24.2.10

ΕΕ: Πιθανότητα επιβολής φόρου στις οικονομικές συναλλαγές

Επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη στις Βρυξέλλες η συζήτηση για τη θέσπιση ενός «φόρου εφ’ όλων των οικονομικών συναλλαγών», δηλαδή ενός φόρου Τόμπιν - από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου που τον πρότεινε προ πολλών ετών.

«Νέες φορολογικές βάσεις, όπως ένας φόρος επί των οικονομικών συναλλαγών, όπως για παράδειγμα των χρηματιστηριακών, θα πρέπει να αναζητηθούν, με έναν τρόπο συντονισμένο, προκειμένου να εμπλουτιστούν τα κυβερνητικά έσοδα», αναφέρεται επί λέξει σε έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ, με τον τίτλο «Η Ευρώπη του 2020».

Η συζήτηση αυτή καθίσταται πολύ επίκαιρη, επειδή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη τα ελλείμματα που έχουν σωρευθεί, είναι τόσο πολύ μεγάλα, ακόμα και για τις διαστάσεις ανεπτυγμένων οικονομιών, που θα πρέπει να τιθασευτούν», όπως σχολιάζουν οικονομικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες.

Οπως προσθέτουν οι ίδιοι, «κατ' αυτόν τον τρόπο εκτός των άλλων θετικών επιπτώσεων, θα τιθασευτούν ταυτοχρόνως κι οι κερδοσκόποι» - οι συναλλαγές τους, προς άγραν αθρόων κερδών, ιδίως μέσα στα χρηματιστήρια, θα φορολογούνται και θα τους καθιστούν προσεκτικότερους.

Είναι, ήδη, εξακριβωμένο όσον αφορά τη θέσπιση ενός «φόρου Τόμπιν» ότι, η θέση της Επιτροπής των Βρυξελλών, με την παλαιότερη, αλλά και τη σημερινή της σύνθεση, είναι απολύτως θετική. Τίθεται πάντως ο προκαταρκτικός όρος, να επιβληθεί ο φόρος παγκοσμίως, προκειμένου παραδείγματος χάρη να μην «μεταναστεύουν» προς άλλες αγορές του πλανήτη μεγάλα κεφάλαια, προερχόμενα από την ίδια την ΕΕ.

Εκτιμάται επίσης ότι εκτός από του ότι τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν οπωσδήποτε με τον φόρο αυτόν, μπορεί κάλλιστα από τα επιπλέον έσοδά του φόρου να χρηματοδοτηθούν μελλοντικά εκστρατείες υπέρ του «καθαρού» κλίματος, ή άλλων διάφορων οικολογικών στόχων όπως, εξίσου, και εκστρατείες υπέρ της ποιότητας στη διατροφική «αλυσίδα» μέσα στα όρια της ΕΕ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: