«Απογοητευτική» χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης η δεσμίδα μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για πάταξη της διαφθοράς και αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών.
Σύμφωνα με τους The New York Times, η χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μαζί με την αξιοπιστία της Ελλάδας διακυβεύεται και η αξιοπιστία του ευρώ.
Εάν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι σπεύσουν να συνδράμουν την Ελλάδα –το οποίο δεν έχουν πράξει μέχρι στιγμής– η αντίδρασή τους θα ερμηνευτεί ως επιβράβευση της «κακής διαγωγής», υπογραμμίζει η αμερικανική εφημερίδα.
Από την άλλη πλευρά, εάν αφήσουν την Ελλάδα να «τα βγάλει πέρα» μόνη της ή να απευθυνθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αφήσουν την κρίση να διαδοθεί στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη των οποίων τα δημοσιονομικά «ακροβατούν» σε τεντωμένο σκοινί.
Σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου, οι NYT διατυπώνουν την αμφιβολία τους σχετικά με το πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κατορθώσει να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του.
Οι αναλυτές παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε πολύ πιο αναλυτικός απ’ ό,τι αναμενόταν κατά την ανακοίνωση των δεσμεύσεων της κυβέρνησής του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Ο Μαρκ Τσάντλερ, αναλυτής της New York based Brown Brothers, επισήμανε ότι «ενδεικτικές θα είναι οι κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο τρίμηνο και πόσο οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις».
Η εφημερίδα Guardian διατυπώνει αμφιβολίες σχετικά με το εάν τα πολυαναμενόμενα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας.
«Η διστακτικότητα του Παπανδρέου να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε διόρθωση 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 με περικοπές των απολαβών στο δημόσιο τομέα κατά 5-15%, προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα στους αναλυτές».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1755233
No comments:
Post a Comment