Στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους συμφώνησαν οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών Aegean και Olympic Air. Οι εταιρείες Olympic Handling και Olympic Engineering θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος.
Η νέα εταιρεία, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της Olympic Air μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της Aegean.
Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.
Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.
Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Θ. Βασιλάκης: Αναγκαία η σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων
«Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Aegean υλοποιείται ένα όραμα για καινοτόμες, ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντικές επενδύσεις. Τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης.
Α. Βγενόπουλος: Οι συγκυρίες επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων
«Οι σημερινές συγκυρίες τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και του κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Olympic Air, Ανδρέας Βγενόπουλος.
Σημείωσε δε ότι η «συγχώνευση της Olympic με την Aegean επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και παράλληλα διατηρεί και γιγαντώνει το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είναι κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης και περιουσίας και κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1780994
Α. Βγενόπουλος: Υπέρ των συμφερόντων καταναλωτών-οικονομίας η συμφωνία
«Οι οικονομικές εξελίξεις μας έδωσαν δύο εναλλακτικές λύσεις...Ή να μειώσουμε προορισμούς και θέσεις εργασίας και να αυξήσουμε τους ναύλους...ή να συγχωνευτούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Olympic Air, Ανδρέας Βγενόπουλος, αναφερόμενος στη συμφωνία συγχώνευσης με την Aegean.Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ερωτηθείς πώς οι δύο εταιρείες από τη σύγκρουση έφτασαν στο «γάμο», ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι «υπάρχει μια αναγκαιότητα συνύπαρξης» των δύο εταιρειών και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αποσυρθούν οι εγωισμοί και να κοιτάξουμε το συμφέρον της οικονομίας, της κοινωνίας».
Κληθείς να απαντήσει αν θα προκύψει μονοπώλιο μετά από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών απάντησε ότι δεν δημιουργείται μονοπώλιο, αλλά δεσπόζουσα θέση και πως θα βρίσκονται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο της ΕΕ και των καταναλωτών.
«Η κοινωνία θα μας δικαιώσει γιατί θα δει ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων του καταναλωτή και της οικονομίας», τόνισε.
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας.
Για την οικονομία
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία ευθύνη ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ντρέπονται οι κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ.
«Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και αυτοί που τη δημιούργησαν είναι οι πολιτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε δε ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές ευθύνες, καθώς, όπως ανέφερε, η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν γνωστή.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η χώρα.
Ερωτηθείς σχετικά με τα περί κερδοσκοπικών πιέσεων, ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται στήριξη για να υπάρξει υποχώρηση των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ λεπτές διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές που μπορούν να μας δώσουν εγγυήσεις.
Τόνισε ακόμη ότι η κριτική είναι εύκολη και διερωτήθηκε: «Ποιοι την κάνουν την κριτική; Την κάνουν αυτοί που ήταν επί πέντε χρόνια κυβέρνηση;».
Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη συστράτευσης στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να συστρατευτούμε γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό καθήκον».
Υποστήριξε επίσης ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας περνά μέσα από τον κρατικό καπιταλισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς, και τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά, επεσήμανε ότι δεν σκοπεύει να γίνει πολιτικός.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1781238
Το μοντέλο του "κρατικού καπιταλισμού", με συμπράξεις ιδιωτών και χωρίς φαινόμενα διαφθοράς, θεωρεί μόνη λύση για να επιστρέψει σε ανάπτυξη η χώρα, ο πρόεδρος του ομίλου MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως ανέφερε σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου του Alter.
Ο ίδιος τόνισε ότι το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού είναι πλέον φανερό πως έχει αποτύχει παγκοσμίως κι ειδικά στην ιδιόμορφη περίπτωση της χώρας μας σε αυτήν την περίοδο δεν είναι λύση οι αποκρατικοποιήσεις (που θα φέρουν μικρά έσοδα σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές) αλλά η σωστή λειτουργία του κράτους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ανέφερε δε το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών που διατηρούν ισχυρές κρατικές εταιρίες, οι οποίες όμως λειτουργούν αυστηρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να διατηρείται και να αυξάνεται ο πλούτος τους.
Έσπευσε επίσης να σημειώσει ότι η άποψή του αυτή δεν είναι ιδεολογική αλλά πραγματιστική, σε σχέση με τις υφιστάμενες συνθήκες, ενώ διευκρίνισε πως για να λειτουργήσει σωστά το κράτος και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα θα πρέπει να "αναβαπτιστούν" οι πολιτικοί, μέσα από μια διαδικασία απόλυτης διαφάνειας.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η αποκατάσταση της διαφάνειας και του περί δικαίου αισθήματος στην κοινή γνώμη μαζί με τη δίκαιη κατανομή του βάρους των συνεπειών της κρίσης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε την απειλή τυχόν κοινωνικών εκρήξεων.
Αναδρομικό "πόθεν έσχες" για πολιτικούς
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη θέσπιση ενός νόμου για "αναδρομικό πόθεν έσχες" σε όλους τους εν ενεργεία πολιτικούς, δηλαδή μια έρευνα της οικονομικής τους κατάστασης από τότε που μπήκαν στην πολιτική έως σήμερα, με ταυτόχρονο άνοιγμα, όπου χρειάζεται, τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να φανεί, όπως είπε, "η πορεία του χρήματος".
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Όποιος πολιτικός δεν θελήσει να μπει σε αυτήν τη διαδικασία θα μπορεί πολύ απλά να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή. Αλλά γι' αυτούς που θα μείνουν θα μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι".
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου και να απαντήσει στον ελληνικό λαό στο ερώτημα "πού πήγαν τα λεφτά" τα οποία σπαταλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι κατά την άποψή του για τη σημερινή κατάσταση της χώρας φταίνε κατά κύριο λόγο οι πολιτικοί.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ευθύνες δεν έχουν μόνο οι εκάστοτε κυβερνήσεις ή τα κόμματα εξουσίας αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση αν δεν καταθέτει προτάσεις, αλλά αναλώνεται σε στείρα κριτική.
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν θα πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι ή οι φτωχοί τις συνέπειες της κρίσης, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως ασφαλώς είναι κοινωνικά δίκαιο να αναλάβουν πιο πολλά βάρη οι εύποροι, προσθέτοντας πως, αν υπάρξει κάθαρση και διαφάνεια, μια αναβάθμιση της πολιτικής ζωής του τόπου, τότε θα είναι πιο εύκολο να γίνουν θυσίες από όλους.
Εθελοντικός φόρος για τους πλούσιους
Πρότεινε πάντως συγκεκριμένα τη θέσπιση ενός εθελοντικού φόρου (βάζοντας ως όριο το 1 εκατ. ευρώ), τον οποίο θα πληρώνουν οι πολύ εύποροι πολίτες, προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση, και θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.
"Πρέπει να υπάρξει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα, το όραμα μιας χώρας σοβαρής, μικρής αλλά αξιοπρεπούς και ανταγωνιστικής", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της MIG δεν παρέλειψε να σημειώσει τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας ότι κατά την άποψή του δεν πρόκειται να υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής "προστασία" για τη χώρα με τη μορφή εγγυήσεων.
Ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του όλες οι εναλλακτικές θα πρέπει να εξετάζονται χωρίς δογματισμό, θέτοντας ως παραδείγματα το σενάριο για εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και το σενάριο της προσωρινής εξόδου από την ΟΝΕ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν προτείνει κάτι τέτοιο και τυχόν μόνιμη έξοδος από την ΟΝΕ θα ήταν τραγική εξέλιξη.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψή του δεν έχουν υπάρξει ως τώρα πολιτικά οφέλη για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει πάρει θέση για το θέμα των Σκοπίων, ούτε για το ζήτημα του Αιγαίου. Επίσης, καυτηρίασε το γεγονός πως αυτή η στάση των Ευρωπαίων εταίρων δεν μας έχει επιτρέψει να μειώσουμε τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες προς όφελος της ανάπτυξης.
Στήριξη μεν στην κυβέρνηση, αλλά…
Εξαιτίας της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης, ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ βασικό σε αυτήν τη φάση να στηριχτεί η κυβέρνηση Παπανδρέου κι πως, ακόμα κι αν γίνουν κάποια λάθη, δεν θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά, εφόσον η γενική κατεύθυνση είναι θετική.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει πως στην κυβέρνηση υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν και κάποιοι που παίζουν τον ρόλο του… ξυλινολόγου, χωρίς να παράγουν έργο, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις από τον πρωθυπουργό γρήγορα, τόσο σε τυχόν κατευθύνσεις όσο και σε πρόσωπα, ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.
Σε ερώτηση για τις μηνύσεις σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Βγενόπουλος υπεραμύνθηκε των κινήσεών του λέγοντας με μια δόση εκνευρισμού ότι δεν είναι δυνατόν να σπιλώνονται υπολήψεις χωρίς στοιχεία και να χαρακτηρίζεται αυτό "πολιτικός λόγος", ενώ ο υπαίτιος της σπίλωσης καλύπτεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Επίσης, πρόσθεσε πως θεωρεί τη φιλολογία περί καθόδου του στην πολιτική εν μέρει κατευθυνόμενη προκειμένου να απαξιωθούν τα λεγόμενά του.
Για μία ακόμα φορά διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να πολιτευτεί και επανέλαβε πως το δικαίωμα του πολιτικού λόγου ανήκει σε κάθε πολίτη άρα και σε αυτόν και όχι μόνο στους πολιτικούς.
Τι είπε για τη MIG και τη συνένωση Ολυμπιακής - Aegean
Σε ερώτηση για την πορεία τη MIG o πρόεδρός της ανέφερε ότι, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο και σε πολλές άλλες εισηγμένες εταιρίες, η χρηματιστηριακή αποτίμηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία, σε βαθμό που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπληρώνοντας ότι γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για την προστασία των μετόχων, των εργαζομένων αλλά και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
Ειδικά για το θέμα της συνένωσης της Ολυμπιακής με την Aegean, ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι, αν οι δύο εταιρίες δεν έκαναν αυτήν την κίνηση, θα έπρεπε να περικόψουν τα δρομολόγιά τους και να αυξήσουν τις τιμές τους.
Από τη συνένωση, είπε, δεν θα προκύψει μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά καλύτερη κατανομή των αεροσκαφών που θα προσφέρει σημαντικές συνέργιες και αύξηση των προορισμών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανταγωνισμού, ανέφερε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ενώ για τα δρομολόγια εσωτερικού ξεκαθάρισε πως η επίσημη δεσπόζουσα θέση της νέας εταιρίας θα ελέγχεται και από τις Αρχές αλλά και από την ίδια την κοινωνία. Αντίθετα, όπως είπε, με ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση των "καρτέλ", των ολιγάριθμων δηλαδή εταιριών που με παρασκηνιακές συμφωνίες εναρμονισμένων πρακτικών ελέγχουν και μοιράζουν την αγορά τους.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/570160/Article.aspx
__________
Για τη συμφωνία τα έγραψα: "κακό το κρατικό μονοπώλιο για τους καταναλωτές - καλό το ιδιωτικό μονοπώλιο για τους καταναλωτές".
Ο Βγεν καλύτερα θα ήταν να είχε προτείνει το μοντέλο κρατικού καπιταλισμού στη προηγούμενη κυβέρνηση όταν ζήτησε την Ολυμπιακή.
Επειδή τον είδα εχθές το βράδυ, ήταν αρκετά καλός λαϊκιστής. Κάπως γερασμένος και σίγουρα πιο παχύς.
Σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να επενδύει στον μπερλουσκονισμό όσο και αν δεν το αποδέχεται.
Ένας φίλος γράφει:
Το έπιασε το νόημα ο Βγενό,μην ξεχνάτε ότι τον λένε Ανδρέα!!! ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ,με πσοοστό πέριξ του 101%.
1)όχι μείωση αποδοχών ΔΥ,αλλά να απολυθούν όσοι δεν δουλεύουν.
2)κατά του νεοφιλελευθερισμού.
3)προσωρινή έξοδος από το ευρώ.
4)κρατικός καπιταλισμός στα πρότυπα Γερμανίας,Γαλλίας δηλ.μετοχοποιήσεις ναι,ιδιωτικοποιήσεις όχι.
5)πολιτική κάθαρση
6)ΕΕ των λαών και όχι των ελίτ.
Πάντως για συζήτηση για την οικονομία τα κανάλια,΄καλλίτερα να καλούν επιχειρηματίες παρά πολιτικούς που είναι άσχετοι και κυρίως μιλάνε ο ένας πάνω στον άλλο και τσιρίζουν σαν ντενεκέδες...
No comments:
Post a Comment