της ανακρίτριας Μπουρμπούλια Ανέλαβε την προανάκριση για σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει το Χρηματιστήριο, αλλά κατηγορήθηκε για σοβαρότατα αδικήματα και μεταξύ άλλων στενή σχέση με …δικηγόρο κατηγορουμένων κλπ. Πριν όμως υποστεί τις κυρώσεις υπέβαλε την παραίτηση της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ο υπουργός κ. Πετσάλνικος την έκανε δεκτή. Έτσι η υπόθεση τελείωσε εκεί και κανείς δεν επελήφθη των κατηγοριών για τις απατές στο Χρηματιστήριο.
- Το αγνοούμενο εδώ και μήνες πόρισμα του εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακα που διαπιστώνει κακουργηματικές παραβάσεις στον τότε υφυπουργό και τα μέλη της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
- Αγνοείται επίσης η τύχη της δικαστικής έρευνας για τις «Αθηναϊκές Συμμετοχές» για παράβαση καθήκοντος και υπόλογους το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μεταξύ άλλων τους κ.κ. Στ.Θωμαδάκη, Παν.Αλεξάκη,Γ.Φλώρο,Α.Βουσβούνη,Δ.Μόσχο.
Χάρις στην «ομερτά», οι υπεύθυνοι του Χρηματιστηρίου συνεχίζουν επί μια επταετία το έργο τους, εξυπηρετώντας όλους τους μεγαλοδιαπλεκόμενους εκδότες και εργολάβους και όλες τις κυβερνητικές αλχημείες. Αντί να τιμωρούνται, ή ,έστω, να παραιτούνται επειδή έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη επιβραβεύονται – όπως ο πρώην τσάρος της Οικονομίας Γιάννος Παπαπαντωνίου που εστάλη και εκτελέσει το θεάρεστο έργο του και στο υπουργείο των Προμηθειών (Εθνικής Άμυνας). Το αποτέλεσμα είναι να καθίστανται έτσι περισσότερο προκλητικοί, όπως ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης που δήλωνε πρόσφατα: «δεν με έχει ενημερώσει κανείς γιατί διώκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».«Κρείττον σιγάν» κ. Θωμαδάκη. Θα έχετε τώρα την ευκαιρία να μελετήσετε προσεκτικά τις συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον σας που βρίσκονται πλέον στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Η νέα δικαστική έρευνα κρίνεται, σε σχέση με προηγούμενες, «σοβαρότατη» επειδή θίγει σε βάθος «το έγκλημα που συνετελέσθη στο Χρηματιστήριο τη διετία 1999-2000». Η έρευνα – την οποία διεξάγει ο εισαγγελέας εφετών κ.Γ.Πλιώτας, κατόπιν παραγγελίας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γ.Ζορμπά – θίγει, μεταξύ άλλων «συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης κατά την εξωπραγματική αύξηση μετοχών εταιρειών» και «παραπλάνησης μικροεπενδυτών». Η έρευνα επικεντρώνεται επίσης σε «συγκεκριμένες ευθύνες των διοικούντων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο , η ύπαρξη των οποίων μαρτυρεί πρωτοφανείς παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, προς όφελος ευνοηθεισών χρηματιστηριακών εταιρειών, κατά την αμαρτωλή περίοδο 1999-2000.»
Πιο συγκεκριμένα , η έρευνα επικεντρώνεται στις ευθύνες των διοικούντων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφορικά με την «παραβίαση διατάξεων του ΠΔ 348/1985 και 51/1992 ως και της υπ. Αρ. 5/204/2000 αποφάσεως της ιδίας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , όσον αφορά τον επιβαλλόμενο έλεγχο των συναλλαγών επί των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών».
Ερευνάται επίσης «η παραβίαση διατάξεων του Ν. 2396/96 εκ μέρους χρηματιστηριακών εταιρειών, όσον αφορά την εκ μέρους των τελευταίων παραβίαση των προβλέψεων του άρθρου 6 του Νόμου περί υποχρεωτικού διαχωρισμού των κεφαλαίων και λογαριασμών/καταθέσεων/διαθεσίμων των πελατών αυτών από τα διαθέσιμα των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά και στην παράλειψη εκ μέρους των οργανωτής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ελέγχου της επιβεβλημένης εκ του νόμου , τοιαύτης διαδικασίας τηρήσεως των κεφαλαίων των πελατών-επενδυτών σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, συνέπεια των οποίων υπήρξε πλήθος πλασματικών συνθηκών διαμορφώσεως των τιμών σε μετοχές…» .
Σε απλούστερα ελληνικά οι χονδροειδείς αυτές παραβιάσεις της νομοθεσίας και κυρίως η προφανής απροθυμία του κ.Θωμαδάκη και των λοιπών αρχόντων του Χρηματιστηρίου να ελέγξουν τις εταιρείες των μεγαλοδιαπλεκομένων εκδοτών και εργολάβων, οδήγησαν στο φαινόμενο που καθιερώθηκε στη νεοελληνική πραγματικότητα σαν «φούσκες».
Οι «φούσκες» της «Εθνικής»
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μετοχής της εταιρείας «ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ», η οποία ήταν θυγατρική της «Εθνικής Τράπεζας» την οποία διοικεί ως γνωστόν ο πρωθυπουργικός φίλος κ.Καρατζάς. Μέσα σε δέκα μόνο μήνες το 1999, η μετοχή των «Γενικών Αποθηκών» κατέγραψε μια εξωφρενική και πλασματική άνοδο κατά …5.000% και κεφαλαιοποίηση από 13,5 δις σε 679 δις. Δηλαδή …πενηνταπλασιάστηκε η αξία της ως εταιρεία. Πως έγινε αυτό το θαυμαστό για τα επιχειρηματικά δεδομένα; Μα φυσικά με συνήθη μέθοδο που διαπιστώνεται στην εισαγγελική έρευνα: Την διασπορά από την «Εθνική Τράπεζα στα «παπαγαλάκια» και κάποια από τα δεκάδες «οικονομικά» έντυπα που ανεφύησαν αιφνιδίως της ψευδούς πληροφορίας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα γινόταν δήθεν «ο βραχίων της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των ακινήτων».
Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες που έχει στα χέρια του οι εισαγγελέας στο χρονικό διάστημα μέχρι το Νοέμβριο 1999 ,όταν δηλαδή η τιμή της μετοχής των «Γενικών Αποθηκών» είχε φτάσει στα ύψη, η ίδια η …Εθνική Τράπεζα πουλούσε μετοχές «σε ανυποψίαστους και αθεμίτως παραπεισθέντες ιδιώτες». Και μιλάμε για εταιρεία του δημοσίου. Φανταστείτε, τώρα, τι έκαναν οι ιδιώτες, χωρίς να τους ελέγχει κανείς. Στο θέμα αυτό η παραγγελία από τον Άρειο Πάγο είναι σαφέστατη για τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουδόλως ήλεγξε τις ύποπτες συναλλαγές, κατά τις οποίες συγγενείς και φίλοι διοικητών και ανωτάτων στελεχών Οργανισμών και κυβερνητικοί παράγοντες αγόρασαν μετοχές σε χαμηλές τιμές και τις πώλησαν σε αφελείς μικροεπενδυτές μετά την εξωπραγματική άνοδο της τιμής αυτών».
Η εισαγγελική έρευνα εστιάζεται επίσης σε πολλές άλλες εταιρείες οι οποίες κατηγορούνται για πλασματική αύξηση τιμών και εξαπάτηση των μικροεπενδυτών. Περιοριζόμαστε όμως στο παράδειγμα της κρατικής Εθνικής, όχι μόνο επειδή δεν θέλουμε να εμπλακούμε στα παιχνίδια του Χρηματιστηρίου, αλλά κυρίως επειδή αυτό που προέχει είναι να επισημανθούν και εντοπισθούν οι ευθύνες των υπευθύνων του Χρηματιστηρίου, της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού:.
Η περίπτωση των ασφαλιστικών ταμείων του κράτους αίρει πάσα αμφιβολία (αν υπήρχε δηλαδή) για τις ευθύνες αυτής της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, επειδή χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά των ταμείων για να στηρίξουν την αγορά κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου του 2.000. Με άλλα λόγια χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις και τις συντάξεις του Ελληνικού Λαού για να να κερδίσουν τις εκλογές.
Πέρα από το ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο της ενέργειας αυτής , υπάρχουν ποινικές πτυχές του θέματος που τώρα διερευνώνται και συγκεκριμένα οι επενδύσεις από συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά από τη νομοθεσία ποσοστά επί των αποθεμάτων , όπως ορίζει ο Ν.2676/1999 αλλά και κατοπινές υπουργικές αποφάσεις.
Και για να κλείνουμε, προς το παρόν: Όπως εκτιμούν έγκυροι νομικοί κύκλοι, η νέα δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, «θίγει σοβαρότατα θέματα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απατώ σε βάρος παραπλανηθέντων μικροεπενδυτών κατά την εξωπραγματική αύξηση των μετοχών συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και σε συγκεκριμένες ευθύνες των διοικούντων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «τα στοιχεία που υπάρχουν στο φάκελο μαρτυρούν πρωτοφανείς παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας προς όφελος ευνοηθεισών χρηματιστηριακών εταιρειών κατά την αμαρτωλή διετία 1999-2000.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η σοβαρότητα της νέας έρευνας για το Χρηματιστήριο, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η δικαιοσύνη έρευνα τα πεπραγμένα ενός «ολόκληρου εγκληματικού κυκλώματος παραβάσεως της νομοθεσίας», το οποίο ευθύνεται μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι «πακέτα μετοχών απετέλεσαν αντικείμενο πλείστων προσυμφωνηθέντων εικονικών συναλλαγών με στόχο την τεχνητή άνοδο της τιμής συγκεκριμένων μετοχών». Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας εφετών διερευνά την υπόθεση με πολλή προσοχή. Να ελπίσουμε, άραγε, ότι οι πραγματικοί ένοχοι θα καθίσουν στο εδώλιο; Ένας ολόκληρος κόσμος παθόντων και εξαπατηθέντων το περιμένει.
ΑΝΤΙ, Δεκέμβριος 2003
http://www.antinews.gr/?p=15588
No comments:
Post a Comment