21.9.09

Οι φόβοι των αγορών για νέα φούσκα

Τα μηδενικά επίπεδα των επιτοκίων και τα ογκώδη ποσά ρευστότητας που έχουν διοχετευτεί στις οικονομίες από τις κεντρικές τράπεζες έχουν μεταφραστεί σε εκτίναξη των αξιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εγείροντας τον κίνδυνο για νέα κερδοσκοπική φούσκα.
"Αντί να έχουμε πληθωρισμό στις τιμές καταναλωτή από τη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας, έχουμε πληθωρισμό στα ενεργητικά και όλοι ξέρουμε ότι συνήθως αυτή η κατάσταση δεν έχει καλό τέλος για τους επενδυτές", σημειώνει ο κ. Steven Ricchiuto της Mizuho Securities.
Από το ναδίρ του Μαρτίου τα χρηματιστήρια έχουν ανατιμηθεί κατακόρυφα και βρίσκονται πια σε επίπεδα που προεξοφλούν εύρωστη και βιώσιμη ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία. Τα εμπορεύματα έχουν επίσης ανακάμψει πειστικά από τα χαμηλά Μαρτίου, ενώ τα πιστωτικά spreads εμφανίζουν κερδοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα του έτους, παρά τις εκδόσεις-ρεκόρ νέων χρεογράφων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η τεράστια παροχή χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δημιουργήσει κάποιες αποκαλούμενες "γλυκές στιγμές" για τους επενδυτές - για την ώρα. "Το μεγάλο ερώτημα για τα χρηματιστήρια είναι τι τύπου ανάκαμψη θα προκύψει στην οικονοία", σημειώνει ο κ. Gerald Lucas της Deutsche Bank. "Το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει ανάκαμψη εταιρικών κερδών τύπου V, όμως υπάρχουν ανησυχίες που σχετίζονται με μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας". Ο S&P 500 έχει αυξηθεί περίπου 60% από τα χαμηλά Μαρτίου και το ράλι τον έχει ωθήσει στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο 200 ημερών, από τον Μάιο του 1983.
"Ούτε στη μεγάλη bull αγορά του ’90 δεν ανήλθε ο S&P τόσο πιο ψηλά από τον μέσο όρο 200 ημερών", δηλώνει ο κ. Justin Walters της Bespoke Investment Group. "Πολλοί άνθρωποι που ήταν επιφυλακτικοί για την αγορά και περίμεναν υπαναχώρηση αρχίζουν να βγαίνουν από το περιθώριο. Πληρώνεσαι για την εμφάνιση του χαρτοφυλακίου, όχι για να κρατάς το ρευστό". Αυτό σημειώνει ο κ. Anthony Conroy, επικεφαλής trading της BNYConvergEx.
Καθώς ο S&P 500 έχει ενισχυθεί σχεδόν 20% στο έτος, η προοπτική να επιδιώξουν την απόδοση οι επενδυτές, οι οποίοι ήταν "underweight" σε μετοχές, δυνητικά μπορεί να ωθήσει πολύ ψηλότερα την αγορά, τραβώντας περισσότερο τις αποδοσεις. Η όλη κατάσταση ίσως οδηγήσει τις αγορές πολύ υψηλότερα από τις θεμελιώδεις αξίες και μπορεί να επιφέρει μεγάλη πτώση για τους επενδυτές, εκτός κι αν η οικονομία αναπτυχθεί πολύ γρηγορότερα κι απ’ όσο περιμένουν σήμερα οι αισιόδοξοι". "Κάτι θα προκαλέσει διάρρηξη στην τρέχουσα τάση και με ανησυχεί ο κίνδυνος μεγάλης ημερήσιας διόρθωσης τύπου 1987", προειδοποιεί ο κ. Bill Strazzullo της Bell Curve Trading. Γιατί, παρά τις όποιες ελπίδες των αγορών για εύρωστη οικονομική ανάκαμψη, ίσως η καταναλωτική δαπάνη αποδειχθεί η Αχίλλειος πτέρνα για το αποτέλεσμα. Ενώ οι τιμές των ενεργητικών ευνοούνται από το χρήμα που τρέχει στο σύστημα, δεν έχουν εκτονωθεί οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες για τους καταναλωτές και για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Και αν δεν πατήσει ο καταναλωτής το κουμπί της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, οι προοπτικές και για την οικονομία και πολύ περισσότερο για τις αγορές είναι αβέβαιες.
ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: