26.9.09

Ελπίδες ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανακάμψει από το 2010

Προσδοκίες ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού από το 2010 δημιουργεί η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ανάπτυξη 3% της παγκόσμιας οικονομίας από την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με μελέτη της Τourism Ιntelligence Ιnternational ο τουρισμός διεθνώς ανακάμπτει συνήθως έναν χρόνο μετά την εκδήλωση μιας μεγάλης κρίσης.

Ειδικά ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει σημαντική αύξηση αφίξεων όποτε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας υπερβαίνει το 2%, όπως κατέδειξε έρευνα της Εurobank για την περίοδο 1991-2007.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι αυξήσεις των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα το 1992, 1997, 2000 και 2005, όταν η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν πάντα μεγαλύτερη από το 2% (2,22%, 3,66%, 4,05% και 2,66% αντίστοιχα). Αντίθετα, σε κάθε πτώση του παγκόσμιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι ετήσιες τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα μειώνονται κατά 10% περίπου.

Σε περιβάλλον προσδοκιών ότι ο τουρισμός θα είναι και πάλι ο τομέας που θα «τραβήξει» σε αναπτυξιακή τροχιά και τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί η 41η Διεθνής Εκθεση Χenia, από τις 27 ως τις 30 Νοεμβρίου 2009, στο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Εxpo. Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στους τουριστικούς επιχειρηματίες τη δυνατότητα για άμεση ενημέρωση γύρω από τις νέες τάσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες.

«Υποστηρίξτε τον τουρισμό, υποστηρίξτε την οικονομία σας» διαμηνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ), επισημαίνοντας ότι η ανάδειξη του ρόλου του τουρισμού στην αντίληψη τόσο των πολιτικών όσο και του κοινού είναι κρίσιμης σημασίας. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνείδησης για τη δυναμική που έχει ο τομέας τόσο στην οικονομία όσο και στην απασχόληση, αφού σχεδόν ένα δισεκατομμύριο διεθνείς τουριστικές αφίξεις δημιουργούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ένας από τους λίγους τομείς που ενεργοποιούν την απασχόληση, τις επενδύσεις, αλλά και ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες. «Ξεπερνούμε την καταιγίδα» δήλωσε ο Τζόφρεϊ Λίπμαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΠΟΤ. «Η παγκόσμια οικονομική ύφεση επέφερε πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά αντιστεκόμαστε στα χειρότερα από την αναστάτωση της αγοράς. Θα επανέλθουμε πιο δυνατοί από πριν, διαφορετικοί απ΄ ό,τι είμαστε ως τομέας, και εκείνοι που αντιλαμβάνονται πώς να λειτουργήσουν μαζί μας συλλογικάθα τα καταφέρουν καλύτερα» πρόσθεσε.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=290521&dt=26/09/2009

No comments: