9.12.09

Spiegel: Η Ελλάδα ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ

«Ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ», χαρακτηρίζει την περίπτωση της Ελλάδας το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, με την υποσημείωση ότι «το ελληνικό χρέος έχει αποκτήσει δραματικές διαστάσεις».

«Τις τελευταίες εβδομάδες και χωρίς να έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα, έχει επιστρέψει στην ατζέντα ένα θέμα το οποίο στο αποκορύφωμα της κρίσης αποτελούσε αιτία ανησυχίας, όμως στη συνέχεια ξεχάστηκε, εξαιτίας της γενικότερης αισιοδοξίας: είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης, καθώς και το ερώτημα εάν και κατά πόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δυνατό να διαλυθεί η ίδια η νομισματική ένωση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Το δίλημμα
Σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, «οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν δίλημμα επειδή η Ε.Ε. δεν έχει το δικαίωμα να δώσει χρήματα σε κανένα κράτος - μέλος της προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού του ή να καλυφθούν τα ελλείμματα». «Ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα να παρακαμφθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση ?συνεχίζει το Spiegel? οι συνέπειες θα ήταν θανάσιμες (...), καθώς το μήνυμα που θα στελνόταν θα ήταν σαφές: γιατί να υποβληθούμε σε θυσίες όταν, σε τελική ανάλυση, πληρώνουν άλλοι τον λογαριασμό;».

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η οποία παρατίθεται αμέσως μετά: «Αλλά και στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες άφηναν τους Έλληνες στην τύχη τους, οι κίνδυνοι θα ήταν εξίσου μεγάλοι: Η εμπιστοσύνη στο ευρώ θα κλονιζόταν και η νομισματική ένωση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την απειλή διάλυσής της.

Διότι, πολύ απλά, τι αξία έχει ένα ενιαίο νόμισμα όταν ορισμένα μόνο κράτη - μέλη αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν όμως και άλλα που δεν το κατορθώνουν; Παράλληλα -σημειώνεται- είναι παρούσα και η απειλή ενός ντόμινο. Εάν μια χώρα της Ευρωζώνης υποκύψει, τότε οι κερδοσκόποι θα βάλουν στο στόχαστρό τους και άλλους αδύναμους κρίκους και η ΟΝΕ θα μπορούσε, κατ’ αυτό τον τρόπο, επίσης να διαλυθεί».

Η στάση της Γερμανίας
Οσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, το περιοδικό δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση, την αφήνει όμως να εννοηθεί. Υπενθυμίζοντας ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέερ Στάινμπρουκ, είχε δεσμευτεί («προκαλώντας τρόμο στην Bundes­bank») πως θα σώσει την Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εκτιμάται πως «βάσει πολλών ενδείξεων και η νέα κυβέρνηση θα λειτουργήσει κατ' ανάλογο τρόπο», καθώς «ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε δυσμενείς συνέπειες και για τη Γερμανία».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=22743246

No comments: