12.12.09

Επανέρχονται τα πλέον επιθετικά δανειακά προϊόντα

Η επιστροφή αμφιλεγόμενων τακτικών για την αποπληρωμή του χρέους στη Γουόλ Στριτ δημιουργεί φόβους για μια υπερθέρμανση των αγορών, γεγονός που αποδίδουν οικονομικοί αναλυτές στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, έρευνα που διεξήχθη από την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC) έδειξε πως περίπου 60 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν ανοίξει ποτέ τους τραπεζικό λογαριασμό και καταφεύγουν για δανεισμό στα ενεχυροδανειστήρια, κάτι που καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ πραγματικής οικονομίας και περίπλοκων οχημάτων και προϊόντων του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Δημοσίευμα των Finacial Times κάνει λόγο για την επιθετική επιστροφή τακτικών χρηματοδότησης που είχαν αναδυθεί την περίοδο που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την ώρα μάλιστα που οι κυβερνήσεις του G20, δηλαδή των είκοσι ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών στον κόσμο, διερευνούν τρόπους για την αυστηρότερη εποπτεία των αγορών. Μια από αυτές τις τακτικές είναι τα δάνεια PIK, που είναι ουσιαστικά πιστώσεις οι οποίες δίνονται χωρίς καμία εγγύηση και δεν ξεπερνούν σε χρονική διάρκεια την πενταετία.

Εκείνοι που παρέχουν τα κεφάλαια, συνήθως συμβιβάζονται με το ελάχιστο ποσό καταβολής τόκων σε ετήσια βάση, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα εκτεθεί σε νέες πιστώσεις για να καλύψει τις υποχρεώσεις του σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή! Οι αποδόσεις μπορεί να φθάσουν έως και το 20% ανά έτος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για πιστώσεις που προσφέρουν στον δανειολήπτη μεγάλη ευελιξία. Πολλές εταιρείες στον χώρο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds) καταφεύγουν σε τίτλους PIK, καθώς τους δίνεται, ουσιαστικά, η δυνατότητα ανανέωσης του χρέους.

Μια ακόμη οδός για την πρόσβαση σε «ελαστικές» πιστώσεις είναι τα δάνεια cov light, τα οποία δίνονται, επίσης, με λίγες ή καμία εγγύηση. Πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η Pinnacle Foods, θυγατρική της εταιρείας Blackstone, η οποία με τέτοιου είδους δάνεια διασφάλισε 900 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Birds Eye, συνολικού ύψους 1,3 δισ. δολαρίων. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα private equity funds αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια στη χρηματοδότηση εξαγορών με την έκδοση ομολόγων υψηλής βαθμολογίας. Αυτό ώθησε εταιρείες του κλάδου να καταφύγουν σε τέτοιας φύσεως τακτικές, είτε για την εξασφάλιση νέων κεφαλαίων είτε για την αναχρηματοδότηση χρέους, επωφελούμενα από το θετικό κλίμα που επικρατεί και πάλι στις αγορές. «Βιώνουμε ένα τεράστιο ράλι στις αγορές χρέους», δήλωσε ο Νίνο Κος, πρώην στέλεχος στην κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης, στη Financial Times.

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ φαίνεται να «πάσχει» από ένα κενό 60 εκατ. Αμερικανών, οι οποίοι δεν διαθέτουν κανένα τραπεζικό λογαριασμό. «Είναι πολύ σημαντικό για το κράτος και τον κλάδο να επεκτείνουν την πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό νοικοκυριών που ουδέποτε είχαν κατάθεση, σε οποιαδήποτε τράπεζα», δήλωσε η πρόεδρος της FDIC, Σίλα Μπερ.

Είναι η πρώτη φορά που η FDIC πραγματοποιεί τέτοιας φύσεως έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι 17 εκατ. Αμερικανοί δεν διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό. Ακόμη 43 εκατ. πολίτες λαμβάνουν δάνεια από ενεχυροδανειστήρια ή προσωρινές πιστώσεις με βάση την ημερομηνία και το ποσό της μισθοδοσίας τους, ο τόκος των οποίων μπορεί να φθάσει από το 15% με 30% για το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_04/12/2009_381834

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ SUBPRIMERS!

ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ..ΑΡΩΓΗ!

No comments: