26.2.10

Α. Μέρκελ: Η αξιοπιστία θα ανακτηθεί αν «χτυπηθεί» το πρόβλημα στη ρίζα του

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα θα διασφαλιστεί μόνον αν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με υψηλά ελλείμματα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ συνέντευξή της στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Η αξιοπιστία στις χρηματαγορές θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα υλοποιηθεί πράγματι η προγραμματισμένη για αυτό το χρόνο μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ειδικούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία της προσπάθειας και, αν χρειαστεί, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τον τρόπο στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης που δεσμεύτηκε να ακολουθήσει.

Εξέφρασε, όμως, την ευγνωμοσύνη της για το ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αποκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων», καθώς και για το ότι «διακήρυξε τη βούληση της χώρας του να τακτοποιήσει τα οικονομικά της και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Χαρακτήρισε, παράλληλα, επικίνδυνο για το ευρώ το γεγονός της κερδοσκοπίας στις χρηματαγορές σε βάρος της Ελλάδας και των άλλων χωρών, που βρέθηκαν στη δίνη της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης σε «αδύνατη» στιγμή και με άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα, εκφράζοντας, όμως τη βεβαιότητα ότι τελικά το ευρώ «θα αντέξει».

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε και προ διημέρου, σε εκδήλωση της εφημερίδας «Financial Times Deutschland», επισημάνει το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επιδεινώνεται από την κερδοσκοπική πίεση, που ασκείται στις χρηματαγορές με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, προκαλώντας έτσι γενικότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη.

«Δεν μπορεί οι αγορές να καθορίζουν την τύχη μας», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) τάχθηκε υπέρ της επιβολής «αυστηρών κανόνων» στα λεγόμενα «ασφάλιστρα» έναντι επισφαλών δανείων (Credit Default Swaps, CDS), εξετάζοντας θεωρητικά μέχρι και την απαγόρευσή τους για την περίπτωση των κρατικών ομολόγων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: