7.12.09

Στην Ελλάδα απαιτούνται σκληρά μέτρα τύπου Ιρλανδίας, λέει ο Τρισέ


Η κατάσταση της ελληνική οικονομίας είναι πολύ δύσκολη και απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και σκληρά μέτρα τύπου Ιρλανδίας, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δηλώνοντας ωστόσο ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και είναι σίγουρος ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τόνισε για άλλη μια φορά, ενώ αποδέχθηκε ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει μηχανισμούς δανεισμού τελευταίας καταφυγής για τις χώρες μέλη, που ανήκουν στη ζώνη του ΕΥΡΩ και αντιμετωπίζουν προβλήματα ή υφίσταται κερδοσκοπικά παιχνίδια, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

Ειδικότερα, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Δεύτέρα στις Βρυξέλλες, ο κ. Τρισέ δήλωσε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε τα νούμερα και όλοι γνωρίζουμε τις πολύ σημαντικές και προσεκτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να διορθωθεί η κατάσταση, όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική. Έτσι, αυτό απαιτεί πολύ δύσκολα, πολύ τολμηρά, αλλά απολύτως απαραίτητα μέτρα. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα [...] λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στο 12,7% του ΑΕΠ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι' αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, όπως π.χ. η φορολογική μεταρρύθμιση.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι σωστά η κυβέρνησή της έλαβε σκληρές αποφάσεις και σημείωσε ότι ανάλογα μέτρα και αποφάσεις θα ληφθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Χρειάζεται αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει η Ελλάδα καθορίζονται από τις ίδιες τις Συνθήκες.

Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να ληφθούν μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των καταναλωτών, κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε πίεση του Νίκου Χουντή να βρεθεί τρόπος άμεσης χρηματοδότησης της Ελλάδας, μέσω της ΕΚΤ χωρίς την παρέμβαση των εμπορικών Τραπεζών, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δέχτηκε ότι η ΕΕ, με τον τρόπο που έχει θεσπιστεί η ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, δεν διαθέτει μηχανισμούς δανεισμού τελευταίας καταφυγής για τις χώρες μέλη που ανήκουν στη ζώνη του ΕΥΡΩ και αντιμετωπίζουν προβλήματα ή υφίσταται κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ειδικότερα ο κ. Χουντής επισήμανε ότι «όταν μια χώρα δεν ανήκει στην ΕΕ και το ευρώ μπορεί είτε να εκδώσει νέο χρήμα, είτε να καταφύγει στο ΔΝΤ. Όταν μια χώρα ανήκει στην ΕΕ, αλλά όχι στο ευρώ, προβλέπεται μηχανισμός δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως, σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που ανήκει στην ΕΕ και στο ευρώ, δεν προβλέπεται τέτοιος μηχανισμός».

»Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και στη συνέχεια δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 4%. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια επένδυση χωρίς κανένα ρίσκο - μια χέρι με χέρι ανταλλαγή - και από αυτήν την άποψη αγγίζει τα όρια της κερδοσκοπίας. Δημιουργείται επομένως μια αδιέξοδη κατάσταση, με κερδισμένους τις εμπορικές τράπεζες και μόνους χαμένους, την πραγματική οικονομία, η οποία ακόμα δεν έχει λάβει την επιπλέον ρευστότητα της ΕΚΤ. Σας ερωτώ λοιπόν κ. Τρισέ, πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση;».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αναλάβει τα αναγκαία μέτρα για να θέσει και πάλι υπό έλεγχο το έλλειμα του προϋπολογισμού, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, πολύ δύσκολη,» ανέφερε συγκεκριμένα ο κεντρικός τραπεζίτης κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Προφανώς γνωρίζουμε όλοι τα μεγέθη και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικές και γενναίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για να επανέλθει η ομαλότητα…. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, με απόλυτη διαύγεια, θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.»
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/560069/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: