28.2.10

Χρυσές δουλειές έκανε η Goldman στην Ελλάδα

Διαχρονικά και διακομματικά, ήταν το «σπίτι» με τα πολλά projects

Το δημοσίευμα της «Λιμπερασιόν» στις αρχές της εβδομάδας, σχετικά με το «διπλό παιχνίδι» της Goldman Sachs στην Ελλάδα, μάλλον δεν αιφνιδίασε κανέναν στην Αθήνα. Πολύ περισσότερο στο υπουργείο Οικονομικών. Στον 5ο όροφο του μεγάρου της οδού Νίκης γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και με... λεπτομέρειες. Τι υποστήριζε, μεταξύ άλλων, η γαλλική εφημερίδα; Οτι ο εν λόγω αμερικανικός οίκος, ενώ από τη μια πλευρά στήριζε την προσπάθεια των κυβερνήσεων στη χώρα μας, διαχρονικά, από το 2001 μέχρι και σήμερα, από την άλλη κερδοσκοπούσε εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. «Pas male» όπως θα έλεγαν και οι Γάλλοι.

Η ίδια η Goldman Sachs, με ανακοίνωσή της που ανέβασε στην ιντερνετική της διεύθυνση λίγες ώρες αργότερα, θα απέκρουε όλες τις κατηγορίες, επιχειρώντας να βάλει τα πράγματα στη σωστή -κατά την άποψη της- θέση. Ποια είναι η αλήθεια; Το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Αντικειμενικός όμως είναι ο αριθμός των projects που έχει αναλάβει η Goldman Sachs στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός, τόσο σε επίπεδο εκδόσεων όσο και σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ. κ. λπ. Αρχής γενομένης από το 2009, οπότε ανέλαβε τρεις ομολογιακές εκδόσεις, όταν τα περισσότερα ξένα «σπίτια» συμμετείχαν σε μία, άντε το πολύ δύο εκδόσεις, πλην πολύ ελαχίστων εξαιρέσεων. Το 2008, η Goldman συμμετείχε σε άλλες δύο, όπως και το 2007. Το συμπέρασμα; Και σε αυτή την περίπτωση, ο εν λόγω οίκος αποδείχθηκε διακομματικός. Κάτι το οποίο αποδεικνύεται καταφανέστερα αν δει κανείς τη λίστα των υπόλοιπων projects στα οποία συμμετείχε.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της πώλησης του στρατηγικού πακέτου του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom, όπου έπαιξε ενεργό συμβουλευτικό ρόλο, αλλά και της πώλησης στη γαλλική Lafarge της συμμετοχής που είχε η Εθνική Τράπεζα στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής. Ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με την ΕΤΕ, διαβάζοντας κανείς προσεκτικότερα τη λίστα, διαπιστώνει ότι η GoldmaSachs είχε αρκετά καλή παρουσία. Για παράδειγμα, έδωσε το «παρών» της στην εξαγορά της τουρκικής Finansbank, αλλά και στην τελευταία αύξηση-μαμούθ της Εθνικής. Ρόλο είχε και σε κάποια από τα projects της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά κι όχι μόνο.

Ο ίδιος οίκος συμμετείχε στο private placement της Eurobank Efg, αλλά και στο mega deal της εξαγοράς από τη Motor Oil του ελληνικού δικτύου της Shell. Κατά συνέπεια, από το παλμαρέ της δεν λείπουν και οι δουλειές του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά αυτές του κρατικού είναι μάλλον εκείνες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στην εδώ δραστηριοποίησή της. Για παράδειγμα, πέραν όλων όσων προαναφέρθηκαν, υπάρχει η συμμετοχή της τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη μετοχοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου βεβαίως συμμετείχαν και άλλα ξένα «σπίτια», αλλά με μία διαφορά. Η Goldman σπανίως ήταν απούσα από τόσο μεγάλα events. Ανεξαρτήτως του αν οι υπόλοιποι έδιναν ή όχι το «παρών».

Βεβαίως, στην κορωνίδα όλων των διακομματικών της δραστηριοτήτων αποδεικνύεται ότι βρίσκονταν τα swaps. Ηταν μάλιστα σε τέτοιο βαθμό διαχρονική η συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο, ώστε κάποιο ή κάποια από αυτά γίνονταν σε ανανέωση παλαιότερων που είχε συνάψει και πάλι η... Goldman.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του swap του 2006, που έγινε ως «ουρά» εκείνου του 2001. Και είναι η ανανέωση που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για πολλούς λόγους. Οπως, για παράδειγμα, αυτόν που έχει να κάνει με τον τρόπο πληρωμής της. Τα τελευταία 24ωρα πολλά λέγονται κι ακόμη περισσότερα αφήνονται να εννοηθούν σχετικά με την πώληση των απαιτήσεων που είχε η Goldmaέναντι του ελληνικού Δημοσίου, σε ελληνική τράπεζα. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή η τελευταία τιτλοποίησε κατόπιν αυτές τις απαιτήσεις. Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, αποδεικνύεται ότι στο τέλος της ημέρας ήταν και πάλι οι Ελληνες μέτοχοι και καταθέτες της εν λόγω τράπεζας που ανέλαβαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του κράτους, ενώ οι τρίτοι παρακολούθησαν από απόσταση και εξασφαλισμένοι τα τεκταινόμενα...

Κρίσιμοι σταθμοί

GoldmaSachs

1869. Ετος ίδρυσης της τράπεζας Goldman Sachs (GS) από τον Γερμανό μετανάστη Μάρκους Γκόλντμαν.

GSTrading

1928. Ιδρύεται και λειτουργεί σαν πυραμίδα τύπου Ponzi. Χρεοκόπησε με το κραχ του '29.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΟΥΜΠΙΝ

26 έτη σταδιοδρομίας ολοκληρώνονται στην G. S. προτού αναλάβει το υπ. Οικονομικών στις δύο κυβερνήσεις του Μπ. Κλίντον.

ΜΠΟΝΟΥΣ

18,7 εκατ. δολ. σε ρευστό λαμβάνει ο Χέντρι Πόλσον ως υψηλόβαθμο στέλεχος της G. S. πριν γίνει υπ. Οικονομικών επί διακυβέρνησης Τζ. Μπους του νεότερου.

ΣΤΕΦΕΝ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

2009. Κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν πως ο νυν επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος και μέτοχος της G. S. όταν το κράτος διοχέτευσε δισ. δολάρια για τη στήριξη των τραπεζών και παραιτείται.

ΡΕΚΟΡ

13,4 δισ. δολ. δίνονται σε μπόνους από την Goldman Sachs σε στελέχη για το 2009, ύστερα από εντυπωσιακά κέρδη. Ο διευθύνων σύμβουλος, Λόιντ Μπλάκφεϊν, δηλώνει ότι η τράπεζα «επιτελεί έργο θεού» για να ανακαλέσει αργότερα, ύστερα από θύελλα αντιδράσεων στον Τύπο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/02/2010_392357

No comments: