Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr η ρεαλιστική εκτίμηση που γίνεται από αρμόδια στελέχη του ΓΛΚ, δείχνει Δημόσιο Έλλειμμα για το 2009 της τάξης του 7% - 7,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια περίπου 15 δισ. ευρώ. Οι ίδιες εκτιμήσεις φέρουν ως ακραία εκτίμηση την διεύρυνση του Ελλείμματος ακόμα και στο 8,2% του ΑΕΠ, ανάλογα με την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
http://www.capital.gr/News.asp?id=805412
(1) Δε νομίζω να προκαλείται Σοκ και Δεος, τα στοιχεία για το 2008 είχαν αναλυθεί εγκαίρως...
Έλλας: έλλειμμα, χρέος και επιπτώσεις - 20/3/2009
Περίμενε κάποιος ότι η συνέχεια στο 2009 θα ήταν διαφορετική;
(2) Η είδηση των τελευταίων ωρών:
Σε τρεις δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις
Προσδοκία εσόδων από ΦΠΑ με δόσεις: Ανω του 5% το έλλειμμα
Η διευκόλυνση έχει ως στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από ΦΠΑ που εμφανίζουν μείωση 6,5% στο 7μηνο και είναι ένας από τους βασικούς λόγους του φετινού δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Θα αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ όταν αυτός θα αποδίδεται με δόσεις στο ..μέλλον;
(3) Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια ματιά στις συνέπειες της ανωτέρω ρύθμισης στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (προβλέψεις 2009), όσο μπορεί ένας εγχώριος προϋπολογισμός να θεωρείται αξιόπιστος:
στοιχεία από το Υπ.Οικονομικών - Κεφάλαιο 3. Κρατικός Προϋπολογισμός
Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν σχεδόν το 33% των κρατικών εσόδων, ενώ εάν προσθέσουμε και το ΦΠΑ πετρελαιοειδών-καπνού-λοιπών φτάνουν το 65% των κρατικών εσόδων.
Αναμένεται δηλαδή να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα προβλεπόμενα τακτικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού 2009.
Δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στα έσοδα - και λιγότερο στα έξοδα του εγχώριου προϋπολογισμού - καθώς εκεί εντοπίζω διαχρονικά το πρόβλημα.
(4) Άσχημη εκτίμηση
Εάν ο δανειστής θεωρήσει ότι ο δανειζόμενος σύντομα θα αδυνατεί να τον αποπληρώσει, όταν μάλιστα ζητάει ακόμα μεγαλύτερη γραμμή χρηματοδότησης, αποφασίζει να επιβάλει επιπλέον όρους ώστε να κατοχυρωθεί.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει θεσμοθετηθεί η πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων για την αποπληρωμή του δημοσίου χρεόυς - αυτό θα επιβληθεί πλέον μονομερώς και δεν θα χρειάζονται χρονοβόρες διαπραγματεύσεις αποκρατικοποίησεων.
Τέλος, καθώς θα χρειαστούν επιπλέον τακτικά έσοδα (μόνιμου χαρακτήρα), η επιβολή νέων φόρων επί των ιδιοκτησιών θεωρείται ότι έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης.
(5) Πιο αισιόδοξα
Μην ξεχνάμε όμως να κοιτάμε γύρω μας, δεν είμαστε μόνοι ναυαγοί σε ένα νησί.
Κυπρ. Οικονομία: Όλο και πιο κοντά στην επιτήρηση από την Ε.Ε. - 23/8/2009
Κύπρος: Μειωμένα τα έσοδα από Φόρο Εισοδήματος, ΦΠΑ και Τελωνείο - 22/8/2009
Τα παραδείγματα μπορούν να συνεχιστούν και να περιλάβουν πάμπολες χώρες του "ανεπτυγμένου" κόσμου.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment