19.2.10

Bρετανία: Αντιπαράθεση οικονομολόγων για τις περικοπές στο δημόσιο

Τη στήριξή τους στην απόφαση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ να καθυστερήσει τις περικοπές των δημόσιων δαπανών μέχρι το 2011 εκφράζουν περισσότεροι από 60 κορυφαίοι οικονομολόγοι που υπέγραψαν δύο ανοιχτές επιστολές οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στους Financial Times.
Οι επιστολές, που έχουν συνταχθεί η μία από το Λόρδο Σκιντέλσκι και η άλλη από το Λόρδο Λέιαρντ, επίτιμο καθηγητή στο LSE, υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενα μέτρα για την συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, μπορεί να παρασύρουν τη χώρα ξανά στην ύφεση.
Πρόκειται για απάντηση στην επιστολή 20 οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε στους κυριακάτικους Times και η οποία στήριζε τις εκκλήσεις των Συντηρητικών για περικοπές φέτος.
Από την πλευρά του, ο Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας στο συνέδριο προοδευτικής διακυβέρνησης στο Λονδίνο, κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι προσπαθούν να φοβίσουν τους πολίτες. Παράλληλα τους κατηγόρησε ότι, πίσω από τη ρητορική τους για τη μείωση του χρέους, κρύβεται η «αληθινή τους θέση», δηλαδή «μία ιδεολογία που θέλει να παρουσιάζει την κυβέρνηση ως το πρόβλημα και να αρνείται στο λαό τη χείρα βοηθείας που αυτή μπορεί να προσφέρει».
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι ευελπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος να μην ξεπεράσει τα 170 δισ. στερλίνες.
Ανάμεσα στους οικονομολόγους που υπογράφουν τις σημερινές επιστολές είναι δύο νομπελίστες, ο Ρόμπερτ Σόλοου και ο Τζόσεφ Στίγκλιτζ, καθώς και πέντε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας.
Στην επιστολή που συνέταξε ο λόρδος Σκιντέλσκι, κατηγορεί τους συντάκτες της επιστολής των κυριακάτικων Times ότι επιχειρούν να φοβίσουν τους Βρετανούς αναφορικά με το μέγεθος του ελλείμματος, διερωτώμενος «πώς θα αντιδράσουν οι ξένοι πιστωτές αν η εφαρμογή περικοπών παρασύρει τη χώρα ξανά στην ύφεση». «Για το καλό των Βρετανών πολιτών – και για τη δημοσιονομική σταθερότητα – η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η επιστροφή στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει.
Η άλλη επιστολή χαρακτηρίζει «ορθολογική» την πολιτική Ντάρλινγκ για τη μείωση του ελλείμματος.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1780166

3 comments:

Τdi said...

...δάσκαλοι που δίδασκαν...

...η Ελλαδίτσα όμως πρέπει να κόψει τις δαπάνες ΠΑΣΗ θυσία!?

Κάτάλαβες τώρα...

ciaoant1 said...

Γεια σου και από εμένα, είπα να γράψω (αν και προφανώς off-topic)εδώ, όχι στο προηγούμενο ποστ σου, που πλέον "πάλιωσε" και δε ξέρω αν θα το δεις.

Σε ευχαριστώ για το κοπλιμέντο για το blog μου, αλλά η δική σου μορφή (πολλά μικρότερα ποστ αντί για ένα μεγάλο) είναι θεωρώ πολύ πιο ευανάγνωστη-ξεκούραστη. Αυτή θα επέλεγα, απλά στη δουλειά δε μπορώ να ποστάρω, οπότε απλά μαζεύω ότι με ενδιαφέρει, το σχολιάζω και τα ποστάρω όλα μαζί.

Από άποψη εμφάνισης, η δική σου είναι καλύτερη πιστεύω, δε νομίζω ότι είμαι "παράδειγμα προς μίμηση" στον τομέα αυτό.

Επίσης, ως δική μου παρατήρηση στο blog, να πω ότι παρατηρώ (με χαρά) ότι μπαίνει περισσότερος σχολιασμός από εσένα στις ειδήσεις τώρα τελευταία, στοιχείο που το θεωρώ σημαντικό, ασχετα με το πόσο συμφωνώ ή όχι με την εκάστοτε άποψη

geokalp said...

tdi
το ξέρεις ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό
η μικρή Ελλάς πρέπει πρώτα να κόψει τις σπατάλες και τις μουργέλες
(υπάρχουν χιλιάδες τυφλοί που βλέπουν, χιλιάδες άρρωστοι που είναι καλά, χιλιάδες που πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, χιλιάδες που φοροδιαφεύγουν, χιλιάδες που ...
και αυτό πολιτικό θέμα είναι!)

ciao
όπου και να γράψεις θα το βρω!
χαίρομαι που υπάρχει ανταπόκριση από μέρους σου στον σχολιασμό: ίσως είναι ότι έχει περισσότερο αξία (μετά από τις προτάσεις ή τις προβλέψεις)
πολύ θα ήθελα να έχω την άποψή σου όπου έχεις άλλη άποψη
(είμαι οπαδός της σύνθεσης!)