2.12.09

Nomura: Βιώσιμη η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους



Η βιωσιμότητα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν τίθεται εν αμφιβόλω, τουλάχιστον όχι σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, εκτιμά η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2009.Όπως εξηγεί ο Laurent Bilke που υπογράφει την έκθεση, το ποσοστό του βραχυπρόθεσμου δημόσιου χρέους με ορίζοντα ωρίμανσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι σε συγκρίσιμα επίπεδα με της Γερμανίας, και χαμηλότερα έναντι αυτών της Ισπανίας ή της Ιταλίας.


Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, που στην ουσία προσδιορίζει και την έννοια της βιωσιμότητας όπως αναφέρει η έκθεση, απέχει κατά πολύ από τα υψηλά των αρχών της δεκαετίας του 1980, παρά το γεγονός ότι το ύψος του χρέους βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ. Σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται πιθανότατα σε δυσχερέστερη θέση από πολλές άλλες χώρες, σημειώνει η Nomura.


Όμως πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας; Ένας τρόπος να απαντηθεί το ερώτημα αυτό είναι να κοιτάξει κανείς τα επίπεδα των αναμενόμενων μελλοντικών επιτοκιακών επιβαρύνσεων, για να διαπιστώσει αν γίνονται δυσβάσταχτες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 2011 η επιβάρυνση εκτιμάται σε 4,8% επί του ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το επίπεδο αυτό είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερο σε σχέση με τα υψηλά που σημείωσαν πολλές οικονομίες τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρει η Nomura: 10,7% για την Ιταλία το 1993, 10,1% για την Ελλάδα το 1994, 6,8% για τη Δανία το 1985, 6,1% για την Πορτογαλία το 1986, 4,7% για τη Σουηδία το 1994, 4,6% για τις ΗΠΑ το 1991 και 4,2% για τη Μ. Βρετανία το 1982.
Δεν θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. Η κατάσταση θα γινόταν πολύ χειρότερη αν το έπραττε, εκτιμά ο οίκος. Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η Nomura σχολιάζει ότι δεν έχει δεχτεί ιδιαίτερη πίεση έως τώρα.


http://www.capital.gr/News.asp?id=864466

No comments: