3.9.09

S&P: Υψηλά ρίσκα για ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν υψηλότερα οικονομικά ρίσκα σε μακροχρόνιο ορίζοντα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές, σύμφωνα με ανάλυση της Standard & Poor's. Σε σημερινή έκθεση υπό τον τίτλο «Banking Industry Country Risk Assessment (BIRCA) Report: Greece», ο αναλυτής της S&P κ. Luigi Motti τονίζει ότι «αν και οι θετικές οικονομικές συνθήκες έχουν στηρίξει την ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τόσο σε ό,τι αφορά τις παραδοσιακές όσο και τις νέες παρεχόμενες υπηρεσίες, πιστεύουμε ότι ο κλάδος υπολείπεται σε σχέση με την περισσότερο ανεπτυγμένη τραπεζική αγορά της Ευρώπης, τόσο στην διάχυση των δραστηριοτήτων του όσο και στη δύναμή του».
Ο ισχυρός ανταγωνισμός στην λιανική τραπεζική έχει ενισχύσει τις πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον κ. Motti «θα υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λόγω της ανάγκης να «κατακτηθούν» περισσότερες καταθέσεις. Επιπρόσθετα η πιστωτική επέκταση υποχωρεί και μάλιστα με ταχύτητα και ο χαμηλότερος όγκος δραστηριοτήτων θα οδηγήσει σε εξασθένιση της ικανότητας αύξησης των εσόδων. Επιπλέον τα προβληματικά πάγια αυξάνονται και η ποιότητα των υπολοίπων εξασθενεί. Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις αλλαγές, δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης δαπανών λόγω του «σφιχτού» εργατικού δικαίου.
Η συνολική επέκταση στις γειτονικές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, Τουρκίας και Ουκρανίας (σε ό,τι αφορά κεφαλαιακές επενδύσεις, ρευστότητα και όγκο δικτύου) έχει ενισχυθεί σημαντικά. Οι συγκεκριμένες μονάδες αντιστοιχούν στο 20% του ισολογισμού των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Θεωρούμε ότι το πιστωτικό ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί, λόγω της υψηλής έκθεσής τους σε αγορές υψηλού οικονομικού ρίσκου, οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές ανισορροπίες και κάθετη υποχώρηση της ανάπτυξής τους, αναφέρει η S&P.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/537940/Article.aspx

No comments: