25.2.10

Αποκλίσεις 4,8 δισ. ευρώ στο ΠΣΑ βρήκαν οι ελεγκτές

Όπως εξηγεί κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών υπήρχαν διαφωνίες σε τέσσερις βασικούς τομείς που ελέγχθηκαν από τα μικτό κλιμάκιο, με τους κοινοτικούς να εκτιμούν ότι ποσοτικά η απόκλιση των κυβερνητικών στόχων με τις κοινοτικές εκτιμήσεις φτάνει στο 1,5 – 2% του ΑΕΠ μόνο για φέτος.
Που διαφωνούμε με τους Ευρωπαίους

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι σημαντικές διαφωνίες των κυβερνητικών στελεχών με το κλιμάκιο των ελεγκτών εντοπίζονται σε τέσσερα σημεία:

- στις εκτιμήσεις για τις δαπάνες των τόκων που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους με τους ελεγκτές να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν 1 δις. ευρώ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του υπουργείου,
- στα αναμενόμενα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής όπου οι κοινοτικοί θεωρούν υπεραισιόδοξο το στόχο να εισπραχθούν φέτος 1,2 δισ. ευρώ,
- στους στόχους που έχουν τεθεί για την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ και τέλος

- στις εκτιμήσεις του ΠΣΑ για την ανάπτυξη καθώς οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί παράγοντες προβλέπουν για τη χώρα μας ύφεση -2 έως -1%.

Όπως εξηγεί το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η διαφωνία περί των αποκλίσεων στους στόχους δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντίστοιχου ύψους αν και το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα ανάμεσα σε αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση και σε αυτά που ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί, δηλαδή τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, τους φόρους στα καύσιμα, τις περικοπές λειτουργικών δαπανών και επιδομάτων κ.α.

"Το θέμα είναι να στείλουμε το σωστό μήνυμα στις αγορές από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα και ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική κοινωνία ούτως ώστε να μπορούμε να δανειστούμε με ευνοϊκότερους όρους τον Απρίλιο και το Μάιο και να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση του ΔΝΤ", επισημαίνει η κορυφαία κυβερνητική πηγή.

http://www.capital.gr/News.asp?id=914790

No comments: