24.2.10

Η Εθνική, η Goldman Sachs και το παιχνίδι με την Τitlos


ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ νέες συναλλαγές το 2009 μεταξύ της Goldman Sachs και της Εθνικής Τράπεζας μέσω της εταιρείας οχήματος Τitlos Ρlc με τίτλους (επενδυτικά προϊόντα) που βασίζονταν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal. Σε βασικό της θέμα χθες με τίτλο «Η Goldman Sachs και η Ελλάδα συναντήθηκαν στην Τitlos Ρlc- Μια εταιρεία που λειτουργούσε σε ένα μικρό γραφείο στο Λονδίνο ήταν ο κόμβος για σύνθετες συναλλαγές σχεδιασμένες να κρύψουν χρέη», η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται σε νέες στενές επαφές που υπήρξαν το 2009 μεταξύ του επενδυτικού οίκου και της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για όλες τις πλευρές.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, το 2009 η Εθνική Τράπεζα και η Goldman Sachs κανόνισαν ώστε η Τitlos- που φέρεται να είναι επενδυτικό όχημα της Εθνικής Τράπεζας- να μετατρέψει παράγωγα προϊόντα που είχαν προκύψει από τη συμφωνία swap με ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε κάνει η Goldman Sachs με το Ελληνικό Δημόσιο το 2001, σε τίτλους που θα μπορούσαν να δοθούν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για φθηνή χρηματοδότηση της τράπεζας. Οι τίτλοι αυτοί ύψους 5,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά πωλήθηκαν στην αγορά και στη συνέχεια επαναγοράστηκαν από την Εθνική Τράπεζα, η οποία τα έδωσε στην ΕΚΤ ως εγγύηση για να δανεισθεί φθηνά. Η Τitlos «στήθηκε για να εκμεταλλευτεί την προσπάθεια της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα σε ένα τραπεζικό σύστημα που είχε πληγεί από τη χρηματοοικονομική κρίση», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι «τα ομόλογα της Τitlos είχαν σχεδιαστεί για να αποτελέσουν εγγύηση για το πρόγραμμα αυτό». Οι ρίζες της ιστορίας αυτής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, βρίσκονται στο 2001 από μια «σύνθετη συναλλαγή» με βάση την οποία ουσιαστικά η Goldman Sachs θα δάνειζε την Ελλάδα 2,4 δισ. ευρώ, με δομή τέτοια που η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της. Το 2001 ελληνικό χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γιεν μετατράπηκε σε ευρώ από τον επενδυτικό οίκο. Ενώ η ισοτιμία του ευρώ τότε όμως ήταν 0,85 δολάρια, η Goldman Sachs το αγόρασε με ισοτιμία 1,30 δολάρια «μικραίνοντας» το ελληνικό χρέος κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κερδίζοντας η ίδια από προμήθειες 300 εκατ. Πρόκειται για το θέμα για το οποίο ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα και έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα του ξένου και του ελληνικού Τύπου.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Goldman Sachs «βγήκε» από τη συμφωνία του επιτοκιακού αυτού swap το 2005, όταν αυτό μεταβιβάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Στα τέλη του 2008 που η οικονομική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της και οι τράπεζες αναζητούσαν εναγωνίως ρευστότητα, η Goldman Sachs και η Εθνική Τράπεζα «βρήκαν τρόπο για να κάνουν αυτή την επιτοκιακή συναλλαγή στοιχείο του ενεργητικού (σ.σ.: της τράπεζας) το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν εγγύηση στην ΕΚΤ με αντάλλαγμα ρευστότητα» στα πλαίσια σχετικού προγράμματος της ΕΚΤ για τη χορήγηση φθηνού ρευστού στις τράπεζες.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4562052&ct=1

__________________
Τελικά το θέμα δεν ήταν η συμφωνία του 2001, η οποία ήταν γνωστή και παρόμοιες έγιναν σε διάφορα κράτη, αλλά η συμφωνία του 2009, ώστε η ΕΚΤ να δώσει ρευστότητα σε κάτι που είχε γίνει για να ..διευκολυνθούν τα εγχώρια δημόσια οικονομικά.
Είχα την εντύπωση πως θα είχαμε παρόμοιες συμφωνίες swap της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις οποίες θα αυξανόταν κι άλλο το δημ. χρέος - ευτυχώς δεν ήταν αυτό.

No comments: