28.9.09

Κοινός χρηματιστηριακός δείκτης ελληνικής – τουρκικής αγοράς

Ξεκινά σήμερα ο υπολογισμός του Κοινού Δείκτη μεταξύ των Χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, του «Greece - Turkey 30» (GT-30), με τη συνεργασία του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οίκου υπολογισμού Δεικτών STOXX Ltd.
Ο Δείκτης θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του τις 15 πρώτες μετοχές από κάθε αγορά, με βάση την κεφαλαιοποίηση τους, με τον αριθμό των μετοχών του τραπεζικού κλάδου να περιορίζεται σε 4 μετοχές από κάθε αγορά. Επιπλέον, το ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στη σύνθεσή του δεν θα είναι δυνατό να υπερβαίνει το 10% της αξίας του Δείκτη.
Όπως αναφέρει το Χ.Α. σε ανακοίνωσή του, ο Δείκτης θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) όσον αφορά τη σύνθεσή του, και τέσσερις φορές το χρόνο (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) όσον αφορά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό συμμετοχής κάθε μετοχής στην σύνθεση του. Ο υπολογισμός, η συντήρηση και η διανομή του θα γίνεται από τον οίκο STOXX ltd.
Ο εν λόγω Δείκτης «είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δυο Χρηματιστηρίων και πρόκειται να αποτελέσει ένα επιπλέον επενδυτικό εργαλείο ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων που επιθυμούν να επενδύσουν στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες των δύο αγορών», τονίζει το Χ.Α. στην ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνει, στόχος του Δείκτη είναι να διευκολύνει την διασυνοριακή πρόσβαση των επενδυτών στις δύο αγορές. Άμεση προτεραιότητα των δύο χρηματιστηρίων είναι η έκδοση και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στις δύο αγορές, Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Δ.Α.Κ.) και Παράγωγων Προϊόντων συνδεδεμένων στο νέο Δείκτη.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η συνεργασία των δυο Χρηματιστηρίων επισφραγίζεται σήμερα με την έκδοση ενός κοινού δείκτη (του GT 30) με τις 15 πρώτες μετοχές από κάθε αγορά. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων και πιστεύουμε ότι τόσο ο κοινός δείκτης, όσο και τα προϊόντα που πρόκειται να εκδοθούν σε αυτόν και να εισαχθούν στα δύο χρηματιστήρια, θα δώσουν νέες επιλογές στους επενδυτές των δύο αγορών και θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή πρόσβαση στα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο κ. Hüseyin Erkan, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, επεσήμανε από την πλευρά του: «Ο Δείκτης GT-30 σίγουρα θα προσθέσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και των δύο αγορών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε μια εποχή που οι αγορές παγκοσμίως σταδιακά ανακάμπτουν από την χρηματοοικονομική αναταραχή του περασμένου έτους. Επίσης, χάρις στα νέα προϊόντα που θα βασιστούν στον Κοινό Δείκτη, η γκάμα των προσφερόμενων από τα Χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας προϊόντων, προς τους επενδυτές χαρτοφυλακίου θα διευρυνθεί. Η έκδοση του Δείκτη GT-30 αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην ήδη στενή συνεργασία μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών».
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/28/1720703.htm

No comments: